Bosovi Surčinskog klana

16. 07. 2002. u 00:00

Босови Сурчинског клана
Za Surčinski klan tvrdi se da je najorganizovanija ekipa za šverc narkotika u ovom delu Evrope. U **poslu** su povezani sa Zemuncima i jednim **solistom**. Veze sa zapadnoevropskom i crnogorskom mafijom.
SURČINSKI klan u ovom trenutku predstavlja najjaču mafijašku organizaciju kod nas, a što se tiče šverca heroina i kokaina neprikosnoveni su i u velikom delu Evrope. NJihovi **počeci** vezani su za krađu automobila i krijumčarenje nafte i cigareta, da bi ubrzo krenuli u organizovanje narkotičkih **tura** i asfaltiranje puteva.
U ovom momentu ekipu iz ovog zemunskog naselja čini pet stalnih članova, od kojih su dvojica **prvi među jednakima** i imaju lidersku ulogu. Surčincima su pripadali i pokojni Zoran Šijan (likvidiran pre nekoliko godina), koji je važio za vođu ove grupe, kao i Zvonko Plećić Pleća. Plećića je pre godinu i po dana ubio Andrija Drašković u poznatom beogradskom restoranu **Knez** i za to dobio 12 godina robije.
Pretpostavlja se da se ovaj klan organizovao početkom 1990. godine, kada su krenuli sa krađom i preprodajom vozila i naplaćivanjem **otkupa** od njihovih vlasnika. U tom poslu imali su velikog saradanika iz Batajnice. Kada su došli do **početnog** kapitala organizovali su krijumčarenje nafte, naftnih derivata i šverc cigareta. U vreme sankcija na ovom biznisu su se mnogi obogatili, a za Surčince se tvrdi da su stekli ogromno bogatstvo.
Novac zarađen u prljavim poslovima pokušavali su, a to i danas rade, da **operu** ulažući ga u legalne tokove kroz razne investicije, pre svega u trgovinu naftom, ali i kupovinu mašina za asfaltiranje. U ovoj **transformaciji** sada im pomaže jedan **prijatelj**, čiji su poslovi takođe na ivici zakona, kome je jedna od delatnosti proizvodnja i trgovina cigaretama. Reklame te marke cigareta preplavile su televizijske ekrane.

KOKAIN VIA SURČIN
POLICIJA raspolaže i sa podacima da su Surčinci, sa glavnom ekipom iz Zemuna (koja je istovremeno i najbrojnija) učestvovali u mnogim oružanim obračunima i likvidacijama u srpskom podzemlju. Tvrdi se da su najžešće sukobe imali sa Miljakovačkim klanom i njegovim vođom Zoranom Uskokovićem Skoletom, u kome je na obe strane bilo više mrtvih i ranjenih. Neka operativna saznanja govore i da klan iz Surčina, zajedno sa gore pomenutim Zemuncima i jednim **solistom** (organizovao švercerski kanal iz Južne Amerike), predstavlja najorganizovaniju međunarodnu krijumčarsku grupu kokaina i heroina u ovom delu Evrope.
Vrlo blizak Surčincima (mada se u ovom **poslu** prijateljstva brzo sklapaju, a još brže krvavo raskidaju) je pomenuti Zemusnki klan, koji je pored ostalog, u podzemlju prepoznatljiv i po tome što ima najviše članova. U ovom momentu ekipom od 15 pripadnika upravlja **dvojac**,ali sarađuju i angažuju mnoge kriminalce iz Beograda, Srbije i Crne Gore.
Na teret im se stavljaju mnoga ubistva, ranjavanja, otmice, razbojništva, iznude, reketiranje, krađe i preprodaja motornih vozila, njihovo vraćanje za novac, teške krađe, nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, kao i mnoga druga krivična dela... U ovom momentu najvažniji **biznis** im je trgovina drogom u čemu sarađuju sa Surčincima i još jednim narko-dilerom, koji svoje poslove vodi sam. Oni, u ovom trenutku, predstavljaju jednu od najopasnijih evropskih **ekipa** u ovom švercu.
Utvrđeno je da heroin krijumčare iz Turske, Bugarske i Kosmeta i da se taj kanal proteže prema zemljama Zapadne Evrope. Organizovali su i nabavku i transport kokaina iz Južne Amerike, takođe, ka Zapadnoj Evropi. Operativni podaci ukazuju da su u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, kao i drugim većim gradovima u Srbiji organizovali **lanac** ulične preprodaje heroina **na sitno**.

OTETI U PRIVATNOM ZATVORU
ZEMUNCI su se poslednjih godina sukobljavali i obračunavali sa mnogim kriminalnim grupama i pojedincima, a sumnja se da su organizovano izvršili i nekoliko likvidacija. Glavni razlog ovih krvavih borbi je primat i teritorija za kriminalne poslove. Tvrdi se da su bili u sukobu sa pokojnim Zoranom Uskokovićem Skoletom (ubijenim sredinom prošle godine i za koga se sumnjalo da je jedan od organizatora Arkanove smrti), kao i sa braćom Fiškal iz Požarevca.
Prema policijskim saznanjima Zemunska grupa se krajem 2000. i početkom 2001. upustila i u novi **biznis** - otmicu ljudi i njihovo puštanje za milionske iznose. Za ta dela protiv njih su podnošene i krivične prijave, a sudski postupci su u toku. Po svemu sudeći, opet nedostaju dokazi?! Tvrdi se da u kidnapovanjima grupa ispoljava **drskost, nasilje i surovost i to čini uz upotrebu vatrenog oružja**. Otete, kao i one od kojih pokušavaju da iznude novac ili ih reketiraju, drže u **privatnim zatvorima**.
Policija ima i saznanja da su ovim nedelima Zemunci stekli veliki kapital, koji pokušavaju da legalizuju kroz kupovinu nekretnina, gradeći tržne centre, lokale, stanove... Neki od njih postali su čak vlasnici hotela i drugih objekata u inostranstvu.
Do sada je protiv članova ovog klana podneto više od sto krivičnih prijava za razna krivična dela. Svega desetak puta neko od njih je i osuđen i to, uglavnom, na manje vremenske kazne, dok se u evidenciji većina njih vodi kao **neosuđivan**.
Tvrdi se da u policiji, pravosuđu i politici pokušavaju da dobiju informacije i često u tim oblastima imaju svoje ljude, koje **debelo plaćaju**.

FAMA ZVANA ŠOK
U SUDSKIM postupcima koji se vode protiv njih vrše veliki pritisak na žrtve i svedoke i to ucenjujući ih, pretnjama ili potkupljivanjem... To su i razlozi što se većina tih postupaka odugovlači, zastareva i, po pravilu, završava bez optužbe i osude. Imaju velika uporišta i veze u svim kriminogenim sredinama, kako u Beogradu, tako i u drugim većim gradovima Srbije, Crne Gore i Zapadne Evrope.
Jedan od **autoriteta** u srpskom podzemlju je i izvesni Šok iz Beograda. Za njega se tvrdi da ima grupu od samo jednog člana (što ništa ne znači), ali i da po potrebi angažuje pripadnike iz drugih klanova. Jedan je od retkih koji opstaje i uživa **ugled** među kriminalcima. Policijska saznanja govore da je upravo on organizovao i vodio grupu Zorana Uskokovića Skoleta, ali i da je blizak sa kontroverznim biznismenom Andrijom Draškovićem, koji izdržava kaznu zbog ubistva Zvonka Plećića, kao i sa Bežanijskom grupom.
Šok je dovođen u vezu sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana (što nikad nije dokazano), pa se sa svojim jedinim stalnim članom i nerazdvojnim drugarom (za koga se pričalo da se pozdravio sa Arkanom nekoliko minuta pre likvidacije) **sklonio** u inostranstvo. Ipak, operativni podaci govore da se on najviše bavio krijumčarenjem droge, ali i naftom, cigaretama... Nisu mu bile strane ni krađe vozila, kao i njihovo vraćanje uz **otkup**.
U policiji kažu da **deluje** na prostoru Beograda, ali povremeno i na teritoriji Srbije, pa i Crne Gore, ali i da je **aktivan** u Evropi, naročito kad je droga u pitanju. Sumnja se da je kao **savetodavac** i organizator, sa grupom Zorana Uskokovića Skoleta, učestvovao u nekoliko likvidacija. Za Šoka se tvrdi da je **nepoverljiv, konspirativan i da prilikom izbora članova grupe vodi računa koga će da angažuje za određeno delo**.


NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije