TRUDNICAMA POZLILO ZBOG POGREŠNE TERAPIJE: Postupak protiv četvoro zaposlenih u Domu zdravlja u Podgorici, dvoje udaljeno

I. D. STOJADINOVIĆ

27. 02. 2021. u 10:00

TRI trudnice su pre nekoliko dana u laboratoriji podgoričkog Doma zdravlja dobile pogrešan lek, te su, nakon što im je pozlilo, prebačene u Klinički centar Crne Gore.

ТРУДНИЦАМА ПОЗЛИЛО ЗБОГ ПОГРЕШНЕ ТЕРАПИЈЕ: Поступак против четворо запослених у Дому здравља у Подгорици, двоје удаљено

Foto IN4S.NET / DZPG.ME

Greška medicinskog osoblja, na svu sreću, nije dovela do posledica. Zbog propusta u radu, Dom zdravlja Podgorica doneo je odluku o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti protiv četvoro zaposlenih, a dvoje zaposlenih privremeno je udaljeno sa posla.

Postupci su, kako je saopšteno, zbog teže povrede radne obaveze - neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje radne obaveze, pokrenuti protiv odgovornog referenta za obezbeđenje lekova i sanitetskog materijala, strukovnog medicinsko-laboratorijskog tehnologa, laboratorijskog tehničara koji je pripremao pacijentkinje za OGTT analizu, kao i glavnog laboratorijskog tehničara.

USTANOVA BEZ DISCIPLINSKE KOMISIJE

V. d. Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da u toj ustanovi nije zatekao disciplinsku komisiju, što je, kako je ocenio, neoprostivo. Pojasnio je da postoji Komisija za kontrolu kvaliteta, koja se poslednji put sastala 25. decembra, a što bi u situaciji kao što je profesionalni propust u Domu zdravlja Blok V, ali i svakodnevno trebalo da čini.

Profesionalni propust desio se u podgoričkom Domu zdravlja Blok V, kada je trima trudnicama umesto glukoze-monohidrata, za merenje opterećenja glukozom u poslednjem trimestru trudnoće greškom dat lek cink-oksid. Pošto su popile smesu, trudnicama je pozlilo i hitno su prevezene u Klinički centar na ispiranje želuca i hospitalizaciju.

Direktor Doma zdravlja Danilo Jokić kazao je da je najvažnije da se trudnice osećaju dobro i da nije bilo posledica, ali da to ne umanjuje krivicu onoga ko je napravio profesionalni propust. Javno se izvinio pacijentkinjama i njihovim porodicama i poručio da će se uvesti red u toj ustanovi, te da povlašćenih neće i ne može biti. Kazao je i da su trudnice otpuštene na kućnu opservaciju, te da se dobro osećaju. O svemu je, kako je naveo, obavestio ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni