BEZ POSLA 18 DOKTORA NAUKA: Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje za mesec dana 5.000 nezaposlenih više

I. D. S.

17. 03. 2021. u 07:39

U CRNOJ Gori je na kraju februara bilo 52.440 nezaposlenih, skoro 5.000 više nego u januaru, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje.

БЕЗ ПОСЛА 18 ДОКТОРА НАУКА: На евиденцији Завода за запошљавање за месец дана 5.000 незапослених више

Foto Arhiva/ V. Danilov

Istovremeno, na Birou rada je i 4.548 građana sa fakultetskim obrazovanjem, 331 magistar, ali i 18 doktora nauka. Kao i u ukupnoj statistici, žene čine većinu među visokoobrazovanim nezaposlenim kadrom. Na evidenciji nezaposlenih je 2.886 žena sa fakultetskom diplomom, kao i 187 sa magistarskom titulom i sedam sa zvanjem doktora nauka.

Veliki broj visokoobrazovanog kadra na evidenciji nezaposlenih nije novina, iako su cifre nešto manje, više hiljada visokoškolaca, oko 200 magistara i više doktora nauka bez posla je bilo i tokom prethodne tri godine. Kako bi smanjili broj nezaposlenih visokoškolaca, Zavod za zapošljavanje, devet godina zaredom sprovodi Program stručnog osposobljavanja kroz koji se visokoškolcima bez radnog iskustva obezbeđuje pripravnički staž od devet meseci.

REFORME

DA su podaci ZZZ upozoravajući, ukazuju i u opoziciji. Član Odbora za rad Boris Mugoša (SD), navodi da ogroman procenat sive ekonomije koji po nekim procenama iznosi i do 30 odsto BDP-a, govori o važnosti insistiranja na strukturnim reformama.

Prema podacima ZZZ, do sada je više od polovine korisnika programa ostalo da radi kod istog ili našlo posao kod drugog poslodavca. Kako navode, cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz sveta obrazovanja u svet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, veština i kompetencija.

- Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike - navode u ZZZ.

Da taj trend velikog broja visokoobrazovanih bez posla traje već duže vreme naglašava i Maja Vukićević (DF), član Odbora za rad.

- Tržište rada je osiromašeno, ljudi nemaju mogućnost da se profesionalno ostvare, a tu je i problem rada na crno, jer su mnogi zbog egzistencije prinuđeni da prihvataju poslove koji su minimalno plaćeni i uz to bez osiguranja. To je problem koji nova vlada mora da reši u narednom periodu. Takođe, prioritet je oživljavanje uništene crnogorske privrede - kazala je Vukićevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)