Kriminal u Šapcu, kraj Save

petak, 19. 07. 2002. u 00:00

Криминал у Шапцу, крај Саве
Pored Beograda, najviše organizovanih kriminalnih grupa registrovano u Šapcu. Deset ekipa i šest **solista** **rade** drogu, automobile, ali i privredni kriminal. Dobra po vezanost sa **kolegama** iz glavnog grada i Republike Srpske.
Šabac je danas, veliko mafijaško leglo u Srbiji. Po broju kriminalnih grupa, odmah je iza Beograda. Na teritoriji ovog grada na Savi registrovano je deset ekipa sa 52 člana, ali i šest **solista**. Najveće pare obrću se **valjanjem** droge i automobila, ali i trgovinom belim robljem.
Treba međutim, napomenuti, međutim, da se ovi podaci odnose na celo područje Sekretarijata unutrašnjih poslova Šapca, koje, osim ovog grada, obuhvata još neka mesta, kao što je, na primer, Loznica. Interesantno je da su gotovo svišabački klanovi povezani sa **kolegama** u Beogradu, ali i u Republici Srpskoj.
Izvesni Uglješa organizovao je ekipuza koju policija ima saznanja da se bavi svim vrstama kriminala. Uglješa ima dvojicu stalnih momaka i devetoricu momaka koje povremeno angažuje. Pored razbojništava, tuča, teških krađa, iznuda i ucena **rade** i drogu. Policija je ovu ekipu stavila u kategoriju **provalnici**, **razbojnici** i **krijumčari**.Za njih je specifično da su **svestrani i dobro organizovani**. Vođa grupe je **alfa i omega** i planira sve akcije.NJihova *specijalnost** je i krađa vozila uz pomoć češlja i lomilice.

LAKO POTEŽU ORUŽJE
ZA Uglješinu ekipu se tvrdi i da je vrlo pokretljiva i komunikativna, da je povezana sa kriminalcima iz Šapca, Beograda,Novog Sada , Sremske Mitrovice, Republike Srpske, Crne Gore...Vrlo su agresivni, drski i bezobzirni. Upotrebljavaju vatreno oružje,a operativna saznanja govore i da koriste heroin i kokain. Jedan od članova grupe je u bekstvu (koristi lažna dokumenta), a drugi je na izdržavanju kazne.
Klan izvesnog Rakića, koji ima pe tčlanova **specijalizovao**se za preprodaju ukradenih vozila. Pored toga krijumčare i heroin, i to tako što manje količine donose iz Beograda i Novog Sada, a potom ih rasturaju na području Šapca. Policijski podaci govore da su neki od članova ovog klana narkomani, da su agresivni i da olako potežu oružje. Sa radnicima MUP , kao i sa drugim osobama, često dolaze u sukob.
Na teritoriji Šapca **radi i nekoliko grupa čija je osnovna **delatnost** šverc narkotika. Zajednog ovdašnjeg momka, inače sina pevača narodne muzike, tvrdi se da je organizovao četvoročlanu ekipu koja se bavi ovim **biznisom**. NJihova **roba** je heroin. Drogu, u manjim količinama (30 grama)nabavljaju, preko poznanika, u Šapcu.Zvorniku i Bijeljini, koju, zatim, miksuju i preprodaju. Pripadnici ove grupe registrovani su i kao počinioci teških krađa i iznuda. Za njih se navodi se i da su višestruki povratnici, kao i da su osuđivani na zatvorske kazne. Pored toga, operativna saznanja govore da su narkomani, ali i da su glavni**snabdevači** heroina za šabačko tržište.
Za krađu motornih vozila **zaduženi** su izvesni Nebojša i tri njegova saradnika. NJihova policijska karakteristika glasi - **motornjaci - krijumčari - nasilnici **. Pored krađe i preprodaje automobila, bave se i švercom četvorotočkaša. **Rade** na području Šapca, ali i Novog Sada, Beograda, Loznice, Sremske Mitrovice,kao i Crne Gore i Republike Srpske. Skloni su upotrebi oružja, a neki od njih koriste i narkotike.

