ISTINA O STRADANJU 47 OSOBA JOŠ SE PRIKRIVA: U Bijelom Polju obeleženo 17 godina od jezive železničke nesreće na Bioču

M. SEKULOVIĆ

22. 01. 2023. u 22:39

POZIVAMO poslanike i šefove poslaničkih klubova da pokrenu parlamentarnu istragu u vezi železničke nesreće na Bioču, a u cilju rasvetljavanja slučaja treba da se uključi glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović kao i članovi Vlade.

ИСТИНА О СТРАДАЊУ 47 ОСОБА ЈОШ СЕ ПРИКРИВА:  У Бијелом Пољу обележено 17 година од језиве железничке несреће на Биочу

Opština Bijelo Polje

Ovo je u nedelju prilikom odavanja počasti žrtvama železničke nesreće na Bioču kod Podgorice 2006. godine, u kojoj je poginulo 47, a povređeno više oko 200 putnika, polaganjem venaca na spomenik u Bijelom Polju, kazao otac jednog od stradalih putnika Goran Vojinović, iz Bijelog Polja.

Vojinović je potom izneo svoja saznanja o dešavanjima koja su prethodila tragediji.

- Godinama unazad su opredeljivana milionska sredstva za održavanje železničke infrastrukture u Crnoj Gori, koja su, nažalost, na osnovu odluka menadžmenta izdvajana za velike otpremine, kupovinu stanova, povoljne kredite i ko zna zasta još. Tako je kobnog dana mašinovođa Filipović nakon dolaska iz Bara u Bijelo Polje, napustio voz uz obrazloženje da je neispravan. Menadžment je uključio Slobodana Drobnjaka koji je, i pored informacije da voz nije ispravan, krenuo na put. Na stanici Lutovo zaustavio je voz i obavestio nadređene da voz nije za dalju vožnju. Nakon insistiranja da voz mora da krene pokrenuo je mašinu. Nedugo zatim više vagona je izletelo iz šina i survalo se u provaliju i to na mestu na koje je upozovala tadašnja kontrola Železnica Crne Gore i Srbije - kazao je Vojinović.

On je naglasio da ukoliko poslanici i Vlada ne reaguju na njihov poziv da će ih smatrati saučesnicima.

-Dužni smo da ovu veliku tragediju pamtimo i ne zaboravimo kako se ne bi događale slične tragedije - kazao je predsednik NVO "Voz neprebola" Vesko Vlahović, u prisustvu porodica nastradalih, preživelih putnika, delegacija opštine i građana.

U ime Opštine Bijelo Polje, venac na spomen obeležje položili su predednik Petar Smolović, predsednik Skupštine opštine Ernad Suljević i sekretarka za finansije Alida Nuhodžić. U najtežoj železničkoj nesreći u Crnoj Gori, u vozu na liniji Bijelo Polje-Bar, poginula su 24 putnika iz Bijelog Polja. U ponedeljak u podne biće položeno cveće i na Bioču, pred spomenikom stradalim putnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)