U MINUSU 15 MILIONA EVRA: Nacionalni avio-prevoznik gomila gubitke, a država od avgusta nije uplatila ništa

Z.ZORIĆ

05. 12. 2020. u 12:44

OD marta gubitak nacionalnog avio-prevoznika dostigao je gotovo 15 miliona evra.

У МИНУСУ 15 МИЛИОНА ЕВРА: Национални авио-превозник гомила губитке, а држава од августа није уплатила ништа

Foto MA

Država od kraja avgusta nije uplatila niti jedan evro. Kompanija ne može, poručuju iz menadžmenta, preživeti, ako se ne primeni leks specijalis.

Za devet meseci gubitak "Montenegro erlajnsa" zbog poznatih okolnosti sa virusom korona, smanjenog obima letenja, totalne obustave linija, zatvaranja granica, pooštrenih uslova organizacije letova, iznosi 14,9 miliona evra. U međuvremenu, u avgustu, država je kompaniji uplatila 25 miliona evra i deo tog novca ili deset miliona iskorišten je za smanjenje poreskog duga, koji je pre toga bio ukupno za poreze i doprinose 25 miliona. Novih uplata nije bilo, više puta je saopšteno iz izvršne vlasti, što se direktno odrazilo da se kasni sa isplatom zarada.

Vlastimir Ristić, Foto Linkedin

- Zaposlenima nije isplaćena oktobarska plata. Pad prometa za devet meseci od početka epidemije je više od 80 odsto. Lako je onda pretpostaviti u kakvoj je situacija kompanija kada se zabeleži toliki pad prometa. Primera radi gubitak prošle godine bio je 8,7 miliona evra - saopštio je Vlastimir Ristić, izvršni direktor "Montenegro erlajnsa".

OČEKIVANjA

O MA pričalo se i u Parlamentu tokom sednice na čijem je dnevnom redu ekspoze i izbor nove crnogorske vlade. Raško Konjević, poslanik SDP-a, tokom diskusije pitao je mandatara Zdravka Krivokapića kakvo rešenje nudi za nacionalnu avio-kompaniju. Dakle, rešenja, odnosno konkretni odgovori o avio-prevozniku očekuju se od nove vlade.

Naveo je i to da avioni nacionalnog avio-prevoznika sada za sedam dana lete koliko i za jedan dan u sezoni. S druge strane, napominje, kompanija ima fiksne troškove, najam aviona, isplate zarada zaposlenima.

- Do sada je smanjen broj zaposlenih za 44. Imali smo dosta ljudi sa ugovorom na određeno i u sadašnjim uslovima kada je poslovanje ograničeno, prosto je bilo nemoguće produžiti ugovore o radu - rekao je izvršni direktor.

Ristić naglašava, da je opstanak kompanije gotovo nemoguć ako se ne primeni Zakon o konsolidaciji kojim je predviđeno da "Montenegro erlajns" iz državne kase dobije 155 miliona evra za šest godina.

- Ako se ne primeni leks specijalis upitno je šta će biti sa kompanijom. Onda se mora tražiti drugo rešenje i to odmah - poručio je prvi čovek nacionalnog avio-

-prevoznika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024