SRBI BRANE MUSLIMANSKE SVETINJE: Ovo je još jedna provokacija zaostalih struktura odlazećeg režima

V.K.

10. 02. 2021. u 20:42

GRAĐANI pravoslavne veroispovesti zajedno sa sveštenicima Ostojom Kneževićem i Danilom Zirojevićem sabrali su se ispred Hadži Ismailove džamije u Nikšiću sa porukom – Ne damo svetinje!

СРБИ БРАНЕ МУСЛИМАНСКЕ СВЕТИЊЕ: Ово је још једна провокација заосталих структура одлазећег режима

Foto: V.K.

Tu se našao i Ratko Krivokapić, predsednik Crkvene opštine Nikšić.

- Duboko smo potrešeni ovim događajem. Oskrnavljena je Hadži Ismailova džamija naše drage braće islamske veroispovesti. Onaj ko je ovo napravio je duhovna beda i praznina. Daće Bog i Sveti Vasilije da taj progovori kako je i zbog čega to napravio. Nikšić je grad Svetog Vasilija u kome je preko 90 odsto  pravoslavaca, i ovo je tužno što se desilo. Želim da se počinilac otkrije i da se zna ko šta radi, kazao je Krivokapić, podsetivši da su muslimani pre dvadeset godina pomagali obnovu hrama Svetg Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Miholjski zbor najoštrije osuđuje skrnavljenje džamije u Nikšiću. Poručuju da je to „još jedan od pokušaja zaostalih struktura odlazećeg režima da uruši međunacionalni i međuverski sklad.“

- Braćo i sestre,

- Miholjski zbor najoštrije osuđuje jutrošnje skrnavljenje džamije u Nikšiću, kao još jedan od pokušaja zaostalih struktura odlazećeg režima da uruši međunacionalni i međuvjerski sklad. Svedoci smo da su građani Crne Gore i u težim i turbulentnijim vremenima znali da sačuvaju suživot, tako da ne sumnjamo da će to da bude slučaj i u narednom periodu, pored svih opstrukcija onih koji, na sreću svih nas, predstavljaju prošlost i Nikšića i Crne Gore. Miholjski zbor je uvek znao kako da sačuva svoju veru i svetinje, ali i da pomogne i svojim sugrađanima u odbrani njihovih kulturnih i verskih vrednosti.

- Danas su članovi Miholjskog zbora posetili hadži-Ismaiilovu džamiju u Nikšiću, i u razgovoru sa imamom ponudili našu pomoć, kako u saniranju štete nastale ovim vandalskim činom, tako i na zaštiti međuverskog sklada po kome je Nikšić prepoznat kao grad Svetog Vasilija Ostroškog, sveca koji je kroz istoriju okupljao sve dobronamerne ljude koji su mu dolazili, bili oni pravoslavci, muslimani ili katolici. Miholjski zbor je više meseci branio krstionicu na Prevlaci, a potom učestvovao u odbrani svetinja širom Crne Gore. Danas, kada iz znanih nam razloga, strukture bivšeg režima pokušavaju da pomute slobodu, stavljamo se svim svojim efektivima i članstvom, na raspolaganje braći drugih verosipovjesti, kako bi sačuvali i odbranili njihove svetinje, kao što smo nedavno stali i u odbranu džamije u Pljevljima. U nadi da će ovakvi incidenti biti samo ružna prošlost, pozivamo sve građane Nikšića na uzajamno poštovanje, bratsku ljubav i slogu. - ističe se u saopštenju Mihiljskog zbora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!