U CRNOJ GORI NATALITET U PADU: Bela kuga dve godine uzima danak, u 18 opština negativan prirodni priraštaj

B. DABIĆ

01. 12. 2022. u 22:45

VEĆ dve godine bela kuga hara Crnom Gorom, a u prvih devet meseci tekuće godine broj umrlih veći od rođenih za 399.

У ЦРНОЈ ГОРИ НАТАЛИТЕТ У ПАДУ: Бела куга две године узима данак, у 18 општина негативан природни прираштај

Foto: M. Drobnjak

Prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT) negativan priraštaj je zabeležen je u 18 crnogorskih opština. Tivat je jedina opština koja se pozicionirala na  “pozitivnoj” listi, a u 2020- toj i 2021.  je imala negativni prirodni priraštaj. Prirodni priraštaj pozitivan je samo  u glavnom gradu Podgorici, i opštinama: Budvi, Plavu, Rožajama,Tuzima.  

Od početka 2022. godine Crna Gora beleži negativan prirodni priraštaj. U prvih devet meseci rođeno je 5.125 beba, od čega 2.647 dečaka i 2.478 devojčica, objavljeno je u najnovijoj Mesečnoj analizi MONSTAT-a.

U istom periodu umrlo 5.464 osoba, i to 2.844 muškaraca i 2.620 osoba ženskog pola.

Negativan prirodni priraštaj zabeležen je u Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Pljevljima, Plužinama, Šavniku, Ulcinju i Žabljaku. U Pljevljima je najveći negativan prirodni priraštaj. U tom gradu je od početka godine broj rođenih iznosio je 132, a preminulih 352.

U Crnoj Gori zavladala je bela kuga - negativan prirodni priraštaj  od 2020. godine, kada je prvi put od kako statistika prati demografska kretanja, zabeleženo da više stanovništva umire nego što se rađa.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest