"IVAN CRNOJEVIĆ" MIŠKU POPOVIĆU: Cetinje će posthumno da dodeli povelju velikanu crnogorskog rukometa

Марија Стевановић
Marija Stevanović

26. 12. 2022. u 21:22

POVELjA „Ivan Crnojević”, kao poseban oblik javnog priznanja, biće posthumno dodeljena velikanu crnogorskog rukometa Miodragu Mišku Popoviću.

ИВАН ЦРНОЈЕВИЋ МИШКУ ПОПОВИЋУ: Цетиње ће постхумно да додели повељу великану црногорског рукомета

Foto arhiva VN

Ovo je odluka Prestonice Cetinje, a priznanje se dodeljuje pojedincu za ostvareno životno delo koje je od posebnog značaja za Prestonicu Cetinje. Povelja će biti uručena na svečanosti koju Prestonica organizuje 4. januara, na Dan osnivanja Cetinja.

- Miodrag Miško Popović rođen je 01. novembra 1942. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom gradu, gde je započeo i svoju rukometnu karijeru. Nakon završetka Gimnazije, Miško Popović odlazi u Skoplje i upisuje Tehnološki fakultet, a svoju sportsku karijeru nastavlja u Rukometnom klubu ''Vardar'' čiji dres je nosio punih osam godina. Već 1969. godine vraća se na Cetinje i počinje da radi u Elektroindustriji ''Obod'', a iste godine postaje igrač i trener u Rukometnom klubu ''Lovćen''. Rukomet, kao prvi životni poziv Miška Popovića, prožimao se kroz njegov celi radni vek kroz koji je ostavio nemerljiv sportski doprinos, kako Cetinju i Crnoj Gori, tako i celoj sportskoj javnosti. O tome najbolje svedoči njegova iscrpna sportska biografija - kaže se, između ostalog u obrazloženju o dedeli Povelje ''Ivan Crnojević'', uz podsećanje da je u Rukometnom klubu ''Lovćen'' Miodrag Miško Popović bio na poziciji trenera punih 27 godina.

U tom periodu, Miško je sa klubom postao višestruki pionirski, kadetski, juniorski i seniorski prvak Crne Gore, višestruki pobednik rukometnog Kupa Crne Gore, a vrhunac njegove karijere bio je 1988. godine kada je uveo RK ''Lovćen'' u prvu ligu SFRJ.

-Tvorac je neverovatnih generacija, ne samo Rukometnog kluba ''Lovćen'', već i ŽRK ''Budućnost'' Podgorica, RK ''Cepelin'' Cetinje i RK ''Perper'' Cetinje. Dobitnik je brojnih nagrada, plaketa i diploma, među kojima je i Trinaestonovembarska nagrada koja mu je dodeljena 1976. godine za ostvarene rezultate u svojoj delatnosti koji su od izuzetnog značaja za Prestonicu Cetinje. U svojoj karijeri, obučio je preko 130 rukomentih reprezentativaca, četiri olimpijca. Preminuo je 21. novembra 2022. godine u 81. godini života - obrazloženje je povodom posthumnog priznanjalegendarnom treneru.

Među dobitnicima Povelje ''Ivan Crnojević'', nalazi se i najpoznatiji Miškov igrač, nekada najbolji rukometaš sveta Veselin Vujović, koji je sa reprezantacijom SFRJ i ekipom Metaloplastike osvajao zlatne olimpijske i medalje na svetskim i prvenstvima Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)