KRIVOKAPIĆEV EKSPOZE: Skupština završila rad, nastavak sutra u 11

Novosti online

02. 12. 2020. u 11:00 >> 18:38

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović prisustvuje današnjoj sednici Skupštine Crne Gore na kojoj mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić iznosi ekspoze i predstavlja članove kabineta.

КРИВОКАПИЋЕВ ЕКСПОЗЕ: Скупштина завршила рад, наставак сутра у 11

Foto: Skupština.me

18:20 Marko Kovačević (DF): Nije ni čudo što se iz DPS-a čude što DF kritikuje

Jer oni nikad nisu mislili svojom glavom, a kada se jednom desilo da su mislili, opomenuo ih je bivši predsednik parlamenta Ivan Brajović. Predlog vlade ima osnovni kvalitet, a to je da u njoj neće biti nijedan predstavnik DPS-a što je dovoljan razlog da je podržimo. Ova vlada neće biti vlada kontinuiteta, ali možemo tvrditi da će biti potpuno demokratska jer se u njoj nije prelila volja građana iskazana na izborima.

Kovačević je dodao da je u pitanju tranziciona vlada sa nekoliko zadataka.

- Da se povuče Zakon o slobodi veroispovijesti. U ekspozeu se navodi da će biti izmene i dopune, podržaćemo, ali ćemo se zalagati da se on povuče. Neophodno je da ova vlada stvori uslove za fer i slobodne izbore, nakon kojih bi dobili prvu demokratsku vladu i zbog toga je neohodno pročistiti birački spisak. Ekonomska i finansijska konsolidacija je jedan od težih zadataka za ovu vladu, viđeli smo da turizam nije dovoljan za ekonomski rast i od ove vlade očekujemo alternativna rešenja.

Kovačević je naveo da je neophodno stvoriti preduslove za hapšenje nekih od vođa kriminalnih struktura.

- Pre svega Milivoja Katnića koji je vođa kriminalne grupe unutar instutcija sistema, i njega, koji je bio progonitelj prethodne opozicije, treba dovesti poznaniju prava. Treba rešiti neka politička ubistva, prije svega Duška Jovanovića i Pavla Bulatovića.

16:26: Boris Bogdanović: Za mirnu tranziciju vlasti su zaslužni svi - "i parlamentarna većina i opozicija i narod"

- Ne smijemo više nikad da dozvolimo da se Crna Gora predstavlja onakvom kakva nikad nije bila. U zemlji u kojoj se lijepe etikete izdajnika i da je uobičajena stvar...

16:06 - Medojević: Glasaćemo za Vladu Krivokapića, ali je Milo za nas lopov, a ne uvaženi predsednik

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene rekao je da će DF glasati za predloženu Vladu, ali da je za njih Milo Đukanović lopov, a ne uvaženi predsednik.

15:16 - Đukanović očekuje korektnu kohabitaciju

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom Vladom Zdravka Krivokapića, dodajući kako će i nova izvršna vlast doprineti takvoj saradnji i poštovati Ustav.

- Što se kohabitacije očekujem korektnu kohabitaciju. Mislim da je Crna Gora već više puta iznenadila nepoverljivu javnost, nema razloga da opet ne iznenadi. Nema razloga da kohabitacija ne bude uspešna. Ne vidim nikakvo novo iskušenje - rekao je Đukanović novinarima u Skupštini Crne Gore.

Đukanović je ponovio da se nikada nije mešao u poslove Vlade.

- Neću imati nikakav problem da obezbedim korektnom ustavnom funkcionisanju, nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti. Ubeđen sam da će i nova vlada poštovati Ustav i doprinositi uspešnoj kohabitaciji. Ja verujem da će Crna Gora nakon ovog iskustva izaći kao još jedna zrelija demokratija nego što je danas - rekao je Đukanović.

14:35 - Đukanović se obratio medijima

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović obratio se medijima u Skupštini Crne Gore posle izlaganja mandatara Zdravka Krivokapića koji je predstavio program i sastav nove Vlade.

- Ne vidim da je došlo do poremećajima u odnosima sa Srbijom - kaže Đukanović.

14:13 - Završna reč

- To je, drage kolege poslanici, dame i gospodo, Program naše Vlade i ovo su ijudi koji treba da ga sprovedu u delo. Najmanje što možemo da obećamo u ovoj složenoj i specifičnoj situaciji, prevashodno prouzrokovanoj lošom ekonomskom politikom i zdravstvenim problemima, jeste da će ovo biti Vlada slobode i jednakosti, Vlada promena i reformi, Vlada efektivnih i efikasnih rezultata i demokratske transparentnosti.

Mi nismo mađioničari. Ono što imamo, to smo mi i naše znanje, želja da napravimo Crnu Goru boljom i pravednijom državom, naša sinergija, timsko delovanje i vera našeg naroda u bolje sutra koju ne smemo da izneverimo. Jedino što obećavamo jeste da ćemo se žrtvovati, i radom, kompetencijom i odgovornošću svedočiti rezultat. Daćemo sve od sebe da obezbedimo bolji život za sve naše građane.

ZA PROSPERITET I NAPREDAK CRNE GORE!

13:23 - Principi rada prve demokratske Vlade Crne Gore su sledeći, kaže Krivokapić:

1. Građanin na prvom mestu - ravnopravnost svih bez obzira na bilo koju pripadnost ili svojstvo, kao i zalaganje za toleranciju i uvažavanje prava i sloboda drugoga;

2. Mobilnost svih u državnoj upravi na realizaciji reformskih opredjeljenja u cilju obezbjedenja sigurnog društva, zdravlja i dobrobiti svih gradana;

3. Potpuna transparentnost;

4. Nulta tolerancija na korupciju i mito:

5. Usredsređenost na digitalnu transformaciju;

6. Posvećenost državnih službenika i nameštenika postavljenim ciljevima i rezultatima u cilju popravljanja kvaliteta života građana;

7. Orijentacija na rezultat:

8. Stalno napredovanje:

9. Donošenje odluka na bazi činjenica;

10. Posvećenost i brže ispunjavanje zahteva za pristupanje Evropskoj uniji;

11. Unapređenje i negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama regiona i međunarodnom zajednicom;

12. Suštinska opredeljenost da Crna Gora postane ekološka država;

13. Socijalna inkluzija svih građana, kako bi svako bez obzira na etničku pripadnost, veru, pol i seksualnu orijentaciju ovu zemlju osećao kao svoju, jer mi druge nemamo.

13:20 - Vlada će imati 12 ministarstava, umesto dosadašnjih 18

Nova izvršna vlast imaće jednog potpredsednika Dritana Abazovića.

Budući ministar odbrane biće Olivera Injac, a ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Foto: Skupština.me

Kandidat za ministra spoljnih poslova je Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

13:12 - Zajednički imenitelji tri koalicije

- Pored već prepoznatog Sporazuma, koji su lideri tri vladajuće koalicije potpisali, naši zajednički imenitelji se prepoznaju i u sledećim ciljevima:

- Konsolidacija javnih finansija uz presek zatečenog stanja nakon preuzimanja vlasti;

- Odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike za krivična dela iz ovih oblasti.

- Donošenje hitnih mera i plana za borbu protiv novog virusa korona u okvirima pandemije K0VID19 sa održivim sistemom zdravstvene zaštite;

- Temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora;

- Izmene, dopune i revizija svih diskriminatornih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovijesti;

- Donošenje niza novih sistematskih zakona počev od prioritetnih: Zakon o porijeklu imovine, Zakon o lustraciji, Zakon o Vladi, Zakon o Skupštini, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata..;

- Sprovođenje seta mera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao istinske ekološke države:

- Revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora;

- Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmena Zakona o energetici;

- Nastavak aktivnih pregovora sa EU sa ciljem ostvarivanja napretka u svim poglavljima s težištem na poglavljima 23 i 24;

- Reforma zdravstvenog sistema uz stvaranje uslova za početak realizacije kapitalnih projekata (izgradnja novog Urgentnog centra, izgradnja Klinike za infektivne bolesti, izgradnja Klinike za psihijatriju)

Foto: Printskrin

- Unapređenje obrazovnog sistema na svim nivoima uz prioritetnu depolitizaciju i vraćanje autonomije Univerzitetu Crne Gore;

- Temeljna reforma javne uprave s akcentom na optimizaciju kadrova i troškova, profesionalizaciju službeničkog sistema, unapređenje kvaliteta upravnih usluga i jačanje sistema odgovornosti na svim upravnim nivoima.

Osnovni moto kojim će se nova Vlada voditi je: zdravlje svakog pojedinca iznad svega, ekonomija pre svega, moral svuda, pomirenje, sloboda i pravda za sve.

13:00 - EU

- Crna Gora je pregovore sa EU započela u junu 2012., dakle pre više od osam (8) godina. Tek nedavno je odlazeća Vlada otvorila i posLednje pregovaračko poglavije. Na žalost, samo tri poglavlja su do sada zatvorena i to mahom ona koja se zatvaraju po automatizmu. Ovo je najsporiji tempo pregovora koje je do sada vodila neka država - kandidat u istoriji Evropske unije - s izuzetkom posebnih slučajeva. Sporije od ovoga teško da je moguće.

Iz poslednjeg, kao i iz ranijih izveštaja, kako Evropske komisije, tako i renomiranih međunarodnih organizacija i instituta poput Fridom Haus-a i Transparensi Internešnl , jasno je da novu Vladu čeka veoma težak posao, jer je Crna Gora do danas bila lažna demokratija, ili ono što nazivamo "hibridnim režimom" - partijska država sa ogromnom korupcijom, organizovanim kriminalom, nereformisanim sudstvom, krhkom ekonomijom zavisnom od turizma, ogromnim socijalnim razlikama...

Foto: Printskrin

Stoga je jasno da će budući napredak u pregovorima sa EU direktno zavisiti od sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava, to jest ispunjavanja jasno definisanih kriterijuma u poglavijima 23 i 24, koje je dosadašnja Vlada prilično ignorisala.

Nezavisnost, profesionalizam, efikasnost i odgovornost našeg pravosuđa takođe su jako problematični.

Veoma je opasno za celo društvo, za sudski sistem, kao i za častan sudijski poziv to što se najvišim sudskim i tužilačkim organima rukovodi na nelegitiman, pa i na nelegalan način. Sudski savet je propustio da konstatuje prestanak funkcije Predsedniku Vrhovnog suda. Slično stanje vlada i u Ustavnom sudu. U prethodnom periodu Sudski savet je doneo odluku o ponovnom izboru, nakon isteka maksimalna dva mandata, sedmoro (7) predsednika sudova, ukijučujući i Predsednika Vrhovnog suda. Mandat Vrhovnog državnog tužioca je istekao pre godinu dana i njegov naslednik još nije izabran. Sa druge strane, sada već bivši saziv Skupštine nije uspeo da obezbijedi ni 2/3, ni 3/5 većinu za važna imenovanja u pravosudnom sistemu, što je dovelo do toga da se ključne funkcije obavljaju u v.d. stanju i tako otvori prostor za zloupotrebe.

U oblasti političke korupcije nije bilo napretka u aferi "Snimak". U aferi "Koverta", dve osobe su optužene. Obe pomenute afere zahtevaju verodostojno, nezavisno i efikasno institucionaino postupanje.

Korupcija je i dalje široko rasprostranjena u mnogim oblastima, što predstavlja veliku prepreku na putu ekonomskog razvoja i izaziva ozbiljnu zabrinutost Evropske unije. Mora postojati jaka politička voija da se ovo pitanje reši. Ovo uključuje i krivičnu odgovornost visokih funkcionera u slučaju koruptivnih radnji.

Agencija za borbu protiv korupcije još uvek ima probleme sa nezavisnošću, određivanjem prioriteta, selektivnim pristupom i kvalitetom odluka. Nije proaktivna u svim oblastima pod njenom nadležnošću, uključujući zaštitu zviždaca, to jest uzbunjivača, kontrolu finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja, kao i kontrolu lobiranja. Zaplena i konfiskacija kriminalom stečenog bogatstva mora biti pravno utemeljena i dosledno sprovođena.

U borbi protiv organizovanog kriminala, Crna Gora i dalje nije otklonila neke fundamentalne i sistemske nedostatke u krivičnom zakonodavstvu, uključujući način na koji se slučajevi organizovanog kriminala sudski procesuiraju. Kriminalnom scenom i dalje dominiraju obračuni bandi i česta ubistva, koja se dešavaju i u zemlji i u inostranstvu. Broj procesuiranih slucajeva šverca cigareta je i dalje nedovoljan imajući u vidu procenjeni obim šverca iz, ka i preko teritorije Crne Gore. Kapaciteti policije da se obračuna sa svercom i preprodajom narkotika su nedovoljni, a dugo je izostajala i strategija prethodne vlasti da se odlučno suprotstavi i drugim rizicima koji ugrožavaju javnu sigurnost i bezbednost. Posebno ističemo da se nedostatak slrategije za suzbijanje krijumčarenja narkotika odrazio na drastičan porast narkomanije, pa će politika Vlade biti usmerena i na razvoj strategije za odlučno suzbijanje ovog društvenog problema.

Kada je reč o nedavnim izborima, EU je ponovila nalaze OEBS-a i ODIR-a da je vladajuća stranka imala nelegalnu prednost zloupotrebom državnih resursa, te da medijsko izveštavanje o izbornim listama nije bilo izbalansirano. Većina preporuka OEBS-a i ODIR-a za poboljšanje izbornih uslova nije primenjena i to ostaje prioritetan zadatak za novoizabranu Skupštinu Crne Gore i novu vladajuću većinu.

Foto: Skupština.me

U proteklom periodu nije bilo nikakvog napretka na polju slobode informisanja i izražavanja. Uređivačka politika i profesionalni standardi javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući. Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvek nisu rešeni. Ove godine možemo konstatovati i naročita ugrožavanja slobode izražavanja, jer je vlast hapsila i sudski gonila i novinare i građane zbog ispoljenih stavova na internet prostoru i društvenim mrežama. Izveštaji o prekomernoj upotrebi sile od strane policije i mogućoj torturi upućuju na to da je potrebna efikasna istraga.

U oblasti osnovnih prava i sloboda, nasilje u porodici, na rodnoj osnovi i nad decom, ostaje razlog za veliku zabrinutost i treba inicirati hitno rešavanje problema.

Javnu upravu, na svim nivoima, karakterišu neefikasnost, politizacija i glomaznost. Broj institucija javnog sektora permanentno se povećava, dok odgovornost za ostvarene rezultate gotovo da ne postoji. Radna mesta u administraciji, naročito na rukovodećim pozicijama, dostupna su isključivo partijskim kadrovima, na uštrb stručnosti i kompetentnosti. Meritokratski sistem zapošljavanja i napredovanja u državnim organima postoji samo u propisima, dok u praksi dominira partijski princip "terenskog prepoznavanja". Prekomerni budžetski izdaci za funkcionisanje uprave opterećuju javne finansije, a kvalitet upravnih usluga ostaje upitan. Savremene tehnologije nisu u dovoljnoj meri implementirane u rad javnih institucija, pa je izloženost građana nepotrebnim transakcionim troškovima i dalje neopravdano velika. Transparentnost rada upravnih organa nije na zadovoljavajućem nivou, a saradnja sa civilnim sektorom je više protokolarna nego suštinska.

S druge strane, crnogorska ekonomija ima slabu industrijsku bazu, a dodatno je ograničena malim tržištem i niskim tehnološkim znanjem domaćih kompanija. Spoljnotrgovinski deficit je i dalje visok, na nivou od oko 15% BDP-a, i odraz je međunarodne nekonkurentnosti naše ekonomije. Nezaposlenost ostaje visoka, naročito među ženama, mladima, Romima i nekvalifikovanim radnicima. Ulaganje u znanje i ljudske resurse vrio je skromno, što se odražava na nizak nivo inovacija i produktivnosti preduzeća.

12:55 - Prioriteti

Kako vidim Crnu Goru? Kada bih nas upoređivao sa drugim državama, voleo bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu, sa naglaskom na želji da svi budemo solidarniji i humaniji, da živimo u državi koja služi čoveku i u kojoj će čovek služiti njoj.

Foto: Skupština.me

Nama će građanin biti na prvom mestu. Cilj nam je da Crna Gora bude država ostvarenih i zadovoljnih ljudi, koji će se suočavati sa realnim problemima i rešavati ih, bez obzira na to da li su oni iz privatne, ekonomske, ekološke, društvene ili političke sfere.

Zalagaćemo se za:

- Pravdu i ravnopravnost svih građana, bez obzira na njihovo imovno stanje ili uverenja (bilo da su ona verska, nacionalna ili politička), orjentacije i opredeljenja;

- Bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala;

- Negovanje dobrosusedskih odnosa sa zemljama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama;

- Apsolutno obezbeđenje uslova da građanin u fer i poštenoj atmosferi bira svoje predstavnike na demokratskim izborima;

- Smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, što će podrazumevati više rada, reda i odricanja od privilegija;

- Stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije:

- Podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja - onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju:

- Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore - pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu;

- Unapređenje korporativnog upravljanja državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju;

- Promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma;

- Mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije korona virusa;

- Zdravu životnu sredinu;

- Dostupnost informacija i osudu svih zloupotreba pred sudom javnosti; Slobodu govora i zaštitu ličnog dostojanstva,

- Eliminisanje svih oblika diskriminacije,

- Slobodu veroispovijesti;

- Slobodu medija:

- Saradnju sa civilnim društvom u realizaciji opštekorisnih projekata: zagarantovanost lične slobode i ljudskih prava u skladu s najvišim standardima;

- Promovisanje i obezbeđenje infrastrukture i mera usmjerenih na to da Crna Gora postane istinski ekološka država;

- Dosledno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sislema sa posebnim fokusom na depolitizaciju;

- Vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbednosti, kao osnovnog preduslova poverenja građana u njihov rad;

- Kontinuirano izgrađivanje svih preduslova za mir i stabilnost;

- Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima;

- Mere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih kategorija stanovništva;

- Obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata; sportski razvoj dece i omladine, koja, od vrtića pa do univerziteta, treba da se nadmeće u sportskom duhu;

- Kulturu koja se zasniva na negovanju tradicije i razlika, a koja podstiče kreativnost i pravi iskorake.

- Naše opredeljenje je da predano i odgovorno pristupimo brojnim izazovima i problemima, nemajući cilj da vladamo, nego da služimo i unapređujemo, pa zato smenjivost smatramo prilikom za bolji izbor. Trudićemo se da uvek vtdimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultal doveo do rešenja koja će svima nama na najboiji način obezbediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda.

- Naša nova Vlada, pre nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, ali ipak njena osnovna težnja je da bude Vlada svih, odnosno Vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mestu i želimo da služimo svim našim građanima, domaćinski i odgovorno - za prosperitet našeg društva u celini.

Mudrost naših predaka, sposobnost naše generacije i trasiranje budućnosti našim potomcima, obavezuju sve nas da ta načela poštujemo.

U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku viadavinu prava, time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljitku Crne Gore.

Nova Vlada će punim kapacitetom nastaviti pregovore sa Evropskom unijom, kako bi Crna Gora što prije postala njena punopravna članica.

12:53 - ,,Desila se sloboda"

- Tako je bivša vladajuća garnitura srastala sa državom više od tri decenije, razarajući je u ekonomskom i moralnom smislu, konstantno narušavajući standard života i dostojanstvo gradanina. Prividno je stvoren osećaj nepobjedivosti prethodnog režima i zato je istorijska pobeda na izborima 30. avgusta rasterala maglu i oslobodila svakog pojedinca. Stisak sistema nad narodom je prestao i od tog trenutka, kada je taj isti narod - a ne pojedinac - postao heroj, desila se sloboda.

Sloboda se danas oseća u svakom kutku Crne Gore, iako se još izgovara tiho, naš narod ponovo veruje u bolje sjutra. Ovu iskru slobode moramo da sačuvamo kao iskru neugasivog delovanja, da je rasplamsamo i u potpunosti oslobodimo naš narod. Bezbedan i ekonomski nezavisan građanin koji živi od svog rada, slobodan je čovek.

Novosti

Nikada više ne smemo dozvoliti da pitanje: "Za koga ste glasali?', bude presudno za egzistenciju naših gradana - pojedinaca, celih porodica i zajednica.

Merilo napretka moraju postati znanja, veštine i rezultati rada. Slobodan i ekonomski nezavisan građanin predstavija snagu naše opredeljenosti da razvijamo demokratiju. To je naš glavni zavet, koji moramo da sačuvamo kao tekovinu za budućnost. Ali to moramo učiniti zajedno. Sloboda i demokratija podrazumijevaju lično učestvovanje, a samim tim i odgovornost svakoga od nas.

Foto: Skupština.me

Država je snažna onoliko koliko su joj snažne institucije. Zato je jedna od naših najvažnijih obaveza da ih revitalizujemo, ojačamo njihovu efikasnost i vratimo poljuljano poverenje.

Nema tih pojedinaca ni paralelnih institucija, koje smeju biti jače od države.

Naš cilj je stvaranje sistema koji više neće biti u funkciji jedne partije, određene interesne grupe ili pojedinca, već u funkciji svih građana.

Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi, koji će biti samo jedan od vas, prisutan u narodu, sa težnjom da saslušam i razumem potrebe. Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promena plaše.

12:51 - Krivokapić: Bivši režim nas uveo u svađe 

- Bivši režim, svojom nadmenom i netrpeljivom politikom, sveo je sve nas u prostor sudeljavanja, nepotrebnog nadgornjavanja i na kraju nas uveo u svađe i podele.

Nama svima bilo je potrebno samo jedno - da živimo život dostojan čoveka.

Naši građani traže sigurno i slobodno društvo, efikasno zdravstvo i kvalitetno obrazovanje. Oni žele da rade i žive od svoga rada, što je danas gotovo nemoguće.

Naša je dužnost da građanima obezbedimo sve slobode, sigurnost i egzistenciju dostojnu čoveka. Zaboravili smo na solidarnost, čojstvo i ljudskost. Interesi određenih pojedinaca bili su ispred interesa društva. To se više nikada ne sme desiti. Kao i uvek do sada, tako i u ovom modernom dobu, ne smemo zaboraviti dubinu i dimenzije poštovanja, poštenja, pravičnosti i istinoljublja, koje oslonjene na saosećajnost i praštanje vraćaju čoveka čovjeku. Taj moralni preporod se brže dešava kada se postojeći sistem kvazivrijednosti transformiše u poželjni, tj. sistem jedinih ispravnih vrednosti.

Svi smo se, manje-više, navikli na nedoslednost političkog pristupa bivše vlasti, usmerenog ka interesima i bogaćenju pojedinaca i predugo ga prihvatali kao nepromenljivu činjenicu.

12:47 - Krivokapić: Odlazeća vlast sprovodi scenario spržene zemlje

- Kriza je velika, odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava.

U politiku sam ušao srcem, ljubavlju, s verom i željom za bolju budućnost Crne Gore - ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi očuvanja prađedovskog zaveta, sa zeljom da zajedno stvorimo bolju budućnost za nas i našu decu.

Foto D. Milovanović

Zadatak koji danas preuzimamo nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a i njihovih koalicionih partnera, veoma je težak, izazovi su veliki, ali i u ovoj krizi jedini izbor koji imamo je da iskoristimo šansu da našu Crnu Goru ponovo vratimo na pravi put. Stoga nam je potrebno zajedničko delovanje svih poslanika Parlamenta i svih građana. Saradnja sa Skupštinom nam je jedan od glavnih prioriteta.

Izvršna vlast neće, kao do sada, nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za naše građane. Moramo popraviti odnose na putu do cilja, a to je boljitak, sigurnost i veći kvalitet života svih naših građana. Putevi mogu biti različiti, ali dobra namera, uz najkvalitetnija rešenja, najviše će se vrednovati.

