DRITAN OSTAJE PREMIJER: Rekonstrukcija Vlade posle predsedničkih izbora, najverovatnije rešenje

V. KADIĆ

26. 01. 2023. u 07:55

BROJNI potresi u dvema vladama nakon pada režima Mila Đukanovića 2020. godine mogli bi otići u prošlost, jer prema saznanjima "Novosti" u vrhu parlamentarne većine, nakon predsedničkih izbora 19. marta i pobede njihovog kandidata, najverovatnije će doći do rekonstrukcije Vlade u koju će ući kadrovi Demokratskog fronta i Demokrata.

ДРИТАН ОСТАЈЕ ПРЕМИЈЕР: Реконструкција Владе после председничких избора, највероватније решење

Dritan i dalje na čelu iѕvršne vlasti, Foto GOV.me

Na premijerskom mestu će ostati Dritan Abazović.

- Očekujemo da ova vlada sa novim kadrovima ostane na okupu do kraja mandata iduće godine. U međuvremenu obavio bi se ogroman posao, pre svega, u češljanju biračkih spiskova koji su bili nosioci svih pobeda prethodnog režima. Nadamo se da će Abazović i njegov tim učiniti sve da splasnu tenzije u zemlji i pokrene se ekonomski zamajac. Sada je najbitnije da kandidat DPS-a, bio to Milo Đukanović, Duško Marković ili neko treći, doživi fijasko na predsedničkim izborima - rečeno je "Novostima" u vrhu skupštinske većine.

Iako je, već nakon prvog sastanka predstavnika skupštinske većine, 4.januara, Lekić saopštio da Vlade neće biti, situacija se u međuvremenu promenila.

- Sve je moguće, pa i rekonstrukcija Vlade - izjavio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, smatrajući da ovu godinu treba iskoristiti za ozbiljne promene sistema.

Crnogorcima predstoje predsednički izbori. Kao potencijalni kandidat pominje se i lider pokreta "Evropa sad", Milojko Spajić, predsednik Demosa Miodrag Lekić, a iz bivšeg režima Milo Đukanović, Milica Pejanović Đurišić, Duško Marković i bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Zanimljivo je da je aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović, dobio prvu i za sada jedinu podršku iz regiona od Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, iako još nije istakao svoju kandidaturu.

Očekuje se da posle toga dođe do konsolidacije institucija - Ustavnog suda, tužilaštva, Sudskog saveta. Uz sve to Crnu Goru na jesen čeka i popis stanovnika, koji je planiran od 1. do 15. novembra.

I savetnik premijera Vladimir Pavićević rekonstrukciju Vlade vidi kao moguću opciju.

- Takva vlada će biti još snažnija i efikasnija i u tom slučaju bi ovaj skupštinski saziv mogao da radi do kraja mandata 2024. godine - ocenio je Pavićević.

RIVALI

POSLANICA DF-a Simonida Kordić kazala je da će predsednik Nove srpske demokratje Andrija Mandić biti predsednički kandidat DF-a ukoliko kandidat DPS-a bude Milo Đukanović.

- Izvesno je da će ti izbori imati okosnicu tri kandidata. Jedan će biti iz prethodnog režima, najverovatnije Đukanović. Drugi će imati podršku centara političke moći van Crne Gore. I treći kandidat DF-a koji će biti narodni kandidat - kazala je Kordićeva.

Foto: V. K.

MEĐU TRI NAJBOLjA POLITIČARA

U CRNOJ Gori je u toku prikupljanje potpisa za kandidaturu za predsedničke izbore jednog od lidera DF i predsednika NSD Andrije Mandića. Premijer Abazović je juče izjavio da je Mandić među tri najbolja političara u Crnoj Gori iako, kako je naglasio, nemaju iste vrednosne stavove.

- U složenim situacijama napravi neke interesantne poteze, što jako cenim - kazao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati