Kumovi drmaju Beogradom

18. 07. 2002. u 00:00

Кумови дрмају Београдом
Vođe klanova sa Zezdare i iz Zemuna pored kumstva vezuju i mnogi **poslovi**. Većinu kriminalnih dela koja im se pripisuju ove grupe su zajedno planirale, organizovale i izvršile.
NIKAD nisu važili za ekipu **broj jedan**, ali su uvek bili pri vrhu. Pripisivane su im mnoge pucnjave, likvidacije, obračuni... Sada su se, naizgled, primirili. Kapital prigrabljen nezakonitim poslovima ulažu uglavnom u benzinske pumpe. Većina članova zvezdarskog klana vodi se kao neosuđivana, iako imaju podebele policijske dosijee.
U ovom momentu, prema raspoloživim podacima, najviše rukovodstvo ekipe sa Zvezdare broji devet članova. Operativna saznanja ukazuju da klanom, osim vođe dobro poznatog u javnosti, upravlja i izvesni Miša, koji je, praktično, **čovek iz senke**.
Interesantno je da policija ima informacije da su se vođe ove ekipe okružile obezbeđenjem, koje najčešće čine pripadnici policije ili bivši pripadnici MUP Srbije. Najviše zato što mogu da nose oružje, a imaju i službene legitimacije, koje mogu da pomognu u određenim situacijama.
Protiv vođe Zvezdaraca nekoliko puta su podnošene krivične prijave, zbog pokušaja ubistva i nanošenja teških telesnih povreda, ali nikad dosad nije osuđivan. Neki od pripadnika ove ekipe odgovarali su zbog ubistva Bojana Banovića i teškog ranjavanja Mije Baškalovića, iz voždovačke grupe.

OBRAČUN SA GREBENAREVIĆEM
NA teret im se stavlja i obračun sa Banetom Grebenarevićem, koji je u međuvremenu takoće likvidiran. U razmeni vatre sa Grebenarevićem smrtno je ranjena Tatjana Nikolić, a za njeno ubistvo niko nije odgovarao. Zvezdarcima se **na dušu** stavljaju još neki zločini.
Prema policijskoj kvalifikaciji, ovaj klan je svrstan u one **koji se bave svim vrstama kriminala**. Pripisuju im se mnoge likvidacije, ranjavanja, ali i razbojništva, iznude, reketiranje, šverc nafte i naftnih derivata, kao i krijumčarenje narkotika. Grupa je poznata i po svojoj netrpeljivosti prema suparničkim klanovima, zbog čega su padale glave na sve strane. Sve se to dešavalo zbog primata, ali i **preuzimanja** teritorija za bavljenje kriminalom.
**NJihova** teritorija trenutno je Zvezdara i Novi Beograd. Iz prve opštine, nedavno su se preselili u ovu drugu. Interesantno je da za najteža krivična dela, obojena nasiljem, ovaj klan angažuje maloletnike, a retko sam učestvuje u obračunima.
Operativna policijska saznanja govore da ilegalno stečeno bogatstvo Zvezdarci pokušavaju da legalizuju kroz kupovinu benzinskih pumpi, ugostiteljskih i drugih objekata po Beogradu i drugim mestima po Srbiji. Naravno, malo se toga vodi na njihova imena.
Kumstvo, ali i **poslovi** vezuju klan sa Zvezdare sa jednom zemunskom ekipom koja broji tri člana. Vođe ove dve organizacije okumili su se pre nekoliko godina. U policiji tvrde da su većinu krivičnih dela koja im se pripisuju ove dve grupe zajedno organizovale, planirale i izvršile.
Protiv Zemunaca, koje, kažu, predvodi izvesni Jova, podnošene su krivične prijave zbog ubistva Dragana Ugarkovića Ugara (jednog od bosova zemunske mafije), a sumnja se da su organizovali i likvidaciju Borisa Andrića. Prijave su ih teretile i za pokušaj ubistva Lazara Paunovića i Zorana Pavića.

KRAĐA VOZILA
U **opisu posla** ove ekipe, pored ostalog, stoje i krađa i preprodaja motornih vozila, ili njihovo vraćanje za novac ( u toj oblasti predstavljaju jednu od značajnijih kriminalnih grupa), zatim iznude, reketiranje, krijumčarenje i preprodaja narkotika, ali i šverc naftom i cigaretama. Operativni podaci govore i da je ova grupa angažovala maloletnike koji su ubili više osoba na području Zemuna i Beograda.
Krađa i preprodaja vozila **specijalnost** su još jedne zemunske ekipe, koju je organizovao izvesni Predrag. Pored njega, grupu čine još tri člana sa podjednakim uticajem u odlučivanju. Vozila **dižu** na celoj teritoriji Beograda, ali i drugim mestima Srbije. Kradena vozila najčešće preprodaju (uz pripremljenu falsifikovanu dokumentaciju) ljudima u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
Vrlo su organizovani kada je reč o vraćanju kradenih kola uz **otkup**, gde vlasnike obično ucenjuju. Policija ima podatke da vođa grupe poseduje auto-servis, gde se prepravljaju brojevi šasija i motora, a **priprema** se i ostala dokumentacija - lažne carinske deklaracije, saobraćajne dozvole,kupoprodajni ugovori...
Članovi ove zemunske grupe su nekoliko puta osuđivani zbog teških krađa, naročito kada su u pitanju automobili. Operativna saznanja govore i da sarađuju sa većinom grupa u Beogradu, koje se bave istim **poslom**.
S njima sarađuje i tročlana ekipa izvesnog Vladete. Ova grupa takođe krade i preprodaje automobile, a bavi se i ilegalnim uvozom vozila. Utvrđeno je da sa svojim **vezama** u Mađarskoj, Nemačkoj i drugim zemljama zapadne Evrope kradu skupocene četvorotočkaše, koje potom prebacuju u Jugoslaviju.

VIŠESTRUKI POVRATNICI
AUTOMOBILE preprodaju po Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Prethodno falsifikuju sve potrebne papire, a vozila su, po pravilu, u zemljama iz kojih su ukradena - skinuta sa osiguranja. Neki od pripadnika ove grupe često posreduju u vraćanju, odnosno isplati otkupa za vozila. Svi članovi ekipe su, takođe, osuđivani zbog navedenih dela i višestruki su povratnici.
Pored ovoga, Vladetina grupa, prema operativnim saznanjima, bavi se i falsifikovanjem isprava, pasoša, ličnih karti, viza i drugih dokumenata potrebnih za rad u inostranstvu. Ovakve **usluge** često pružaju i drugim kriminalnim organizacijama.
Jednu od beogradskih kriminalnih grupa - čije je obeležje nasilje - predvodi izvesni Nebojša. Jedan od organizatora ove ekipe - Miroslav Sekulić Sekula - nedavno je ubijen pod nerasvetljenim okolnostima. Pored njih dvojice, organizaciju čine još tri pripadnika.
Ono što je karakteristično za ovu ekipu jeste da se bavi težim krivičnim delima - iznudama, reketiranjem, zelenaštvom (davanjem novca na zajam uz enormne kamate), otmicama, naplatom dugova. NJeni članovi izuzetno su agresivni i brutalni, a često upotrebljavaju vatreno oružje. Dugove obično naplaćuju od ljudi koji su i sami u nelegalnim poslovima.
Pravo bogatstvo (kuće, stanove, lokale), prema policijskim podacima, stekli su tako što su kroz naplatu, odnosno uterivanje dugova prethodne vlasnike izbacivali iz objekata koji su bili veće vrednosti od visine duga. Ove iznude najčešće su prethodno pravno regulisali, primoravajući dužnike da potpišu fiktivne ugovore.
Zarađeni novac ova ekipa ulagala je i u nelegalnu izgradnju stambenih i poslovnih objekata na Čukarici i u Rakovici. Na području Beograda, ali i drugih gradova (Čačak), imaju dobre **poslovne** veze, a dobro se kotiraju i na Kosmetu i u Crnoj Gori.

NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije