MILATOVIĆ PROTIV ĐUKANOVIĆA: Skandal u TV duelu - Milo izgubio živce, počeo da vređa Jakova

Novosti online

31. 03. 2023. u 20:02 >> 22:13

DUEL predsedničkih kandidata Pokreta "Evropa sad" Jakova Milatovića i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića se odvijao večeras na RTCG, a sve oči uprte su bile u dvojicu kandidata koji će snage odmeriti u nedelju, 2. aprila.

МИЛАТОВИЋ ПРОТИВ ЂУКАНОВИЋА: Скандал у ТВ дуелу - Мило изгубио живце, почео да вређа Јакова

RTCG 1 printsrkin

U raspravi, u kojoj su snage ukstila dva predsednička kandidata Crne Gore, Milo Đukanović je naveo da se Jakov Milatović lažno želi predstaviti kao čovek budućnosti, dok u stvari radi sve da Crnu Goru vrati natrag.

On je naveo da je najveći uspeh sadašnje i prethodne vlade to što pregovori sa EU nisu suspendovani, što dovoljno govori. 

"I kada je sam u pitanju, Milatović ima problem sa sobom, jer je njegov otac glasao za zajedničku državu a on za državnu nezavisnost, valjda da bi se dopao jednom delu javnosti. Zato se postavlja pitanje koga je ombanuo gospodin Milatović, a ja mislim da imamo problem sa čovekom koji je poučen primerom lažnog cara Šćepana Malog. Ja mislim da većina građana Crne Gore nisu lakoverni, a ja sigurno nisam", naveo je Đukanović.

Odgovorio je Milatović: 

"Gospodine Đukanoviću, ja sam Jakov Milatović, rođen sam 1986. godine u Podgorici, završio sam Osnovnu školu i gimnaziju, kao đak generacije, Ekonomski fakultet sa prosečnom ocenom deset, kao student generacije. Bio stipendista američke vlade, nemačke vlade, italijanske vlade, završio magistarske studije na Oksfordu kao stipendista britanske vlade. Govorim tri evropska jezika, a koliko vi govorite evropskih jezika? Nemojte da branite Crnu Goru od mene. Vi ste poslednji evropski diktator, i vi to dobro znate. Lukašenko je u Belorusiji, pet godina posle vas, preuzeo vlast. A vi već 34 godine menjate svetove. Prvo ste na početku bili deo Miloševićevog i Šešljevog sveta. Vama je Šešelj bio na inaugutraciji na Cetinju, meni nikada neće biti. Pa ste bili deo Tuđmanovog i Alijinog sveta, razbijali ste onu najlepšu zemlju. Pa ste postali deo Tačijevog i Haradinajevog sveta, kako vam je odgovaralo. Da ne pričamo o delu ruskog sveta, kada ste 2005. i 2006. godine najveće privredne gigante dali u ruke Rusima ali ste celo vreme gradili samo svoj svet, uvećavajući vaš i imetak vaše porodice", poručio je Milatović. 

Đukanović je uzvratio: 

"Govorim crnogorski jezik i to jedan od evropskih jezika kojim treba da se služi crnogorski predsednik i što se mene tiče, to je sasvim dovoljno. Drugo, kada govorite o vašoj biografiji, nastavljate da budete varalica. Vi ste ipak samo obična varalica. Pomenuli ste sada neke vaše stipendije, zaboravili ste na još jednu, na stipendiju vojvode Gavra Vukovića. Vrlo zanimljivo. Dobili ste je od Crne Gore, i prećutkujete je namerno, a verovatno znam i zašto, jer ste zaboravili da je vratite.  Jer kada ste je dobili bili ste u obavezi ili da je vratite ili da dve godine radite. Dobili ste priliku u Ministarstvu vanjskih poslova, i napustili to radno mesto posle tri dana, ne vrativši stipendiju. Stalno sebe predstavljate kao nekoga ko je progonjen a zaboravljate da vam je država Crna Gora dala u Rimu priliku da volontirate sa 12 drugih studenata da bi stekli praksu. Neće biti da ste progonjeni, već je pre svega eč o brizi države Crne Gore prema jednom mladom čoveku, koji joj sada ovako vraća. Vi meni ličite na ljude iz "bombaškog procesa", kaže Đukanović. 

On kaže da ne može da razume ovakav stepen nipodoštovanja prema svemu što je postigla država koja je ulagala u mladog čoveka. 

"Pročitao sam vašu ocenu da će Crna Gora prvi put nakon 30. avgusta dobiti ministre koji nisu korumpirani. Znate li vi o čemu vi govorite? Časni ljudi se prevrću u grobu, jedan Kruno Vukčević, Miški Lalić, Željko Šturanović...Tu količinu nadobudnosti ne može sebi da priušti čovjek koji želi da bude predsednik Crne Gore", tvrdi Đukanović. 

Printskrin RTCG1

Milatović je rekao "nemojte da branite crnogorsku istoriju od mene i moje porodice". 

"Samo sam citirao relevantne izveštaje, govoreći o korumpiranim ministrima. Imate ih vi dosta. To ne kažem ja, kažu relevatni izveštaji naših strateških partnera. Ti se izveštaji odnose i na vas", rekao je Milatović. 

Kaže da je stipendiju "Vojvoda Gavro Vuković" dobio kao najbolji student Ekonomskog fakulteta, ali nije htio da bude deo Ministarstva vanjskih poslova u Vladi koju je predvodio Đukanović. 

"Zato što sam znao kuda ide to. Vi ste sramno diskriminisali deo građana Crne Gore, oduzimajući im šansu. Predsednik svih građana Crne Gore ne radi to", rekao je Milatović.  

Milatović je kazao da Đukanović nema ni političke volje, a ni znanja da Crnu Goru uvede u EU. 

"Vi nikada nećete biti dio evropskog sveta", rekao je Milatović. 

Đukanović je odgovorio da "nastavljamo sa nevaspitanjem".

"Za kratko vreme, vaših šest apostola je pod lupom tužilaštva", ukazao je Đukanović. 

Poslednji put, kaže Milatović kandidatu DPS-a, govorite o nevaspitanju. 

"Nevaspitanje je biti u crnogorskoj politici 35 godina. To znači nevaspitanje. Da ste nas zlatom zlatili a niste nego ste nas vratili u kameno doba, i biti i dalje u politici, to je nevaspitanje. A ja znam da istina boli", rekao je Milatović.  

On je rekao da evropska Crna Gora podrazumeva toleranciju za drugačije mišljenje, a ne napade na medije, kontrolu nad Javnim servisom...

Milatović je rekao da pre ulaska u politiku ima dva stana i kuću, stečeno kreditom, a Đukanović, kako kaže, treba da odgovori o njegovoj imovini. 

"Ne budite nervozni gospodine Đukanoviću"

Đukanović je rekao da je Milatović i ime partije prevarom uzeo od slovenačkih komunista koji su lansirali "Evropa zdaj" 1989. godine, ističući "sve je kod vas nepopravljiva laž". 

Milatović je naglasio da Đukanović ne treba da bude nervozan. 

"Nije život fotelja. Znam da vam je možda teško da sad idete na međunarodno tržište rada, ali možda ste za ovih 30 godina nešto i naučili", kazao je Milatović. 

Đukanović je rekao da ga za novi mandat na čelu države preporučuje odgovoran odnos prema državnim interesima Crne Gore. 

"Onaj ko se pridržava Ustava i zakona taj nikako ne može pogrešiti kada je u pitanju odnos prema svim građanima Crne Gore. Nekoliko je markantnih primjera koji pokazuju kako sam to radio u prethodnom periodu. Kada smo 1994. godine uspostavili ekonomsku samoodrživost Crne Gore, pa kasnije uveli marku  euro, to smo uradili u interesu građana Crne Gore. Kada smo primili 120.000 izbjeglica, sa njima podijelili šta smo imali, tada smo pokazali solidarnost i dokazali snagu države i društva. Kada smo obnovili nezavisnost, stvorili smo svakom građanima uslove da se izjasni o tom pitanju a kasnije ravnopravne uslove života u nezavisnoj državi Crnoj Gori. Kada smo ušli u NATO učinili smo to na korist svih građana Crne Gore, garantujući im veći stepen sigurnosti i bezbjednosti. Kada smo gradili auto-put to je rađeno da se bi se svakom građaninu Crne Gore osigurali boljiu uslovi za putovanje", rekao je Đukanović.

Obojica znamo da vi nećete pobediti...

U prvom javljanju, Milatović je rekao da i Đukanović i on dobro znaju da kandidat DPS-a neće pobediti na izborima 2. aprila. 

"Znate da treba da istrčite poslednji politički krug, i ja ću zajedno sa svim građanima Crne Gore koji gledaju u budućnost postati po prvi put predsednik svih građana Crne Gore. Samo da radim ono što vi niste radili pa je dosta u smislu toga da čovek treba da bude predsednik svih građana. Sećate se da 2020. godine, kada je došlo do promene režima u Crnoj Gori, kakvo je bilo stanje u našoj ekonomiji. Stanje u našoj ekonomiji, gospodine Đukanoviću, bilo je dramatično. Životni standard bio je neverovatno mali, svaki četvrti građanin živio je na rubu siromaštva, ekonomija je samo u 2020. godini izgubila skoro 800 miliona eura zbog vaše pogubne ekonomske politike. Nezaposlenost je bila skoro 20 procenata. Ono što sam, u smislu inkluzivnosti uradio sa svojim kolegom Spajićem, kao članovi Vlade pokrenuli smo oporavak. U 2021. godini smo imali istorijski ekonomski rast u Evropi. Na taj način sam pokazao kako se u Crnoj Gori upravlja ekonomijom u korist javnog interesa", podvukao je Milatović. 

On je rekao da su po prvi put nakon 20 godina građanima Crne Gore vratili dostojanstvo programom Evropa sad. 

