"OTVORENI BALKAN DOVEO DO POZITIVNIH PROMENA": Kordić - Nema razloga da se Crna Gora ne priključi inicijativi

Tanjug

30. 11. 2022. u 09:33

OTVORENI Balkan olakšava prekogranično kretanje i međusobnu trgovinu, kreira zajedničko tržište koje bi bilo atraktivnije stranim investitorima, izjavila je predsednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić i dodala da zato ne vidi nijedan valjan razlog da Crna Gora ne pristupi toj inicijativi.

ОТВОРЕНИ БАЛКАН ДОВЕО ДО ПОЗИТИВНИХ ПРОМЕНА: Кордић - Нема разлога да се Црна Гора не прикључи иницијативи

Foto: Za budućnost Crne Gore

Kordićeva smatra da je Inicijativa Otvoreni Balkan dovela do pozitivnih promena u dijalogu, a rezultati su vidljivi kroz veću privrednu saradnju, zbog čega će ekonomski razvoj biti brži, a procedure jednostavnije, što je najbitnije za privrednike i građane.

- Mi smo u procesu pridruživanja EU 10 godina, u tom postupku su formalni uslovi ispunjeni, mnogi drugi nisu i verujem da konačni ishod oko kojeg postoji konsenzus u Crnoj Gori jeste pridruživanje EU, no ono na šta nas EU upućuje jeste regionalna saradnja. Evropska unija kroz berlinski proces koji je u nekim delovima sličan Otvorenom Balkanu upravo insistira na realizaciji tesnih veza unutar našeg regiona koji će na kraju olakšati naše sveukupno funkcionisanje u EU - rekla je Kordićeva za podgoričku Adria tv.

Istakla je da je Otvoreni Balkan jedno veliko zajedničko tržište koje će poboljšati ekonomski razvoj regije, ekonomsko i političko umrežavanje regije i izgradnju stabilnih odnosa. Podrazumeva i povećanje kvaliteta proizvoda, osoblja i usluga, kao i pripremu domaćih tržišta za ulazak u EU.

- Možda bi neko voleo, možda bih ja volela da mi je komšija Danska, Francuska, Luksemburg, ali mi smo tu gde smo. To nije najgori komšiluk, ima mnogo prednosti i mnogo značajnog prostora koji možemo da kapitalizujemo u ekonomskom smislu. Mi smo okruženi tržištima koja su potentna i s druge strane s kojima već imamo nasleđene strukturalne konekcije - istakla je Kordićeva.

Nerazumno je, dodaje, prenebregavati ono što vam se nudi kao prednost zbog nekakvog ideološkog stanovišta.

- Niko, pa ni mi, nije u situaciji da bira gde se fizički nalazi, a u procesu pridruživanja EU nije nikakva preporuka, ideja ili parola nećemo da sarađujemo sa našim prvim komšijama. Naše prve komšije su naša velika prednost, naš narod i kaže da nam je bliži komšija nego rođak i to je zaista istina i Otvoreni Balkan je jedan logičan, civilizacijski i ekonomski utemeljen iskorak koji od nas i Evropa očekuje - zaključila je Kordićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024