PAPRENE KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE MERA: Tužilac Đurišić saopštio statistiku, evo koliki je udar na džep neodgovornih građana

B. Dabić

16. 03. 2021. u 15:47

NI KONSTANTAN porast broja obolelih od kovida 19, ni crna statistika o broju umrlih, niti kazne, nakon godinu dana nisu uticali da građani poštuju mere i preporuke o suzbijanju epidemije.

ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ МЕРА: Тужилац Ђуришић саопштио статистику, ево колики је удар на џеп неодговорних грађана

Foto: B. Dabić

Dok epidemiolozi danas epidemiološko stanje karakterišu alarmantnim protivepidemioloških mere se krše, prema statistici iz Osnovnog državnog tužilaštva Bar, više nego lani.

OPUŠTENOST TRAJE, BOLEST NE JENjAVA

Evidentno je da su se ljudi opustili, a opuštanje je počelo od avgusta prošle godine, i na žalost traje, a bolest ne jenjava.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje za godinu dana Covid-19 je imalo preko 84.000 građana u Crnoj Gori. Lečenje traje 15-tak dana, kod težih kliničkih slika mnogo duže. Umrlo je 1.136 ljudi.

- Od početka pandemije u martu 2020.do kraja kalendarske godine procesuirano je 310 lica, zbog krivičnog dela 287 - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, a od 1. januara do 15. marta procesiurano je 126 lica za isto delo što je od početka pandemije ukupno 436, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Bar tužilac Radovan Đurišić.

U ODT Bar navode da se uglavnom primenjuje institut odloženog krivičnog gonjenja, Novčane kazne su u iznosu od 200 do 1.000 evra, što zavisi o kom kršenju mera se radi. U proseku novčane kazne su od 300-400 evra.

Tužilac Đurišić kaže da visina kazne zavisi od načina kršenja mera i koja je mera prekršena, umišljaja, odnosno cilja kršenja mera.

U zoni prekršajne odgovornosti je nepoštovanje mera ukoliko se ne drži distance od dva metra, za nenošenje maski Novčane kazne se uplaćuju u humanitarne svrhe - Crvenom krstu Crne Gore, Udruženju slepih…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati