PROTEST RODITELJA U PODGORICI: Država hitno mora da zaštiti decu (FOTO)

I. D. S.

11. 03. 2023. u 13:32

SIMBOLIČNO, ukazivajući da je zadnji čas da se nešto učini, u pet do 12 danas je na podgoričkom Trgu Nezavisnosti održan protest na kojem su roditelji od nadležnih zatražili da se nasilju nad decom konačno stane na kraj.

ПРОТЕСТ РОДИТЕЉА У ПОДГОРИЦИ: Држава хитно мора да заштити децу (ФОТО)

I.D.S.

Protest je organizovalo Udruženje "Roditelji" kako bi se institucije hitno pokrenule i zaštitile najmlađe od nasilja. 

- Poslenjdnji je čas da glasno kažemo - stop nasilju nad decom. Organizovane tuče, droga, nezainteresovanost institucija i porodica, pedofili na slobodi, suicidi zbog nasilja. Okupili smo se danas da glasno poručimo - tražimo bezbedne škole, ulice, strože kazne za počionice i njihov nadzor, dodatne vaspitne mere. Tražimo odgovornost porodice i institucija. Ne smeemo da dozvolimo da još neko dete nastrada - poručila je predsednica Udruženja, Kristina Mihailović.

Među zahtevima koje su organizatori nakon protesta i uvanično predali izvršnoj vlasti su hitnuća sednica Saveta za prava deteta, uvođenje novih vaspitnih mjćera, definisanje socijalnih usluga i podrške za žrtve nasilja i njihove porodice.

Tražimo i izmenu zakonske regulative da jasno definiše odgovornost roditelja, socijalnog rada, sudstva, škole; početak rada zaštitara u školama i video nadzora u školama, pojačani nadzor policije u blizini škola i obilaženje, uspostavljanje programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja, više pedagoga i psihologa, obezbeđenje više stručnih radnika na lokalnom nivou, usvajanje podzakonskih propisa i akata koji će dovesti do izmene Krivičnog zakona o seksualnom zlostavljanju - kazala je Mihailovićeva.

Kako ke istakla, škole nisu samo obrazovne ustanove, a policajaca ima dosta.

Lana Lješković, ispred Unije srednjoškolaca, kazala je između ostalog da treba vratiti psihologe u škole.

- Strašno je da se u 21. veku dešavaju ovakve stvari i da se odvijaju bez rešenja i odgovora nadležnih, zataškavanjem slučajeva. Smatramo da treba vratiti psihologe u škole, da treba obrazovati nastavni kadar i obrazovati decu. Treba reagovati i ako ne reagujemo mi, ko će? Pozivam vas da podržite ono za šta se mi danas zalažemo i institucije da reaguju - rekla je ona.

Profesor Petar Špadijer kazao je da dolazi iz škole gde godinama ne prijavljuju slučajeve nasilja. 

- Ukupna društvena klima forsira nasilje. Retorika sa televizije i to od ljudi koji bi trebalo da budu uzor. Zaboravljamo da su škole mesta gde deca donose ono što vide iz kuće", istakao je on.

Špadijer je rekao da su apelovali i da se vrati školski policajac, ali da je Oćodgovor policije je bio da nemaju ljudstva, a kasnije da ne znaju ko bi ih plaćao.

Psiholog Radoje Cerović poručio je da nisu došli da protestuju protiv prirode, jer "nije neprirodno da se deca potuku", ali da je neprirodno da institucije ne mogu da garantuju poštovanje pravila.

- Deca osećaju nedostatak autoriteta, srozavana na najnizi mogući nivo, od onih koji bi trebalo da pokazuju pravac kojim bi oni trebalo da idu. Danas imamo sistem da su između nastavnika i dece napravljeni neprijatelji. Stvoren je sistem u kojem je autoritet nastavnika daleko od toga da utiče na mali prst mog ponašanja. Rešenje su institucije, kredibilitet, poštovanje pravila. Zato verujem da, ako postoji nešto što bih volio da bude zajednička poruka, to je - evropske institucije i kredibilan obrazovan sistem - naglasio je on.

Bojana Femić Radosavović, okupljenima se onratila ospred roditelja, te poručila da nije lako govorećiti o problemima sa kojima se suočavaju njihova deca.

- Uz primere čujemo i to da je jedino rešenje da prebacite dete u drugo odeljenje i tada se oseća neverovatna teskoba. Svi mi roditelji smo svesni odgovornosti i uloge koju imamo u rešavanju ovog problema. Naša uloga je da osnažimo decu i da razgovaraju o izazovima. Od škole očekujemo sistemski pristup prevenciji nasilja -  istakla je.

Da je najveća odgovornost na političarima, poručila je glumica Branka Femić.

- Ovde smo da upalimo alarm i da kažemo da nećemo da ćutimo na nasilje, nijedno – ni fizičko, ni psihičko, ni pravno, ni saobraćajno… Moramo da budemo primer, tražiti da nas sistem zaštiti. Političari, prestanite da stvarate atmosferu neprijateljstva. Treba nam poštovanje zakona poručila je ona.

Podršku, prisustvom protestu, pružio je premijer Dritan Abazović i ministar policije Filip Adžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna