MOST BUDUĆNOSTI I SPAJANJA SRBIJE I CRNE GORE: Igor Mirović na otvaranju Srpske kuće u Beranama (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

01. 12. 2022. u 15:15

- OVA kuća će biti most između Crne Gore i Srbije!

МОСТ БУДУЋНОСТИ И СПАЈАЊА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ: Игор Мировић на отварању Српске куће у Беранама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. Sekulović

Most koji je toliko neophodan i važan za budućnost. Most povezivanja, a ne most razdvajanja. Most budućnosti, most koji treba da se protegne na druge oblasti, privredu, sport, na zajedništvo u svim sferama života i rada. I zbog toga imamo pravo da tražimo zajedništvo. Imamo pravo i obavezu da tražimo bolje odnose Srbije i Crne Gore. Imamo pravo da na tome radimo i ovde pod svodovima Srpske kuće.

Ovo je deo obraćanja predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića na otvaranju Srpske kuće u Beranama, čiju gradnju je finansirala Pokrajinska vlada Vojvodine. Otvaranje je upriličeno u okviru manifestacije „Dani srpskog sabora“, u Beranama, kojom Srpski nacionalni savet Crne Gore obeležava 104. godišnjicu Ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Prema rečima Mirovića, ova kuća je građena da bi, i danas i u vremenima koja su pred nama, i sama gradila i učvršćivala duh onog dela našeg, srpskog naroda koji živi u ovom delu Crne Gore, kao i njegov osećaj pripadanja sopstvenim korenima i celokupnom srpskom nacionalnom korpusu.

- I da bi podsticala i negovala ponos zbog tog pripadanja, koji najbolji pandan ima u ponosu koji svako od nas koji živimo izvan Crne Gore duboko oseća prema korenima koji su nam upravo ovde pod ovim nebom. I koje nikada ne smemo, niti hoćemo da zaboravimo. Ova kuća je građena da bi u dušama svih generacija naših ljudi koji ovde žive, čuvala i sačuvala pradedovski zavet o čojstvu i junaštvu. I bila mesto brižnog, rekao bih ljubomornog negovanja srpske kulturne i svake druge baštine koja nas čini onim što jesmo. Jer, ako bi se odrekli tog zaveta i te baštine, prenošenih s kolena na koleno i tako čuvanih vekovima, pristali bismo da nas ne bude ni ovde, niti na bilo kom drugom mestu na kojem danas živimo – poručio je Mirović.

On je poručio da će „Ova kuće biti, siguran sam, mesto novog srpskog poleta i nove srpske kreativnosti i u kulturi, umetnosti, i u informisanju i u svim drugim oblastima društvenog žvota, izuzetno važim za očuvanje identiteta svakog naroda pa i našeg.“

- Zbog toga, u njenim temeljima nije samo podrška Pokrajinske vlade Vojvodine i cele Srbije i njenog rukovodstva, predsednika i njenog naroda, čije pozdraave prenosim - kazao je Mirović. - Srpska kuća je i most prema drugima, most zajedništva, mesto sastajanja sa stavaraocima koji ne pripadaju samo srpskom narodu, ali sa kojima želimo da živimo u zajedništvu i toleransciji. To je pravo lice i pravi duh srpskog naroda – rekao je Mirović.

Ne želimo dominaciju

- Od nas Srba u Crnoj Gori niko ne treba da se plaši. Mi ne želimo nikakvu dominaciju, ali želimo da sačuvamo ono što je naše i borimo se da Srbi u Crnoj Gori dobiju ono što su dobile sve druge nacionalne zajednice u Crnj Gori.

Ovo je poručio predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović, ističući da pozicija Srba u Crnoj Gori nije sjajna, ali da je oroman potencijal srrpskog naroda u Crnoj Gori.

-Želimo da ova insititucija bude ne Srpska kuća, jer je gotovo svaka kuća u Beranama srpska, nego da bude kuća srpskih organizacija koje se bave kulturom, NVO koje u svom programu imaju zaštitu identiteta srpskog naroda, jezika, ćiriličnog pisma, tradicije i kulture - kazao je Vuksanović, ističući da će ova kuća biti otvorena ne samo za predstavnike srpskih organizacija, nego i za pripadnike drugih naroda koji su za to zainteresovani.

Posebnu zahvalnost Vuksanović je uputio Pokrajinskoj vladi Vojvodine i rukovodstvu i narodu Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)