HRAM PO MERI NARODA: Joanikije osveštao zvono Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama (FOTO/VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

09. 05. 2021. u 13:24

EPISKOP budimljansko-nikšićkii administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije sa sveštenstvom, osveštao je danas zvono Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama.

ХРАМ ПО МЕРИ НАРОДА: Јоаникије освештао звоно Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M.S.

- Ovakav hram ne podiže se bez znanja, iskustva i umeća. Do nedavno smo imali naviku da podižemo manje hramove. Kada smo nastavili gradnju hrama Svetoga Save i time započeli gradnju monumentalnih hramova po svim srpskim zemljama, pre svega mislim na hramove u Crnoj Gori, hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Svetoga Jovana Vladimira u Baru, koji po lepoti i po monumentalnosti staju u red odmah iza hrama Svetoga Save, a nešto manji hram je ovaj u Bernama.

On je taman po meri ovoga grada i ovoga naroda. Mogli smo ga sagraditi i pre, jer ga gradim evo 20 godina, ali ima i u tome nečeg izuzetnog dobrog da se uključi što veči broj ljudi i da se postigne što veći kvalitet.

Foto: M.S.

Gledali smo i jedno i drugo i hvala Bogu sve što je do sada urađeno, uz manje primedbe, ko radi taj i greši, imamo već sagrađen hram koji je počeo i  d se gradi iznutra. Gradnja iznutra će biti možda pretežnija. Kako kaže Sveti car David ''Sva je lepota ćeri careve unutra' - kazao je episkop Joanikije, posle osveštavanja zvona pristiglih iz Rusije.


Posle besede episkop se zahvalio dobrotvorima i uručio im gramate.

               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna