HITNO PONIŠTITI KONKURS: Zaposleni u Bolnici Meljine protestovali jer je broj sada zaposlenih konkursom skoro prepolovljen (FOTO)

V.V.

27. 01. 2023. u 19:17

RADNICI bolnice Meljine danas su protestovali zbog konkursa koji je raspisala Bolnica Kotor za slobodna radna mesta

ХИТНО ПОНИШТИТИ КОНКУРС: Запослени у Болници Мељине протестовали  јер је број сада запослених конкурсом  скоро преполовљен (ФОТО)

Foto: V.V.

Naime,  ova ustanovi do kraja meseca, nakon neuspele privatizacije, treba da bude uključena u sistem javnog zdravstva kao deo kotorske bolnice, a konkursom nije obuhvaćeno 59 sada angažovanih radnika. Zato zaposleni složno traže da konkurs bude hitno poništen.

Protest zaposlenih u bolnici Meljine počeo je  u bolničkom krugu  a nastavljen ispred zgrade Opštine. Radnici su tražili hitan sastanak sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem i premijerom Dritanom Abazovićem, ukazujući da nisu primili decembarsku platu, da se kadar osipa, a konkursom je broj postojećih radnih mesta skoro prepolovljen. U Opštini su se sastali sa potpredsednicima Mirkom Musturom i Milošem Konjevićem i sa predsednikom Skupštine Ivanom Otovićem. Na protestnom skupu u krugu bolnice predsednica Sindikata Slavica Drobnjak zapitala je koliki je apsurd da neko ko se deset godina bori za ustanovu u kojoj radi, sada mora da konkuriše za radno mesto za koje se borio.

– Želimo odgovor zbog čega tim konkursom nije obuhvaćeno 59 radnika koji od 1. februara u ovoj ustanovi nemaju posao. Ugovor koji su nam ponudili traje do 31. januara - navela je Drobnjak i zapitala sve odgovorne, naročito u Ministarstvu zdravlja, zašto su objavili konkurs, a nisu obavestili radnike bolnice.

Takav konkurs otvorio je i pitanje da li se pripajanjem bolnice Meljine bolnici Kotor hercegnovska bolnica prividno gasi, premda je  na brojnim sastancima obećano  da će bolnica biti preuzeta sa svim odelenjima i da će raditi u punom kapacitetu, istakla je Drobnjak. Protest radnika bolnice podržala je i Olivera Doklestić, bivša direktorka Vodovoda. Ona je poručila  da Herceg Novi nema pravo da se zove gradom bez bolnice, a da će se građani u buduće lečiti kod travara jer gradu neće ostati ništa od medicinskih ustanova.

Foto: V.V.

- Ovo što se dešava  sa bolnicom teška je  tragedija, ne samo grada Herceg Novog nego celokupnog političkog sistema Crne Gore - kazala je Doklestić.

Problem bolnice Meljine je problem i bolnice Kotor jer jedno bez drugog ne može, smatra dr Savo Marić, vd direktor Instituta Dr Simo Milošević,koji je takođe podržao protest.

– Herceg Novi mora imati bolnicu koja će morati da ispoštuje svoje građane i turiste koji dolaze. Institut Igalo ne može da funkcioniše ako nemamo bolnicu u svom gradu - rekao je Marić i naglasio da se problemi bolnice Meljine i Instituta Igalo sporo rešavaju ali se nada „da će se dozvati pameti ljudi koji odlučuju, dali su obećanja i nadam se da će ih ispuniti.“

U Opštini su sa radnicima bolnice Meljine razgovarali potpredsednici Opštine Mirko Mustur i Miloš Konjević i predsednik Skupštine Ivan Otović. Konjević je kazao  da nije učestvovao u pregovorima sa Vladom, ali je garantovao radnicima da će biti uz njih i  da niko neće ostati bez posla makar morali ponovo „da blokiramo Debeli brijeg i kružni tok u Meljinama. Mora se naći rešenje za svakog radnika bolnice Meljine“. Otović je informisao da nisu uspeli da uspostave kontakt sa ministrom Dragoslavom Šćekićem te da on nije pokazao interesovanje za Herceg Novi. Dodao je i da nisu obećavali nešto što se nije moglo ispuniti.

Foto: V.V.

- Bolnica Meljine je ušla u sistem javnog zdravstva i nas je iznenadilo da nisu preuzeti svi radnici kakva je bila  priča na svim  sastancima. To smo saznali juče i sada moramo da preduzmemo sve korake koji su u našoj moći iako nemamo sve informacije - kazao je Otović.

Nakon sastanka predsednica Sindikata Slavica Drobnjak kazala je da su zahtevali da stupe kontakt sa ministarstvom zdravlja, finansija i Vladom i da se  konkurs koji je objavljen po hitnom postupku poništi, zatim i da svi radnici od 1. februara  dobiju ugovore o radu.

- Preko naših sindikata koji imaju centrale u Podgorici reagovaćemo i tražiti hitne sastanke sa ministrima zdravlja i finansija i premijerom. Potvrdili smo predstavnicima Opštine da smo jednoglasni da se niko neće prijaviti na konkurs i da on mora biti poništen. Ponovo se mora pregovarati - uverena je Drobnjak.

Zahteve za poništenje konkursa poslaće i predstavnici Opštine i centrale Sindikata, kazala je Drobnjak i dodala da su svi u Opštini Herceg Novi uvek  bili za opstanak bolnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)