DRAMATIČNO UPOZORENJE NVO EUROMOST IZ BIJELOG POLJA: Vadeći kamen "ubijaju" vodopad

M. SEKULOVIĆ

21. 06. 2024. u 06:45

ZBOG nezakonite eksploatacije prirodnog kamena, sige, ugroženo je najveće prirodno bogatstvo i turistički potencijal u Crnoj Gori, park prirode Vodopad Skakala na reci Lještanici.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НВО ЕУРОМОСТ ИЗ БИЈЕЛОГ ПОЉА: Вадећи камен убијају водопад

M. SEKULOVIĆ

Ovo dramatično saopštenje stiglo je iz NVO Euromost iz Bijelog Polja, koji su ugroženost vodopada nestvarne lepote, ali i nedovoljno poznatog javnosti, predstavili na fotografijama i video-zapisu.

- Neverovatno je da se na 15 metara od vodopada nezakonito vrši eksploatacija prirodnog kamena. Zatražili smo od Ministarstva energetike i rudarstva, Ministarstva ekologije, Agencije za zaštitu životne sredine i Uprave za inspekcijske poslove, da odmah zaustave ovaj zločin prema prirodi i vodopadu, kao i samoj reci Lještanici, u prelepoj Vraneškoj dolini, nedaleko od Bijelog Polja.

Čelnici ove NVO podneli su krivičnu prijavu nadležnim državnim organima, apelujući da se sačuva ovaj park prirode.

- Ljudi od nauke smatraju da je ovo najveće prirodno bogatstvo u Crnoj Gori. Nažalost, mnogi u Crnoj Gori i ne znaju da postoji, a što je još gore, oni kojima je to sve poznato, kao da se svojski trude da to i unište, kažu iz NVO Euromost.

Nekoliko stotina metara od izvora Lještanice, poznatog kao Lještanska glava, nalazi se vodopad Skakala. U njegovom nastavku postoji više od 20 manjih bazena i vodopada. U blizini su i velika nalazišta kamena sige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?