FALSIFIKOVANA DOKUMENTACIJA
Ovom vrstom **delatnosti** bavi se i grupa izvesnog Cvetka. Ona ima četiri člana, među kojima je i Cvetkov sin .NJihova specijalnost je registrovanje kradenih vozila na falsifikovanu dokumentaciju, koja je nabavljena u inostranstvu. Često su takvi automobili skinuti i sa osiguranja.Registraciju obavljaju na području Šapca i Beograda, a potom automobile odvoze u Republiku Srpsku. Ekipa je nekoliko puta osuđivana, a sarađuje sa gotovo svim kriminalnim grupama koje se bave istim **poslom**.
U istom **biznisu** je i izvesni Branko i još pet njegovih pomagača. Specijalnost su im krađe vozila, a potom prekucavanje brojeva šasije i motora. Sarađuju sa mnogim kriminalnim ekipama u Sremskoj Mitrovici, Bijeljini, Rumi,Beogradu...
Četvrta, od šest grupa koja na području Šapca **radi** automobile, je ekipa izvesnog Milana koji se sa trojicom svojih saradnika specijalizovao za falsifikovanje dokumentacije za kradena vozila,njihovo ilegalno prebacibvanje preko granice, sakrivanje, kao i otkup.Sarađuju sa **kolegama** iz istog **posla**,a operativna saznanja govore da imaju neprijavljeno oružje, kao i da su spremni da ga upotrebe.
Mladić po imenu Goran i njegova dva druga specijalizovali su se za preprodaju ukradenih vozila sa falsifikovanom dokumentacijom. Oni prekucavaju brojeve šasija i motora i prikupljaju legalnu dokumentaciju havarisanih automobila,koja potom lažiraju. Sarađuju sa sličnim ekipama u Raškoj oblasti i Vojvodini.

SAMOSTALNI IZVRŠIOCI
Poslednju (za sada) i najbrojniju (deset članova) šabačku grupu u ovom **poslu** predvodi izvesni Mileta. Ovu grupu policija je stavila u kategoriju **falsifikatori**.Oni organizuju i preprodaju prepravljene obrazsce-kupoprodajne ugovore, saobraćajne i vozačke dozvole, putne isprave ,lična dokumenta, diplome, sudska rešenja i ugovore...Izrađuju i pečate za ovu **delatnost** i usko su povezani sa sličnim grupama. Sarađuju sa **kolegama** iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, a poznati su i u drugim delovima bivše SFRJ.
Operativna saznanja govore da je ova ekipa najveći broj falsifikata uradila u vreme Uredbe o preregistraciji vozila 1999. i 2000. godine. Vođa grupe je stekao veliku imovinsku korist- kuću, poslovni prostor,automobile...
Igor, Milinko, Mileta i Milenko su ljudi koje je šabačka policija identifikovala kao **samostalne izvršioce u krivičnim delima oduzimanja i preprodaje motornih vozila**.Oni kradu,preprodaju, a neki su angažovani i kao vozači za prebacivanje takvih vozila na druga područja. neki od njih **specijalizovali** su se i za falsifikovanje dokumentacije, a utvrđeno je da sarađuju sa drugim kriminalcima u Bosni i hercegovini i Jugoslaviji.
Trgovinom belim robljem, ali i automobilima bavi se izvesni LJubomir i njegov kompanjon Milivoje. Utvrđeno je da prvi ima restoran i da tu dovode devojke iz Rusije i Moldavije. Teraju ih da se prostituišu, a one koje neće tuku i maltretiraju. Često trguju i razmenjuju devojke sa pojedincima iz Republike Srpske i BiH.
Interesantan je podatak da je u Šapcu formirana i ekipa koja se specijalzovala za privredni kriminal.Grupu je okupio izvesni LJubiša i broji osam priapdnika. Isključivo se bave nabavkom i preprodajom velikih količina cigareta. Paklice nabavljaju u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, a zatim iznajmljenim kamionima prebacuju do Šapca. Organizovali su veliku grupu uličnih preprodavaca. Rade **na sitno**, i **na veliko**. Protiv njih je podneto više krivičnih prijava. Utvrđeno je da je LJubiša novcem od šverca stekao veliku dobit, a izgradio je i niz privrednih objekata.

Nastavlja se

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije