IZBORI U CRNOJ GORI: DIK proglasila 11 izbornih lista, glasaće 541.000 birača

V. K.

10. 08. 2020. u 14:37

DRŽAVNA izborna komisija proglasila je 11 lista za učešće na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30.avgusta, a kako su saopštili biračko pravo ima 541.232 građana i u odnosu na predsedničke izbore pre dve godine, broj birača se uvećao za oko 8.600.

ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: ДИК прогласила 11 изборних листа, гласаће 541.000 бирача

Arhiva Večernjih Novosti

Demokratska partija socijalista nastupiće u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod imenom“Odlučno za Crnu Goru“ DPS-Milo Đukanović“, predvodi zamenik predsednika stranke Duško Marković. U koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, dok je nosilac liste profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova ljevica i Društv za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija“. Listu predvodi Aleksa Bečić, lider Demokrata.

Koaliciju „Crno na bijelo“ čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, a nosilac liste je Dritan Abazović. Albansku koaliciju „Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj“, čine Demokratski front, Forca Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, a na čelu liste je Nik Đeljpaj.

U „igri“ je još jedna albanska koalicija podimenom „Jednoglasno“ koju čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Na izborima će samostalno nastupiti SDP „Jaka Crna Gora“ koju predvodi Draginja Vuksanović Stanković, te Socijaldemokrate pod sloganom „SD-Ivan Brajović-Mi odlučujemo dosledno“.

Tu je i „Bošnjačka stranka-Ispravno –Rafet Husović“ a nosilac je poslanik Ervin Ibrahimović, Hrvatska građanska inicijativa „HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“, a predvodi je liser Adrijan Vuksanović i Hrvatska reformska stranka –nosilac liste Radovan Marić, direktor Aerodromi Tivat.

DIK nije proglasila listu “Snežana Jonica - Socijalisti Crne Gore - Da živimo kao Jugosloveni” na čijem je čelu predsednica stranke Snežana Jonica.

Ona je najavila žalbu Ustavnom sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili