NOVI "PEGLA" STARI ZAJAM: Na naplatu stiže 470 miliona kredita, Zakon omogućava zaduživanje još 500 miliona do kraja godine

I. D. S.

28. 03. 2023. u 10:06

U DRŽAVNOJ kasi trenutno ima dovoljno novca, poručuje ministar finasija Aleksandar Damjanović. Ipak, zakonom je ostavljena mogućnost da se Crna Gora do kraja godine kreditira sa još 500 miliona, što nije isključeno, s obzirom na to da na naplatu dolazi 470 miliona starih kredita i kamata.

НОВИ  ПЕГЛА СТАРИ ЗАЈАМ: На наплату стиже 470 милиона кредита, Закон омогућава задуживање још 500 милиона до краја године

skupština.me

Prvi čovek resora finansija tvrdi da u državnoj kasi trenutno ima dovoljno novca, a sve zahvaljujući zaduženju od 100 miliona i redovnoj naplati prihoda. Ipak, finansijska situacija do kraja godine možda i neće biti tako stabilna.

Kako navodi, tokom godine će na naplatu stići više od 470 miliona evra starih kredita s kamatom, pa novo zaduženje nije isključeno. I dok su kamatne stope na kredite zbog dešavanja na globalnom tržištu sve više, što je potvrdilo i nedavno zaduživanje države po stopi koja prelazi 10 odsto, građani i privreda u domaćim bankama drže rekordne depozite na koje je prosečna kamatna stopa oko tri odsto. Zbog toga, u Ministarstvu finansija razmatraju i mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu.

NEDOSTAJAĆE 2,5 MILIJARDE

PREMA budžetu Crne Gore, tokom ove godine faliće još gotovo 500 miliona, a projekcije Vlade navedene u Predlogu programa ekonomskih reformi 2023-2025. navodi se da su očekivanja da će u 2024. godini planirano zaduženje biti 842 miliona, a u 2025. čak milijardu. Iste prognoze predviđaju 1,127 milijardi za pokriće nedostajućih sredstava. To znači da će, prema Vladinim predviđanjima, ukupna nedostajuća sredstva do 2025. godine iznositi preko 2,5 milijardi evra.

- Idealno je da pozajmice imamo na domaćem tržištu od domaćih banaka. To je jedna od opcija - rekao je ministar.

Nedavno zaduživanje stručna javnost ocenila je kao izuzetno skupu finansijsku transakciju. Ipak, Damjanović navodi da finansijsko tržište već mesecima nije povoljno za nova zaduživanja, a da su uslovi zaduživanja Crne Gore opterećeni teretom nekih prethodnih.

- Takozvano skupo zaduživanje prevashodno je posledica rasta cena na finansijskom tržištu i ne reflektuje se samo na Crnu Goru, već i na druge zemlje, a porast kamatnih stopa ne odražava se samo na kreditne aranžmane, već i na euroobveznice - rekao je Damjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna