MILO REŠENJE ZA KRIZU VIDI U NOVIM IZBORIMA: Predsednik Crne Gore poručio - DPS spreman za dijalog

V.K.

01. 12. 2022. u 22:26

PREDSEDNIK Milo Đukanović poručuje da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj, političkoj i nedovoljno vidljivoj ekonomskoj krizi. Jedini izlaz iz te sutuacije su po njegovoj proceni vanredni parlamentarni izbori.

МИЛО РЕШЕЊЕ ЗА КРИЗУ ВИДИ У НОВИМ ИЗБОРИМА: Председник Црне Горе поручио - ДПС спреман за дијалог

Foto Novosti

Gostujući na TVCG Đukanović je komentarisao i izbor sudija Ustavnog suda i poručio da je DPS spreman za dijalog. Napomenuo je da je država u krizi funkcionalnosti njenih institucija, ali da funkcija predsednika funkcioniše.

- Ja nisam posegao za nekim drugim rešenjima. Bilo je pravnika koji su predlagali da Ustav predviđa da predsednik može raspustiti parlament, odgovorio sam - tačno, ali se za to nisu stekli uslovi. Ne bi bio dobar doprinos da se i predsednik priključi rušenju Ustava. Ustav je narušen u parlamentu. Pojedini poslanici koji su glasali za Zakon o predsedniku su rekli da nije dobro da se zakonima menja Ustav. Ustav je narušen baš zbog toga što nema Ustavnog suda koji je prethodno blokiran nepostupanjem te iste parlamentarne većine. Finalni zaključak je da Crna Gora ne treba da bude suverena i da je treba pripojiti susednoj, većoj državi - rekao je Đukanović.

Naveo je da se postupak izbora sudija, umesto dodatno demokratičnim, učinio dodatno politizovanim.

- Učinili smo njegov ishod zavisnim od političke volje parlamentarnih partija. Danas smo, nažalost, u takvoj situaciji. Uprkos svemu, želim da podsetim da je izbor sudija Ustavnog suda i do 2013. i posle, tokom trajanja prethodne vlasti, tekao relativno glatko, imali ste svih sedam sudija - dodao je crnogrski predsednik.

Ocenjuje da je problem posebno eskalirao poslednje dvie godine, te da nova vlast ne želi da se pridržava pravila da se kroz konsultacije dolazi do dve trećine podrške.

- Poslednji predlog je ispostavio odbor za ustavna pitanja parlamenta i do njega se došlo tako što se sastavila prosta većina, odabrala četiri predloga i ispostavila ih na usvajanje opoziciji. To ne ide tako, jasno je da ne ide tako. I sada očekujete da vas opozicija podrži i da razgovaramo o kvalitetu kandidata. Ne, nismo došli do te teme - kazao je Đukanović.

On je ocenio i da su sistemske pretpostavke za nezavisnost pravosuđa u Crnoj Gori iste kao u drugim evropskim državama.

- Imam razloge da verujem da su sudije radile u skladu sa svojom odgovornošću. Vesna Medenica je dugo bila na funkciji, o pravima za njenu kandidaturu su arbitrirali su nadležni državni organi koji su konstatovali da ona ima pravo na treći mandat. Bilo je nedoumica i oko trećeg mandata predsednika Vujanovića, reagovao je Ustavni sud, ali ne možemo sve relativizirati i ići mimo Ustavnog suda. Medenica je imala potvrdu da ima pravo na taj mandat, kada je došlo do neslaganja ona se povukla sa funkcije - rekao je Đukanović.

Na pitanje da li je prekršio Ustav kada Miodragu Lekiću nije dao mandat, Đukanović je rekao da je postupao kao i u svakom prethodnom slučaju.

- Dao sam dva mandata, Krivokapiću i Abazoviću, vodio sam se principom da to bude racionalno, nisam ih morao sve pozvati jer to nisam radio ni ranije. Ako DF kaže da nema potrebe za konsultacijama i ako obećaju da će dostaviti potpise 41 poslanika kao garanciju, onda je besmisleno da ja tražim nekoga ko bi se odazvao tom razgovoru. Nisu dostavili taj spisak, ali šta odluči Ustavni sud po tom pitanju, prihvatiću. Ustavni sud trenutno nema kvorum. Mi taj kvorum možemo veoma brzo da obezbedimo, ako postoji politička volja, ako su nam isti ciljevi, ako želimo da Crna Gora bude funkcionalna i da nastavi evropskim putem. Onda, do tog dogovora možemo veoma brzo doći - zaključio je Milo Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati