"MINIRANJE" GP URA I SNP: Miodrag Lekić demantovao navode Dritana Abazovića

V.K.

13. 01. 2023. u 22:00

MANDATAR za sastav nove Vlade Miodrag Lekić demantovao je navode aktuelnog premijera Dritana Abazovića da se u formiranje nove Vlade ušlo neozbiljno.

МИНИРАЊЕ ГП УРА И СНП: Миодраг Лекић демантовао наводе Дритана Абазовића

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Naprotiv, ponuđen je ozbiljan metod rada na bazi već dogovorene strukture vlade i programskih pravaca koji su prethodno potpisali 41 poslanik. Na tim osnovama sam na prvom sastanku 4. januara ponudio da u sledećiih 15 dana, ozbiljnim i vrlo intezivnim radom – mojih sastanka sa pojedinačnim strankama i na zajedničkim sastancima, sve zajednički finalizujemo, dakle kadrovski i programski. Sve na demokratski i javan način – kazao je Lekić.

On je dodao da je teško racionalno razumeti "miniranje" svega od strane predstavnika URE i SNP-a.

– Svakom političkom subjektu je takođe ostavljena demokratska mogućnost da tokom rada, pa i na samoj sednici odlučivanja u Skupštini, eventualno odustane od glasanja izbora i poverenja novoj vladi, ako smatra da zato ima razloga. Ponuđena pravila su bila demokratska i javna, pa je teško razumeti racionalnim putem miniranje svega od strane predstavnika URE i SNP-a već na prvom sastanku, što je zatim sve potvrđeno i javnim stavom predsednika URE – rekao je Lekić.

Lider Demosa ističe da ne želi da nagađa da li su kolege iz parlamentarne većine odustale od prethodnih dogovora zato što su u međuvremnu iza kulisa obrađeni od linija međunarodnih službi.

– Ne želim da sve kvalifikujem u kategorijama kombinacije političke neozbiljnosti i repertoara prevara. Niti da nagađam da li su kolege odustale od prethodnih dogovora zato što su u međuvremnu iza kulisa obrađeni od linija međunarodnih službi, čime bi se nastavila mizerija formata i profila dela crnogorskih političara, kao i protektoratsko brukanje Crne Gore, bez presedana u njenoj istoriji. Ili, da li se kolegama interesno dopalo trajanje odavno raspale 43. vlade sa inteziviranom proizvodnjom novih javnih skandala – dodaje on.

Lekić se zahvalio DF-u i Demokratama na poverenju i nesebičnom odnosu u toku pregovaračkog procesa.

– Želim da tokom naših pokušaja da se formira ozbiljna i javno odgovorna crnogorska vlada sa osnovnim pravcima konsituisanja Crne Gore kao pravne, evropske, demokratske i najzad dekriminalizovane države – zahvalim ostalim kolegama, posebno većim strankama, Demokratskom frontu i Demokratama na poverenju i nesebičnom odnosu koji su pokazali u domenu kadrovskih, programskih i drugih organizacionih pitanja. Verujem da će ovaj sastav i u narednom periodu dati doprinos traženju demokratskih i racionalnih rešenja u pokušajima izlaska iz dubokog političkog, institucionalnog, iznada svega vrednosonog poremećaja u zemlji – naglasio je Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju