MEDICINARI TRAŽE 7,5 ODSTO VIŠE: Sindikati zdravstva Crne Gore oglasili se povodom niza problema

I. D. S.

07. 02. 2023. u 22:54

SINDIKAT zdravstva očekuje da nadležni hitno reaguju povodom niza problema zaposlenih u javnom zdravstvu, a u prvom redu su, kako su poručili, povećanje zarada medicinarima, rešavanje statusa zaposlenih u bolnici Meljine, i formiranje radne grupe koja će Granski kolektivni ugovor urediti da niko ne bude diskriminisan.

МЕДИЦИНАРИ ТРАЖЕ 7,5 ОДСТО ВИШЕ: Синдикати здравства Црне Горе огласили се поводом низа проблема

Foto: I.D.S.

Nakon što su nedavno uvećane zarade zaposlenima u državnoj upravi, isto očekuju i zdravstveni radnici. Kako su poručili iz Sindikata zdravstva, ako su u javnom sektoru zarade uvećane za najmanje 20 odsto, očekuju da se i njima uveća koeficijent na zarade za 7,5 odsto.

Predsednik Sindikata zdravstva Crne Gore Vladimir Pavićević naveo je da o zahtevu za korekciju koeficijenata nema pregovora.

- Ako su svi zaposleni u zdravstvenom sektoru dobili 20 odsto povećanje zarada, nikakvog smisla nema da zdravstveni radnici ostanu na 12,5 odsto - poručio je Pavićević.

Problem sa zaradama ogleda se i u nepravednom rasponu pojedinih nivoa kvalifikacija. Kako je objasnio Pavićević, trenutno neko od nemedicinskog kadra, sa četvorogodišnjim fakultetskim obrazovanjem ima gotovo 200 evra veću platu od obrazovanog medicinskog radnika.

NI POSAO NI SOCIJALNI PROGRAM

- U VLADI tvrde da je problem zaposlenih u bolnici Meljine rešen, međutim, ono što se dešava na terenu nimalo ne ukazuje na to. Kad raspišete konkurs za 89 zaposlenih, a imate 150 zaposlenih, to znači da će 60 ljudi ostati bez posla bez ikakvog socijalnog programa - rekao je Pavićević.

Da se već godinama obraćaju Vladi i nadležnom Ministarstvu sa zahtevom da se formira velika radna grupa koja bi rešila problem nepravičnog obračuna zarada koji je napravio izmenjen GKU, tvrdi predsednica Sindikata zdravstvenih radnika Instituta za javno zdravlje, Biljana Popović Kolašinac.

- U poslednje dve godine potpisivale su se dve izmene GKU, oba puta se jedna grupa zaposlenih dovodila u diskriminatorski položaj. Trenutna situacija je da je, nakon poravnanja keoficijenta nemedicinskom kadru, došlo do zapostavljanja grupe medicinskih radnika sa istim nivom obrazovanja. Jedini način da se trajno reši ovaj problem je da se formira radna grupa koja će temeljno urediti ugovor, a ne kao što se radilo do sada, paušalno i "ad hok" - poručila je Kolašinac.

Kada je reč o problemu u kojem su se našli zaposleni u bolnici Meljine, predsednica sindikata te zdravstvene ustanove, Slavica Drobnjak, podsetila je da u toj zdravstvenoj ustanovi imaju velikih problema još od 2013. godine, kao i da su ušli u stečaj 2018. kako bi izbegli određene probleme.

- Mislim da niko nije dovoljo dobro prepozano značaj bolnice Meljine na tom područuju. Mi kao Sindikat smo tražili razgovor kod premijera i ministra finansija još pre sedam dana, pozitivan odgovor nismo dobili. Lično smatram da se tu mnogo šta neće popraviti i da će mnogo radnika ostati će bez posla - rekla je Drobnjak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije