UŠTEDA U NOVCU, ALI I KVALITETU: Građani Crne Gore ogorčeni jer su u akciji "stop inflaciji" na sniženju manje atraktivni i lošiji artikli

I. D. S.

22. 03. 2023. u 10:37

KAKO bi se ublažila poskupljenja i udar na standard građana, od juče su u svim marketima umanjene cene na niz namirnica. Akciji "Stop inflaciji" koju sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja odazvali su se svi trgovački lanci, te su u tom resoru već zadovoljni. Ipak, prve reakcije građana nisu najpozitivnije, smatraju da lista od 25 proizvoda nije dovoljna, da su izuzete neke osnovne životne namirnice, te da su odabrani artikli proizvođača koji se slabije kupuju ili su lošijeg kvaliteta.

УШТЕДА У НОВЦУ, АЛИ И КВАЛИТЕТУ: Грађани Црне Горе огорчени јер су у акцији стоп инфлацији на снижењу мање атрактивни и лошији артикли

Arhiva

Kampanja "Stop inflaciji" u koju se uključilo šest maloprodajnih lanaca počela je juče, a antiinflaciona korpa formirana je tako da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda. Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda je na trgovcu, koji formira cenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom ekonomskog razvoja - trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad pet odsto, a isto važi i za veleprodaju.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović zadovoljan je i kaže da je lista proizvoda definisana da bude pokriveno sve.

SNIŽENjE DO KRAJA APRILA

U SKLADU sa dogovorom o "antiinflacionoj korpi" snižene cene trajaće do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna sa mogućnošću zamene artikala. Prema pravilima koja su usaglasili marketi sa Ministarstvom ekonomije, trgovac može menjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mesečnom nivou. Ti proizvodi će biti obeleženi na poseban način.

- Svi trgovački lanci dali su listu i veću nego što smo tražili - rekao je Đurović i objasnio da na listi nema ulja i brašna, jer su marže na ta dva proizvoda, kao i na so i šećer, zakonom već ograničene.

Vlasnik jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj gori Dragan Bokan, prilikom početka akcije napomenuo je da su cene niže nego u celom regionu, te da će i u narednom periodu, u dogovoru sa Vladom, raditi na tome da tržište bude snabdeveno i u interesu države.

- Bilo je puno priče u prethodnom periodu i hajke na crnogorske trgovine, sa tvrdnjama da su marže enormne. Tvrdim da ne postoji niti jedna cena da se za jedan cent podigla, a da to nije reflektovano povećanjem nabavnih cena ili obavezama prema državi - poručio je Bokan.

PRAVILA

PREMA dogovorenim pravilima, na akciji se ne mogu naći proizvodi koji su pri isteku roka, imaju neku manjkavost ili oštećenje, ili kvaliteta lošijeg od prosečnog kvaliteta proizvoda određene vrste.

Ipak potrošači nisu oduševljeni. Kako nam je juče u marketu rekla Podgoričanka Tanja J. koju smo zatekli u trgovini, većina proizvoda je brendova lošijeg kvaliteta ili koje inače ne kupuje.

- Konkretno jaja, svi marketi su izabrali da snize cenu na B klasu, što znači da ako hoću da prođem jeftinije, ne kupujem više S, toalet-papir snižen je koliko sam videla na 2,5 evra, a već postoji drugi brend koji po regularnoj ceni kupujem za 1,5 evro. Higijenski proizvodi koji su na listi su oni koje nikako ne koristim i za koje znam da retko ko kupuje. Verujem da će mnogima značiti što će moći da nađu nešto jeftinije proizvode, ali mi se čini da u tom slučaju moramo da se odlučimo i za slabiji kvalitet - navela je naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024