"PROTIVUSTAVNO, NEZAKONITO I BESMISLENO" Medojević kritikuje novu ideju Vlade Crne Gore o angažovanju vojske

Novosti online

26. 01. 2023. u 15:49

IDEJA ove “raspale Vlade” da se jedinice Vojske Crne Gore angažuju u poslovima kontrole nelegalne eksploatacije šljunka je protivustavna, nezakonita i besmislena, kazao je predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

ПРОТИВУСТАВНО, НЕЗАКОНИТО И БЕСМИСЛЕНО Медојевић критикује нову идеју Владе Црне Горе о ангажовању војске

Foto: TV Pink printskrin

On je kazao da se, jedinice Vojske Crne Gore ne mogu angažovati u poslovima koji su u nadležnosti inspekcija, policije, tužilaštva i drugih civilnih državnih organa.

- Upotreba Vojske je jasno definisana Ustavom, zakonom o vojsci, strategijama bezbednosti i drugim aktima i nema prostora za medijsko-političke performanse i egzibicije političara - poručio je Medojević.

Vojska se,dodaje, izuzetno, može upotrebiti u civilnim poslovima u slučajevima vanrednog stanja zbog elementarnih nepogoda ili teških remećenja ustavnog poretka i javnog reda i mira (teroristički napadi, poplave, požari, zemljotresi, kolapsi energetskog sistema, teškim ekološkim havarijama i sl.).

- Pozivam načelnika generalštaba Vojske Crne Gore da se javno ogradi od ove besmislene ideje kojom se urušava dostojanstvo Vojske i ona izvrće ruglu u očima građana, ali i nekih potencijalnih neprijatelja i agresora - kazao je Medojević.

Medojević je prokomentarisao i problem nelegalne eksploatacije šljunka iz rečnih tokova, te ocenio da je to problem nedostatka političke volje da se država obračuna sa tajkunima DPS koji i dalje imaju privilegovan položaj i zaštićeni su od delovanja pravne države.

- Vlada DF bi ovaj problem rešila za jedan dan jer su sve informacije o ovoj pljački nacionalnih resursa poznate i samo je potrebno promeniti zakon, pohapsiti sve odgovorne, zapečatiti opremu i zabraniti rad tim kompanijama i preduzećima, podići optužnice, pravosnažno osuditi i svu imovinu zepleniti - kazao je Medojević.

Lider PzP-a poručuje da, ako ovakve glupe i ponižavajuće ideje prođu i realizuju se u praksi, za očekivati je da ova “smešna Vlada” angažuje vojsku protiv sajber napada da čuvaju kompjutere i prate koji službenik pristupa “sajtovima sa sadržajem za odrasle.

(Borba)

BONUS VIDEO: Svetosavska akademija u Beranama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina