ILI MILO ILI PORAZ: U Crnoj Gori počele predizborne kombinatorike oko kandidata na predsedničkim izborima

V. K.

19. 01. 2023. u 07:12

UOČI predstojećih predsedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart, tron "brani" Milo Đukanović, koji još nije odlučio da li će po treći put izaći na crtu protivkandidatima, i to u času kada ni njemu, a ni partiji na čijem je čelu ne cvetaju političke ruže.

ИЛИ МИЛО ИЛИ ПОРАЗ: У Црној Гори почеле предизборне комбинаторике око кандидата на председничким изборима

Foto V. K.

Porazi na lokalnim izborima pokazali su kolika je snaga bloka koji predvodi. Analize pokazuju da ova partija danas broji ispod 30 odsto poverenja u narodu, što je najgori rezultat u višedecenijskom trajanju. Zbog toga se sve češće glasno postavlja pitanje - koga će DPS kandidovati da izgubi predsedničke izbore. U opticaju su pored Đukanovića još Milica Pejanović Đurišić i Duško Marković.

- DPS će sigurno kandidovati Đukanovića, jer bilo koji drugi kandidat značilo bi unapred prihvatanje poraza, što oni neće dozvoliti. Milo je političar koji je na sceni dugo i još veoma aktivan sa svojom harizmom. Uživa najveće poverenje u svom biračkom telu. Bez njega DPS ne postoji. Odustajanje od njegove kandidature značilo bi poraz te partije na izborima - kaže profesor dr Srđa Vukadinović.

Naš sagovornik podseća da će izbori 19. marta odrediti makar tri stvari - da li DPS i dalje pada i da li pored Đukanovića imaju nekog autoritativnijeg čoveka da kandiduju.

- Drugo je da li je napredak Evrope sad stvaran. Svedoci smo da se kroz taj pokret afirmišu nova politička lica Crne Gore, koja su dovela do uspeha na nedavnim izborima u Podgorici. Videćemo da li oni beleže dalji rast kroz svog kandidata. Treća stvar je Demokratski front i njegova pozicija u celoj ovoj priči. Oni po svoj prilici neće podržati kandidata Evrope sad zbog međunarodne zajednice koja taj politički savez ne vidi ni u jednoj vlasti. DF je u prošlosti pravio kompromise koji su mu se obili o glavu, počev od pristajanja da nosilac liste bude Zdravko Krivokapić, koji je kasnije odstupio od programskih načela samog saveza. Uz to veliki je pritisak na Evropu sad i DPS da ne idu sa Demokratskim frontom - ističe Vukadinović.

Funkcioner SNP Vasilije Lalošević kazao je da, zajednički kandidat za predsednika iz redova parlamentarne većine i onih koji još nisu deo tog društva, treba da bude neko ko može da pobedi u prvom krugu.

- Moramo postići unutrašnji konsenzus, da smanjimo političke tenzije i polarizaciju - poručio je Lalošević.

VIŠE BIRAČA NA SPISKOVIMA

MUP Crne Gore saopštio je da je u birački spisak upisano 543.175 birača, što je 3.149 više nego na parlamentarnim izborima koji su održani 30. avgusta 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)