PODNETO PREKO DVE HILJADE ZAHTEVA: Za nešto više od godinu dana 675 prijema u crnogorsko državljanstvo

Novosti online

30. 03. 2023. u 10:44

MINISTARSTVU unutrašnjih poslova je u poslednjih nešto više od godinu podneto oko 2.300 zahteva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, dok je u istom periodu po tom osnovu crnogorski pasoš dobilo 675 osoba.

ПОДНЕТО ПРЕКО ДВЕ ХИЉАДЕ ЗАХТЕВА: За нешто више од годину дана 675 пријема у црногорско држављанство

Arhiva

To su podaci MUP-a, dostavljeni portalu RTCG i ne uključuju pasoše dodeljene po osnovu ekonomskog državljanstva.

- Od 1. marta prošle godine do 23. marta ove godine Ministarstvu unutrašnjih poslova podneto je 2.312 zahteva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom (ne računajući ekonomska državljanstva) - kaže vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u Ministarstvu unutrašnjih poslova Radovan Popović.

Nekoliko građana saopštilo je portalu da odgovore za zahtev za prijem u crnogorsko državljanstvo ne dobijaju ni godinu nakon što su podneli dokumentaciju, što je zakonska obaveza MUP-a.

- MUP je od 1. marta 2022. do 23. marta 2023. donelo ukupno 675 rešenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo (ne ukuljučujući ekonomska državljanstva). Takođe Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisane su evidencije o crnogorskim državljanima koje se vode u formi registra, po službenoj dužnosti. Ovaj registar je računarski vođena baza podataka o crnogorskim državljanima u koji se, između ostalog, upisuje način i pravni osnov sticanja državljanstva. U skladu sa prethodnim, ne vrši se generisanje podataka po osnovu primene prethodno važeće ili izmenjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom - kaže Popović.

Prema ranijim podacima MUP-a, saopštenim za RTCG, 2019. godine bilo je oko 520 prijema u crnogorsko državljanstvo, 2020. godine 482, dok je 2021. bilo 607 državljanstava prijemom.

BONUS VIDEO: ŽESTOKI SUKOBI SA SPECIJALCIMA: "Novosti" na protestima u Parizu - letelo kamenje, ispaljeni suzavci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)