Za zatečeno stanje, možemo vrlo precizno reći, odgovornost ne snose građani, niti doskorašnja opozicija, a današnja pozicija, već odgovornost snosi samo i isključivo prethodna vlast.

Foto: Skupština.me

Građani su uvek bili spremni, a danas su još spremniji da našu Crnu Goru učine sigurnom, uspešnom, bogatom i srećnom državom.

Ono što je nedostajalo svih ovih godina jeste politička volja da se ovi ideali sprovedu u delo, kao i strategija i plan puta kako da se to učini.

Izborima održanim 30. avgusta 2020. godine građani su izabrali slobodu i povratili pravo da uzmu sudbinu u svoje ruke. Ova Skupština i nova Vlada predstavljaju tu slobodu i posledice su tog izbora. Dobili smo mandat za promene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima. Taj gubitak bio bi mnogo veći nego puki gubitak vlasti. To bi bio gubitak časti, to bi bio gubitak istorije. Ovde smo zbog građana - njima služimo i bolji život građana je naš konačni cilj.

12:40 - Krivokapić počeo izlaganje ekspoze

- Mi ćemo programom Vlade za 2021. godinu doći do početnog stanja, a cilj se mora definisati kad znamo odakle krećemo - rekao je Krivokapić na početku ekspozea.

- Crna Gora je 30. avgusta ove godine, voljom gradana, prvi put u svojoj istoriji na demokratski način promenila vlast. I pored toga što je u formalnom smislu, višepartijski sistem uveden u ustavni poredak pre trideset godina, možemo sa sigurnošću konstatovati da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svesni da je naša obaveza i istorijska i neponovljiva.

Foto: Skupština.me

Dozvolite mi da se kratko osvrnem na veme iza nas. U svom viševekovnom bitisanju, naša država prolazila je kroz različite faze razvoja koje su, u konačnom, opredeljivale i karakter tadašnjih vlasti. Pritisnute viševekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uredenija nego što su je oni zatekli. To će biti i glavni cilj nove vlasti - da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada.

Zadatak neće biti lak, a izazovi koji nas čekaju zahtevaju angažovanje čitavog društva

Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom KOVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usljed snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije.

12:36 - Marko Milačić: Ministri da dođu u salu

Lider Prave Crne Gore, Marko Milačić zatražio je da predloženi ministri prisustvuju sednici. On je Medojeviću poručio da narod Crne Gore nema vremena za pauzu.

12:28 - Bečić odbio Medojević zahtev za pauzu

- Forma nije definisana pozitivnim propisima, ostavljeno je mandataru da iznese program - rekao je Bečić Medojeviću.

Medojević je odgovorio da je ta odluka u surpotnosti sa dosadašnjom parlamentarnom praksom.

12:19 - Medojević: Nisu se stekli uslovi za održavanje sednice

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, izjavio je da na osnovu materijala predloga ekspozea koje je dostavio Zdravko Krivokapić nema dovoljno podataka za ocenu ministara koji su predloženi.

- Nema procene rasta BDP za sledeću godinu, nema reči o nezaposlenosti, o ljudima koji su pogođeni pandemijom. Nema jasne mere, nema obećanja. Na osnovu ovoga programa ne možemo da ocenimo rad Vlade posle šest meseci - kaže Medojević i predložio je pauzu, te da se mandataru da mogućnost da uskladi program ekspozea, kako bi to bio materijal za ozbiljnu parlamentarnu raspravu.

Foto: Jutjub printskrin

To je na Tviteru najavio predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

Bečić je poručio da će Đukanović prisustvovati delu sednice u kojem će mandatar podneti ekspoze.

- U 12:00 časova mandatar za sastav 42. Vlade Crne Gore izneće svoj ekspoze, nakon čega ću otvoriti raspravu. Sednici Skupštine Crne Gore, u delu podnošenja ekspozea, prisustvovaće i predsednik Crne Gore - napisao je Bečić na Tviteru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)