JAKOV GAĐA DVE FOTELJE: Milatović kandidovan za predsednika CG, a već viđen kao gradonačelnik

V.K.

20. 03. 2023. u 09:49

PODGORICA konačno posle više od 150 dana može da proglasi rezultate. Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio nijednu žalbu podnetu nakon lokalnih izbora održanih 23.oktobra prošle godine. Uskoro formiranje nove vlasti u Podgorici.

ЈАКОВ ГАЂА ДВЕ ФОТЕЉЕ: Милатовић кандидован за председника ЦГ, а већ виђен као градоначелник

V.K.

Ove odluke će biti dostavljene strankama u narednih nekoliko dana, kada se očekuje proglašenje konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici. Neizvesno je ko će formirati vlast u glavnom gradu Crne Gore s obzirom na to da je zamenik predsednika Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović kandidovan za predsednika Crne Gore, a već je bio viđen kao gradonačelnik Podgorice.

Pokret "Evropa sad" još ranije je formiranje vlasti najavio sa strankama danas bivše parlamentarne većine, pobednicama na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine. Na izborima u Podgorici DPS je izgubio vlast nakon 24 godine! Lista "Svi za naš grad" koju je predvodila ta partija osvojila je 24 mandata, Pokret "Evropa sad" 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta - 11, Demokrate šest i Građanski pokret URA četiri. Osim Svetosavske u parlament glavnog grada nisu ušli ni Socijalistička narodna partija i Preokret.

KRAH DPS

NA lokalnim izborima u 14 opština 23. oktobra prošle godine DPS je doživeo fijasko. Pored Podgorice partija Mila Đukanovića izgubila je vlast u Budvi, Danilovgradu, Kolašinu, Žabljaku, Pljevljima, Tivtu, Rožajama, Plužinama, Zeti, potom Tuzima, a nešto ranije Nikšiću, Beranama, Andrijevici, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru i Ulcinju. DPS ima vlast u Baru, Bijelom Polju i Plavu.

Prošlo je više od 150 dana, a vlast u Podgorici nije promenjena jer predsednik Izborne komisije Veselin Vukčević nije dozvoljavao da Komisija proglasi konačne rezultate dok se Ustavni sud ne izjasni. Sud to donedavno nije mogao da učini, jer od sredine septembra nije imao kvorum za rad. Uprkos tome neke opštine proglasile su konačne rezultate i pored žalbi. Od ukupno pet u vezi sa kojima su podnete žalbe, rezultati su proglašeni u Budvi i Kolašinu. Pored Podgorice na priznavanje konačnih izbora čekaju još Pljevlja i Plav.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu glavnog grada, predsednik prethodnog saziva lokalnog parlamenta ima obavezu da nakon što Izborna komisija proglasi rezultate, najkasnije nakon 15 dana zakaže prvu sednicu novoizabrane skupštine.

Pokret "Evropa sad", DF, Demokrate i URA dogovorili su se da konstituišu vlast u Podgorici, i da Jakov Milatović bude gradonačelnik, njegovi zamenici iz redova Demokrata i URA, dok bi Jelena Borovinić Bojović (DF) postala predsednica Skupštine.

- Očekujem nastavak pregovora o formiranju vlasti u najkraćem roku - poručila je nositeljka liste Demokratskog fronta Jelena Borovinić Bojović.

U međuvremenu je "Evropa sad" kandidovao Milatovića za predsedničkog kandidata, iz te partije, DF i URA tvrde da je postignut dogovor i dalje na snazi, dok iz Demokrata poručuju da je moguće da će o pitanju budućeg kandidata za gradonačelnika biti potrebne nove konsultacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)