"Ono što ste vi ostavili, 150 eura minimalne penzije i 220 eura minimalne plate, uspeli smo da u neverovatno teškim ekonomskim i političkim uslovima, povećamo. I to za koliko, da minimalnu zaradu povećamo na 450 eura, da minimalnu penziju povećamo na 250 eura, da sve zarade u zemlji povećamo, tako da sa onih 500 eura prosječne zarade koju ste vi držali u prethodnih 15 godina u Crnoj Gori, ona bude povećana na 750 eura. Vratili smo i dostojanstvo svoj deci tako što smo vratili dečiji dodatak, koji ste vi ukinuli, pogubnim ekonomskim politikama", rekao je Milatović. 

Pomenuo je i vraćanje naknada majkama, kao i besplatne udžbenike, jer, kako kaže, "vi ste to ukinuli jer vam smeta znanje, pošto znanja i nemate".

"Vodiću inkluzivnu politiku i biću predsednik svih građana Crne Gore", podvukao je Milatović.

Devedesetih ste terali Bošnjake iz Pljevalja, sad UDARILI NA SRBE!

Pokazujući potpunu nadmoć u TV duelu, predsednički kandidat Jakov Milatović poručio je da će biti ono što Đukanović nikad nije bio - predsednik svih građana Crne Gore.

Milatović je rekao da je Đukanović devedesetih terao Bošnjake iz Pljevalja.

- Na kraju ste udarili na Srbe. Nikada niste bili predsednik svih građana u Crnoj Gori - kazao je Jakov Milatović.

Milatović: “Slatko” ću vas pobediti u nedelju

Milatović je kazao da je Đukanovića pobedio u Podgorici, i da će ga “slatko” to učiniti i u nedelju.

“Od nezavisnosti do 2020. ste nas zadužili više od tri milijarde. Mi smo 750 miliona eura uzeli po najmanjoj stopi, a uzeli smo te pare jer ste ekonomiju doveli pred bankrot”, istakao je i dodao da nas je upravo Đukanović posvađao skoro sa svima u regionu.

Đukanović to negira i kaže da Crna Gora vodi dobrosusedsku politiku i da gradi najbolje odnose sa svim susedima, osim jednog...

“Izuzetak su posustali odnosi sa Srbijom zbog obnovljenih velikorspkih aspricaija prema Crnoj Gori. Nadam da će se Srbija više okrenuti ka Evropi. Imam negativan stav prema Inicijativi Otvoreni Balkan. To je politička inicijativa isnpirisana iz Beograda. Nasuprot tome imamo Berlinski proces, CEFTA, a Crna Gora preferira da bude deo tih inicijativa”, naglasio je Đukanović.

Đuaknović: Jasno zašto Šešelj daje podršku Milatoviću

Đukanović je rekao da je sada jasno zašto Vojislav Šešelj daje javno podršku Milatoviću.

“Na tim adresama traže predvodnika velikosrpskog nacionalizma, učinilo im se da to možete vi biti”, rekao je Đukanović.

ZAVRŠNE REČI


Đukanović je kazao da izbori u nedelju su još jedna važna prekretnica za Crnu Goru, i to istorijski važna.

“Tokom perioda pre i nakon referenduma Crna Gora je pokazala da ima jasnu viziju njenog puta. Vidimo šta je alternativa toj politici. Jedan od velikodržavnih projekata opet atakuje na Crnu Goru. Ta politika je izgubila svog lidera u prvom krugu, a drugog pokušava da nađe u Milatoviću. Želio sam da mu skrenem pažnju na to. Milatović je pokazao dosta nedostataka za funkciju predsednika, smatram da kod njega ne postoji nivo zrelosti, odgovornosti i znanja i zato misim da nije dobar kandidat za predsednika države u ovom mandatu”, zaključioje Đukanović.

Milatović je na kraju porčio da su “nas dosta vodili prevaziđeni političari”.

“Došlo je vreme da nas vode oni koji iskreno vole Crnu Goru i nikada nisu državno i društveno pretvarali u privatno i stavljali u njihove džepove. Želim da vidim lepšu, bogatiju i pravedniju Crnu Goru. Imam dovoljno znanja, volje i kapaciteta da napravim takvu Crnu Goru.  Biću sve suprotno od onoga što je bio Đukanović”, poručio je Milatović.

Izbori u nedelju

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori prvi put posle gotovo dve decenije spala je na dva slova, a epilog će dobiti 2. aprila.

Kampanja je u punom jeku, a u to da će biti prvi čovek Crne Gore ubeđeni su i Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad, i Milo Đukanović, aktuelni predsednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS), koji više od tri decenije vlada zemljom.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova.

Drugi krug predsedničkih izbora održava se posle nekoliko politički i te kako burnih godina.

Od avgusta 2020. DPS nema suštinsku kontrolu u crnogorskoj vladi, ali su i stranke koje su slavile pobedu na poslednjim parlamentarnim izborima u međuvremenu više vremena provele u sukobima nego u političkoj stabilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna