"OVAJ NAROD NIJE IZGUBIO DUŠU!" Ovo su bile velike reči upokojenog mitropolita Amfilohija posle prijema priznanja Večernjih novosti (VIDEO)

Novosti online

30. 10. 2020. u 09:49

U SKUPŠTINI Beograda u februaru ove godine su uručena priznanja najhrabrijim pojedincima u najpoznatijoj i najstarijoj manifestaciji lista Večernjih novosti "57. najplemenitiji podvig godine".

ОВАЈ НАРОД НИЈЕ ИЗГУБИО ДУШУ! Ово су биле велике речи упокојеног митрополита Амфилохија после пријема признања Вечерњих новости (ВИДЕО)

Foto: Ž. Knežević/D. Milovanović

Kao najplemenitiji kolektivni podvig ocenjen je verujući narod Srpske pravoslavne crkve u Crnoj gori, koji se pobunio protiv zakona o slobodi veroiposvesti u Crnoj Gori, a što je akademik i književnik Matija Bećković prisutinima objasnio rečima: "ustala je crkva za koju se mislilo da je nema".

- Blagodarim "Novosti", ne samo zbog ove plakete koju su dodelili našem narodu i sveštenstvu u Crnoj Gori, već i zato što se za ove divne podvige čulo. I što ovaj narod nije izgubio dušu, što i dalje ima u sebi vere, večnog ljudskog dostojanstva i dobrote, što nastavlja delo Lazarevo Kosovskog zaveta.

Ovim rečima se tada prisutnima u Skupštini Grada Beograda obratio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je Zlatnu plaketu za kolektivni podvig godine primio u ime klira Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori:

- Vera je nešto najdublje u ovom narodu. Posebno smo blagodarni na vaskrsnuće naših ljudi u Crnoj Gori, a nisam očekivao da u ovom mom narodu ima toliko ognja vere, zajedništva, ali i bratske ljubavi. Ove litije pokazuju da se narod probudio i da se bori za ono što mu je vekovima pripadalo.

Njegovo visokopreosveštenstvo je kazao da je Crna Gora kroz istoriju imala dve vrste žrtvovanja - jedno za veru, a drugo je opako seme bratomržnje:

- Ta bratomržnja se nažalost pretvorila u dinastičku bratomržnju, koja je od kraja Drugog svetskog rata postala ideološka, između partizana i četnika. Nadali smo se da je ona prestala, ali Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori potvrđuje da nije. Oni koji su zatrovani "brozomornom ideologijom", danas nastavljaju da na njoj grade budućnost Crne Gore i menjaju njen identitet. Ovo je jedinstveni slučaj u čitavoj Evropi gde pokušavaju da promene identitet jednog naroda i njegovog bića.

Mitropolit Amfilohije je dodao da "u Crnoj Gori postoje Božji sveci koji su sačuvali dušu naroda, a sa kojih je skinut pepeo i prašina, i narod je najedamput otkrio svoje istinsko biće."

- Među tim ljudima treba posebno istaći decu i omladinu, od kojih je dobar deo nekršten, kako po snegu i mećavi idu složno u litijama i molebnima - kaže Amfilohije. - Radujem se što su moji Crnogorci sada posvedočili svojim molitvama i litijama vernost Kosovskom zavetu i kroz njega i preko njega vernost Novom zavetu. Hvala "Novostima" na svim ovim darovima koje ste dali, obdarivši činove pojedinaca, kojih ima još mnogo u našem narodu. Ovo je samo jedan izabran deo tih ljudi, još jedan pokazatelj da narod nije izgubio dušu.

Podsećamo, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a