U VLADI I "EVROPA SAD"? Predstavnici parlamentarne većine juče razgovarali o formiranju nove izvršne vlasti

V. K.

29. 12. 2022. u 06:45

PREDSTAVNICI parlamentarne većine razgovarali su juče u Skupštini Crne Gore o formiranju nove vlade.

У ВЛАДИ И ЕВРОПА САД? Представници парламентарне већине јуче разговарали о формирању нове извршне власти

Foto V. Kadić

Sastanku je, na poziv mandatara za sastav vlade Miodraga Lekića prisustvovala većina lidera partija pobednica izbora 30. avgusta 2020. Akteri sastanka nisu bili raspoloženi da daju izjave već su samo kratko poručili da će o njihovim dogovorima javnost biti obaveštena "kada mandatar to proceni". Jedan od zaključaka sastanka je da bi se dogovor u vezi sa izborom nove vlade mogao postići do 19. januara.

I dok parlamentarna većina sklapa mozaik oko mandatara (ne)očekivana izjava premijera Dritana Abazovića da nema ništa protiv da predstavnici Pokreta "Evropa sad" budu deo nove vlade, izazvalo je oštru reakciju dela članica pobedničkih lista na izborima 30. avgusta 2020. godine, naročito Pokreta za promjene.

- Nemam ništa protiv toga, sa "Evropa sad" sarađujemo u nekim lokalnim upravama. Do mandatra je da pokaže viziju, sve što je inkluzivno meni je prihvatljivo - poručio je Abazović.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je za "Novosti" da je Demokratski front napravio mnogo ustupaka.

- Ali da se u vladu postavljaju ljudi koji nemaju ama baš nikakav izborni legitimitet, to je za nas iz Pokreta za promjene potpuno neprihvatljivo. Ako ćemo pošteno, nama pripada mesto koorodinacije reformi u sektoru bezbednosti- naglasio je Medojević.

Predsednik Vlade Abazović je o raspodeli funkcija rekao da je to stvar budućih dogovora. O tome da li mu je prihvatljivo da upravo Nebojša Medojević bude na čelu bezbednosnog sektora, kaže da je potpuno legitiman zahtev svakog političara da ga neko drugi kandiduje ili da sam sebe kandiduje.

 

TANDEM SA REZULTATIMA

BIVŠI ministri finansija i ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića - Milojko Spajić i Jakov Milatović nosioci su Pokreta "Evropa sad". Njih dvojica su idejni tvorci projekta na osnovu koga je povećana minimalna zarada na 450 evra i reformisan poreski sistem tako da poslodavci više ne plaćaju zdravstveno osiguranje za zaposlene, već taj novac njima isplaćuju u okviru neto zarade. Na lokalnim izborima u Podgorici 23. oktobra "Evropa sad" osvojila je više od 20 odsto glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)