EU NEĆE OTPLAĆIVATI DUGOVE CRNE GORE: Tražili da ih spasu, a dobili ovaj odgovor

Tanjug

12. 04. 2021. u 14:01

POVODOM zahteva Crne Gore za pomoć od EU u otplaćivanju kineskog zajma od milijardu dolara, iz Brisela poručuju da neće otplaćivati dugove Crne Gore.

ЕУ НЕЋЕ ОТПЛАЋИВАТИ ДУГОВЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Тражили да их спасу, а добили овај одговор

Foto: EPA/Boris Pejović

- Radimo mnogo sa Crnom Gorom kako bismo im pomogli na putu usklađivanja sa EU strandardima i u refromama. To ćemo i nastaviti, ali nećemo otpalićivati njihove dugove prema trećim stranama - kaže portparol EU, Peter Stano.

Stano dodaje da je EU već pokazala zabrinutost kada zbog "društveno-ekonomskih i finansijskih efekata nekih od kineskih inevsticiaj u Crnoij Gori".

On naglašava da postoji rizik od makroekonomskog disbalansa i dužničkog odnosa Crne Gore prema Kini, a da pitanje o motivaciji za preduzimanje takvih koraka i poslova prvenstveno treba postaviti vlastima u Podgorici.

- Kada je reč o koracima partnerskih zemlja koji se odnose na uzmimanje zajma ili ulazak u ekonomske odnose sa drugim zemljama, svaka država može da uspostavlja svoje inevesticione ciljeve - objašnjava Stano.

U Briselu naglašavaju da je EU najveći davalac finansijske pomoći Crnoj Gori i njen najveći trgovinski partner.

Foto Tviter

Peter Stano

Podseća se i da EU ima ekonomski i investiciani plan za Zapadni Balkan koji mobiliše do 9 miljardi evra za investicije u oblasti trasnporta, energije, održivog razvoj, digitalne i zelene tranzicije.

Konkretno, crnogorski zajam se odnosi na izgradnju puta koji grade Čajna Road i Bridž Korporejšn, a koji je Crna Gora potpisala sa kineskom EkIm bankom.

Prva deonica od 41 km, što je četvrtina ukupne dužine, koštala je 20 miliona evra po km, što je, prema procenama stručnjaka, čini jednom od najskupljih deonica autoputeva po kilometru na svetu.

Prema pisanju Fajnenšnal Tajmsa, EU je izrazila spremnost da pomogne, ali napominje ”da će biti teško pronaći odgovarajuće finansijske instrumente za to".

- Politički želimo da pomognemo. Ali veličina zajma je neproporcionalna veličini ekonomije, tako da mehanika još nije očigledna - izjavio je neimenovani zvaničnik EU za Fajnenšal Tajms uz napomenu da projekat autoputa nije u skladu sa standardima EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POGINULA JEDNA OSOBA: Teška saobraćajna nesreća u Crnoj Gori