Fama zvana Voždovac

17. 07. 2002. u 00:00

Фама звана Вождовац
Dok je Goran Vuković Majmun bio živ, voždovačka ekipa slovila za najorganizovaniju i najbrutalniju u beogradskom podzemlju. Danas **žive** od stare slave, ali i trgovine drogom. Ko je čovek za koga se tvrdi da je Srbiju spojio sa Kolumbijom.
O NJIMA su nekada ispredane legende. Govorilo se da im niko ništa ne može. Sukobljavali su se sa drugim klanovima, ali još žešće sa policijom. Stara **slava** je dosta izbledela, ali upućeni tvrde da ih ne treba potcenjivati. Voždovački klan se primirio, ali to je samo **varka za neprijatelje**. Oni su i dalje u **poslu**.
U ovom momentu voždovačka ekipa broji sedam članova. Mnogo je više onih koji su se preselili u **nebesku Srbiju**. Neki će reći da je tamo i najbolji deo nekadašnje grupe. Većina njih stradala je u oružanim obračunima sa suparničkim ekipama na beogradskom asfaltu. Niko ne zna kako je sve počelo, a još manje kako će se završiti.
Jedan od osnivača klana (ovakvog kakav je danas) je Goran Vuković Majmun, koji je u vrh srpskog podzemlja ušao onog trenutka kada je ispred Zemaljskog suda u Frankfurtu ubio LJubomira Magaša, poznatijeg kao LJuba Zemunac.

SUROVI OBRAČUNI
POSLE izdržane kazne, Buković se vratio u Beograd, a o njemu se govorilo kao o **pokretnoj meti**. Preživeo je nekoliko oružanih napada, ali ne i onaj sredinom devedesetih, na uglu ulica Svetozara Markovića i Srpskih vladara, u centru Beograda. Izrešetan je iz automata dok je ulazio u automobil. Do danas ubice nisu otkrivene. Voždovčani su pod vođstvom Vukovića bili ekipa broj jedan u gradu, a važili su tih godina za najbrutalniju i najorganizovaniju grupu u srpskom podzemlju.
Surova obračunavanja sa voždovačkim klanom počela su, međutim, mnogo ranije (1992), kada je u hotelskoj sobi u **Hajatu** pod misterioznim okolnostima likvidiran Aleksandar Knežević Knele. Ovom zločinu prethodile su još dve nerazjašnjene smrti **vitezova** sa voždovačkih ulica - Branislava Matića Belog i Đorđa Božovića Giške (na gospićkom ratištu).
U žestokom obračunu na jednom od beogradskih splavova ubijen je i Bojan Banović, dok je Miodrag Baškalović Mija teže ranjen. Za taj sukob, Banovićevu smrt i Mijino ranjavanje, bili su osumnjičeni pripadnici klana sa Zvezdare. Pod nerasvetljenim okolnostima ubijen je još jedan pripadnik Voždovčana - Zoran Dimitrov Žuća. Govorilo se da ga je likvidirao Bojan Petrović (kasnije i sam ubijen), odnosno da ga je **namestio** nekim Novopazarcima i to zbog poslova oko droge.
Dok jedni tvrde da su Voždovčani danas potisnuti iz vrha kriminala, drugi, pak, smatraju da je to samo varka. Već nekoliko godina imaju istog vođu. Trenutno se **bave** trgovinom narkoticima, kao i iznudama, krađama automobila i njihovom preprodajom ili vraćanjem uz otkup. Terete ih i za neka ubistva, nanošenje teških telesnih povreda...
Upućeni kažu da **deluju** na celoj teritoriji Beograda, a najčešće u opštini Voždovac, odakle se čelni ljude klana gotovo uopšte ne miču. Operativni podaci ukazuju da su imovinu stečenu kriminalom uložili u nekretnine, stanove, kafiće, auto-servise, auto-otpade, kladionice... Mnogi tvrde da će se za njih **opet čuti**.

UHODANI KANALI
IZVESNI Dragoslav je u srpskoj policiji označen kao **jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama na području SRJ i Zapadne Evrope**. Radi samostalno, nema svoju grupu, ali je povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika iz Južne Amerike, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu. Tvrdi se i da odavno ima uhodani kanal za šverc heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko naše zemlje, ka zapadnoevropskim državama, pre svega Nemačkoj i Italiji (takozvani Balkanski put).
U opisu njegovog **radnog mesta** stoji da organizuje nabavku, transport i preprodaju narkotika, ali da istovremeno nikad ne dolazi u kontakt sa tom **robom, niti osobama koje to odrađuju**. Za to najčešće angažuje članove surčinskog i zemunskog klana. Uglavnom radi **na veliko** za potrebe zapadnoevropskog crnog tržišta, ali i preprodaje **na sitno** po svim većim gradovima Srbije.
Tvrdi se da je od tog **biznisa** stekao veliki kapital koji je uložio u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina na teritoriji Beograda. Mnoge objekte pokupovao je i po raznim zemljama Evrope.
Za izvesnog LJubišu iz Beograda govori se da je **solista**. Nema svoju grupu. Registrovan je kao veliki narkodiler. Drogu najčešće nabavlja u Turskoj i Bugarskoj, odakle organizuje njeno prebacivanje do prestonice SRJ. Iz naše zemlje deo **robe** transportuje u Italiju, a ostatak preprodaje na beogradskom tržištu.

EVROPSKA ŠKOLA
IAKO **posao** sa drogom radi sam, postoje operativni podaci da je jedno vreme bio u vezi sa članovima grupe ubijenog Zorana Uskokovića Skoleta. Kakva je situacija danas, teško je reći. Operativna saznanja ukazuju da je preko narkomana organizovao uličnu preprodaju heroina. Nekoliko puta je bio hapšen sa većim količinama ove droge, ali i kokaina. Uvek je, međutim, uspevao da izbegne suđenje.
Kako? Tako što bi pritiskao svedoke da ne svedoče ili pronalazio narkomane koji bi preuzimali odgovornost na sebe. Policijska karakteristika govori da je u **poslu vrlo konspirativan, da često angažuje za policiju nepoznate transportere i dilere, a sklon je nasilničkom ponašanju i upotrebi vatrenog oružja**.
Na području Novog Beograda formirana je, početkom devedesetih godina, petočlana grupa koju trenutno predvodi izvesni Milan. Operativni podaci ukazuju da su kriminalno **stasavali** po zemljama zapadne Evrope, a da se sada bave krivičnim delima sa elementima nasilja - ucene, iznude, reketiranje, zelenaštvo... Osim toga, jedno vreme su se bavili i preprodajom deviza, a danas švercom cigareta i opojnih droga.
Mete napada ove grupe, međutim, uglavnom su kriminalci i njihova nelegalno stečena imovina - novac, kuće, automobili, razna roba...Ova (ne)dela oštećeni najčešće nisu ni prijavljivali i pokušavali su sami da reše probleme, što se završavalo čestim sukobima. Ova ekipa, kažu u policiji, sklona je nasilju i upotrebi oružja. NJihova **teritorija** je na Novom Beogradu, a novac ulažu u kupovinu lokala (staklenac u Bloku 45), stanova... Operativni podaci pokazuju i da tesno sarađuju sa Surčinskim klanom.

NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije