"DA SE NE ZAVARAVAMO, TO JE U INTERSU SVIH NAS" Đukanović svim silama podržava tzv. Kosovo za kandidaturu u EU (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

07. 02. 2023. u 16:45

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović rekao je danas, nakon sastanka sa predsednicom Kosovo Vljosom Osmani, da njegova zemlja razume i podržava ambicije Kosova da postane članica Saveta Evrope i dobije status kandidata za EU.

ДА СЕ НЕ ЗАВАРАВАМО, ТО ЈЕ У ИНТЕРСУ СВИХ НАС Ђукановић свим силама подржава тзв. Косово за кандидатуру у ЕУ (ФОТО)

Foto: Predsednik.cg

"Uveren sam da će dobra frekvencija i iskren dijalog doprinositi unapređenju kvalitetnog dobrosusedstva i unapređenju međudržavne saradnje. Razumemo ambcije Kosova da postane članica Saveta Evrope, Partnerstva za mir i dobije status kandidata za EU, i to snažno podržavamo", rekao je Đukanović.

On je istakao da Crna Gora pomno prati sve što se dešava u pregovorima Kosova i Srbije.

“I nakon što se, nadajmo se, uspešno okonča proces pregovora o sporazumu između Srbije i Kosova, da će se stvoriti bolji uslovi za punu posvećenost bileteralnim odnosima, punu posvećenost ukupne međudržavne saradnje i za dalji prosperitet naših odnosa. Zaključno, sa pažnjom pratimo sve što se događa u pregovorima između Kosova i Srbije. Snažno podržavamo dijalog kao put bez alternative. Verujemo da je taj dijalog uspešno počeo i da može dobiti novu dinamiku, da može dobiti novi kvalitet. Uvereni smo da je moguće doći do pravno obavezujućeg, dugoročno održivog sporazuma", kaže Đukanović.

On je poručio da kao dobar sused Crna Gora nastoji da podrži Kosovo, kao i da je isti pristup kada je u pitanju Srbija.

Ocenio je da je rešavanje pitanja tzv.Kosova ključno za stabilnost u regionu.

"To jeste njihov primarni interes, ali da se ne zavaravamo, to je jedan od najvažnijih interesa svih nas koji živimo u regionu. Sa rešavanjem tog pitanja, bila bi bitno unapređena stabilnost ovog regiona, a time stvoreni uslovi za puniju posvećenost ekonomskom i demokratskom razvoju našeg regiona. Verujemo u dijalog i vjerujemo da nam u tom dijalogu, naši evropski i američki partneri, mogu pomoći. Zaključujem zahvalnošću za posetu, zahvalnošću za prijateljske i konstruktivne predloge, koji će, siguran sam, voditi daljem unapređenju naših međudržavnih odnosa", istakao je Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i na odnos Crne Gore i tzv. Kosova ocenjujući ga kao prijateljski.

"Odnos između dve zemlje je sadržajan i prijateljski. Ostaje nam da radimo na ustavnoj vidljivosti i legitimizaciji crnogorske manjine na Kosovu. Razgovarali smo o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje. Ponovili smo opredijeljenost za unapređenje saobraćajne infrastrukture", rekao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

Đukanović je naglasio da nakon konsolidacije izvršne vlasti u Crnoj Gori, kroz predsedničke, očekuje "realno skoro" i parlamentarne izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju