BIOGRAFIJA ČOVEKA KOJI JE SRUŠIO MILA POSLE 30 GODINA: Evo ko je Jakov Milatović

Novosti online

02. 04. 2023. u 21:09

KANDIDAT Pokreta Evropa sad Jakov Milatović novi je predsednik Crne Gore, sudeći prema preliminarnim rezultatima današnjeg drugog kruga izbora.

БИОГРАФИЈА ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ СРУШИО МИЛА ПОСЛЕ 30 ГОДИНА: Ево ко је Јаков Милатовић

Privatna arhiva

Kako sad stvari stoje, Milatović će zabeležiti ubedljivu pobedu nad Milom kandidatom Demokratske partije socijalista (DPS), Milom Đukanovićem.

Ko je Jakov Milatović? Biografija čoveka koji je srušio Mila

Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosečnom ocenom 10 i bio je student generacije.

Oženjen je Milenom i ima troje dece - ćerke Saru i Anu, te sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinoj, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Foto: M.Drobnjak

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

On je u predsedničku trku ušao silom prilika.

Predsedništvo Pokreta Evropa sad krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsedničkog kandidata.

Spajić je, kao i Milatović, bivši su ministar, a "Evropa sad" je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobednik lokalnih izbora 2022, kada je Milatoviću bila namenjena funkcija gradonačelnika Podgorice.

Međutim, zbog problema oko prebivališta i dvojnog državljanstva Državna izborna komisija (DIK) odbila je Spajićevu kandidaturu za predsednika Crne Gore, pa se kandidovao Milatović.

Jakov Milatović važi za političara bez mrlje u karijeri.

Za Jakova kažu da je radan i neumoran, posvećen otac ćerki Sare i Ane i sina Davida, brižan suprug, pažljiv sin i brat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (16)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki