SVE SMO RADILI PO ZAKONU: Zoran Lazović o pokušaju ubistva Belivuka i Miljkovića

Tanjug

27. 03. 2023. u 12:23

POKUŠAJI advokata da obaveste javnost o zlostavljanju koje su njihovi klijenti pretrpeli od batinaškog odreda nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK), ali i podnošenje krivičnih prijava zbog toga, krajem januara 2021. tadašnji šef tog Sektora Zoran Lazović nazvao je naknadnom pameću i ustvrdio da je siguran da su sve radili u skladu sa zakonom.

СВЕ СМО РАДИЛИ ПО ЗАКОНУ: Зоран Лазовић о покушају убиства Беливука и Миљковића

FOTO: PRINTSCREEN LIBERTASPRESS

Na konferenciji organizovanoj povodom sprečavanja ubistva beogradskih kriminalaca, plaćenika kavačkog klana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Lazović je, poručivši da su mediji od te dvojice Beograđana napravili hajduke, komentarisao i medijske izveštaje o torturi.

”Ta naknadna pamet su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, njihove vođe i njihovi prepoznatljivi advokati, koji su se setili što se dešavalo pet-šest meseci unazad, ili zadnjih godinu, pa su sada tako žestoko, zbog tako stvorenog ambijenta i pokušaja unižavanja policije, krenuli sa krivičnim prijavama prema tužilaštvu protiv pripadnika SBPOKK, sa predstavkama za unutrašnju kontrolu, i građansku kontrolu... I nemamo ni od toga problema, na svaku tu predstavku ćemo, naravno, i na svaki poziv tužilaštva, dati odgovor i odazvati se u momentu kad to budu tražili od nas i dati celokupnu dokumentaciju, jer smo potpuno sigurni da smo radili sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima pripadnika Uprave policije. Ali te naknadne pameti i njihovi sponzori svega toga definitivno su ovih dana vrlo prisutni u javnosti i izuzetan prostor dobijaju u medijima”, rekao je Lazović na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), 28. januara 2021, podsećaju podgoričke Vijesti.

U danima pre toga objavljene su optužbe Nikšićana Jovana Mrvaljevića (25) i Mila Jovanovića (35) da su ih pripadnici SBPOKK 30. decembra 2020. tukli, maltretirali, mučili, ucenjivali, pretili silovanjem i ubistvom, ali i da će nauditi njihovim porodicama, tražeći da lažno svedoče da rade za sada pokojnog Kotoranina Jovana Vukotića i da imaju zadatak da ubiju nekog kavčanina.

FOTO: PRINTSCREEN LIBERTASPRESS

Među pripadnicima SBPOKK u koje su uperili prst bio je i Lazovićev sin, sada uhapšeni tajni agent, Petar Lazović.

Mlađi Lazović je, tvrde sagovornici Vijesti iz Uprave policije, koordinirao batinaškim eskadronom SBPOKK.

Optužbe Mrvaljevića i Jovanovića Uprava policije je, u odgovorima Vijestima, odbacila 2. januara 2021. godine, navodeći da su nekoliko dana ranije sprečili izvršenje teškog krivičnog dela protiv života i tela, koje je moglo nastati kao posledica sukoba članova organizovanih kriminalnih grupa i u automobilu u kom su bili Mrvaljević, Jovanović i Vladan Mijušković (38) pronašli pištolj brušenog broja, fantomke, rukavice, kriptovane telefone.

Iako su prijave zbog zlostavljanja podnete pre više od dve godine, to pitanje aktuelizovalo se prošle sedmice, nakon što je portal “Libertas” objavio dokaze o “profesionalnom” postupanju pripadnika SBPOKK.

Taj portal je, uz dokaze Evropola, objavio da su pripadnici SBPOKK, sudeći prema komunikacijama sa kripto telefona, otimali ljude i držali ih u takozvanim štek-stanovima, tukli ih, stavljali im pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili, pretili im i omalovažavali ih i prema njima nečovečno postupali...

Petar Lazović je, prema do sada pregledanim materijalima Evropola u koje “Libertas” ima uvid, o svojim dostignućima i namerama obaveštavao kriminalce Radoja Zvicera, Darka Šarića, pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije Nikolu Spasojevića i srpske kriminalce Belivuka i Miljkovića…

Vijesti su juče podsetile na tekstove pisane nakon što je prijavljeno policijsko zlostavljanje, i na odgovor Uprave policije, koja je početkom 2021. odgovorila da se Mrvaljević, nakon što je “zakonito” priveden, požalio da se ne oseća dobro i na insistiranje policijskih službenika odveden na zdravstveni pregled. Ustvrdili su i da je lekar konstatovano da nema povreda i da je dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

"Nisi čuo kako specijalni tim bije", svedočenje je jednog od ljudi koje je hapsio tim za podršku nekadašnjeg SPBOK.

FOTO: PRINTSCREEN LIBERTASPRESS

Iz Građanske alijanse juče su saopštili da je, nakon nedavno objavljenih fotografija na portalu “Libertas”, nužno hitno sprovesti adekvatnu istragu i identifikovati lekara koji nije registrovao vidljive povrede Jovana Mrvaljevića.

”Davanje podrške zlostavljačima putem falsifikovanja izveštaja ujedno podrazumeva i ‘učestvovanje u torturi’, što je nedopustivo za predstavnike medicinske struke i nameće im i krivičnu odgovornost pored samih vršioca torture”, objavili su iz Građanske alijanse na Fejsbuku.

FOTO: PRINTSCREEN LIBERTASPRESS

Mrvaljević, koji je pre više od dve godine za Vijesti pričao o svom iskustvu sa pripadnicima Lazovićevog batinaškog odreda, uhapšen je u novembru 2021. zbog sumnje da je deo grupe koja je planirala ubistvo jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Upravo njegovu fotografiju, napravljenu u bolnici, u kojoj mu lekari ukazuju pomoć, Petar Lazović je, piše u spisima Evropola, 30. decembra 2020. u 23.24 sati, poslao šefu kavačkog klana Radoju Zviceru, uz poruku: “Ovaj mi umre, pi”.

Mile Jovanović optužen je za pokušaj ubistva Belivuka i Miljkovića, 22. januara 2021. u Tivtu, podsećaju Vijesti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju