KOSOVO SRCE SRBIJE, ALI I CRNE GORE: U Nikšiću održan skup podrške Srbima na KiM (FOTO/ VIDEO)

V.K.

01. 06. 2023. u 21:15

U NIKŠIĆU je večeras, na Trgu Šaka Petrovića, održan veličanstveni skup podrške Srbima na Kosovo i Metohiji.

КОСОВО СРЦЕ СРБИЈЕ, АЛИ И ЦРНЕ ГОРЕ: У Никшићу одржан скуп подршке Србима на КиМ (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: V. K.

Skup je uz blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija organizovala koalicija „Za budućnost Crne Gore“. Sveštenik Miodrag Todorović preneo je blagoslov episkopa Budimljansko-nikšićkog Metodija. U obraćnju okupljenim prota Miodrag je rekao da je Kosovo sabirno sočivo srca i duše celog srpskog naroda.

- Kosovo je rodno mesto kosovskog zaveta. On je sve ono što je čestito i blagosloveno u našem narodu. Davno je počeo da se piše, a piše se i danas. Kosovo nije prosta teritorija nego duša i bilo našeg naroda. Onaj koji je proslavio krunu kosovskog zaveta bio je najveći pesnik srpskog jezika vladika Petar Drugi Petrović Njegoš. Kosovo je ovde u Nikšiću, ali i u našim kućama i pesmama, kazao je sveštenik Todorović.

Nosilac liste Milan Knežević poručio je da Srbima više niko neće pretiti „progonima, pogromima i tratorima, jer smo sada složni, jedinstveni“.

- Kao narod smo dužni da odlučimo da li želimo da živimo u ambasadoristanu, ili u Crnoj Gori. Da li želimo da izvršavamo rukoljube u ambasadama, za kilo ministarske fotelje, dva deci heroina i 250 grama kokaina, ili ćemo da se krstimo pred našim ikonama, da pevamo pesme koje su pevali naši preci, kada su oslobađali Crnu Goru i Srbiju, i naše sveto Kosovo i Metohiju, naš Jerusalim, od viševekovnih okupacija i vojske koje su harčile ovuda po prelepoj Crnoj Gori - rekao je on. - Ako je Kosovo njihovo, zašto nam ga traže svakog dana. Bez zvona na Visokim Dečanima ne mogu zvoniti zvona u Ostrogu i Cetinjskom manastiru.

Milan Knežević je ponovio da bi, ukoliko bi koalicija koju predvodi osvojila 41 mandat na izborima, kao premijer prvo povukao priznanje lažne države Kosovo. On je poručio braći na Kosmetu da što god odluče da će prava Crna Gora biti uz njih.

- Ali nam više niko nikad neće pretiti progonima, pogromima i traktorima, jer smo sada složni, jedinstveni, rame uz rame. Svaka suza na Kosovu i Metohiji, suza je u Crnoj Gori i Srbiji - naglasio je Knežević.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić podsetio je na odluku Vlade Duška Markovića koja je priznala lažnu državu Kosovo na što je okupljeni narod burno reagovao uz povike: „Ustaša, ustaša!“.

LITIJA ULICAMA GRADA

Posle održanog skupa ulicama Nikšića organizovana je litija. Okupljeni su pevali „Od Glave Zete do grada Spuža“, skandirali „Kosovo je srce Srbije“ noseći zastave Rusije, Srbije, majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina, trobojke sa crnogorskim grbom.

- Okupili smo se kako bi Srbima na Kosovu rekli da imaju podršku „čitave poštene i čojske Crne Gore“. Svaka njihova suza je i naša suza , svaki pendrek koji udari po njihovoj, udario je i po našoj glavi. Svaki napad na njih je napad i na nas. Kao što su oni bili sa nama kad smo branili svetinje, mi smo dužni da pratimo on što oni osmisle na Kosovu i Metohiji. Čutava Crna Gora misli kao mi –što god procene naši sunardnici, kakvu god odluku da donesu, treba da znaju da je srpski narod i čestita i poštena Crna Gora uz njih. Važno je da vide da ovde ljudi u Nikšiću daju masovnu podršku i ta podrška, naša srca i ljubav okrenuti su rem Kosovsko Mitrovici, Pećkoj patrijaršiji, Dečanima, Gračanici, svim našim sunarodnicima koje volimo, poštujemo i spremni smo s njima, kao pravi hrišćani, da budemo i u dobru i u zlu - zaključio je Mandić.

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekaoje da se iz drevnog Onogošta šalje podrška koja treba da osnaži duh i krepkost našeg naroda, koji je ovih dana u teškim mukama, ali i u velikom podvigu na Kosovu i Metohiji. On je odbacio čaršijske priče da večerašnjim skupom pokušavaju da prikupe političke poene.

- Ovde smo zbog odgovornosti pred istorijom jer treba da ojačamo političke snage koje hoće da se volja građana povodom Kosova i Metohije reflektuje i na državnu politiku. Volja građana Crne Gore je da je Kosovo Srbija i da Crna Gora ne treba da priznaje lažnu državu na teritoriji Srbije. Ta volja mora da dobije svoj politički izraz, ali ne u tragovima vanparlamentarnih listi koje neće preći cenzus na izborima, nego u snazi one liste koja ima stabilnu političku podršku, koju treba učiniti još većom, da bi mogla da ispostavi zahtev nakon 11. juna, da se priznanje lažne države Kosovo od strane Crne Gore – povuče. Traćimo da nama, koji činimo gro srpskih političkih snaga u Crnoj Gori , ojačate snagu do te mere u kojoj ćemo moći da promenimo sramnu politiku zvanične Crne Gore prema pitanju Kosova i Metohije - poručio je Kovačević.

BONUS VIDEO - "IDITE KUĆI, KOSOVO JE SRBIJA": Mališani iz Zubinog Potoka se igraju ispred bodljikave žice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024