MANS PROTIV ZAKONA O UPRAVNOM SPORU: Greške državnog aparata i činovnika plaćaće građani Crne Gore

I.D.S.

07. 11. 2022. u 18:03

NVO MANS apelovala je na poslanike da ne usvajaju izmene i dopune Zakona o upravnom sporu koji je na dnevnom redu sednice, a kojim je predviđeno da greške državne uprave plaćaju građani.

МАНС ПРОТИВ ЗАКОНА О УПРАВНОМ СПОРУ: Грешке државног апарата и чиновника плаћаће грађани Црне Горе

foto: NVO MANS

Kako navode u toj NVO, takvo zakonsko rešenje suprotno je i Ustavu i međunarodnim standardima, a najteže će pogoditi siromašne građane.

- Predloženim izmenama se ograničava pravo na pristup sudu, a sredstva koja se koriste nisu proporcionalna nijednom legitimnom cilju, krši se Ustavom zajamčeno pravo jednakosti svih pred zakonom, kao i odredba kojom se garantuje da niko ne može trpeti štetne posledice zbog obraćanja državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja – navode u MANS-u.

Kako dodaju, rešenjem iz Nacrta se nameće neproporcionalan teret građanima da snose sve troškove, bez obzira na uspeh u postupku ili sporu, čak i kada im je više puta povređeno pravo od strane organa vlasti.

- To će nesumnjivo odvratiti građane, posebno najranjivije kategorije stanovništva, od pokretanja postupaka i sporova za zaštitu njihovih prava. Ovo posebno, jer praksa pokazuje da Upravni sud gotovo nikada ne odlučuje u meritumu, već utvrćuje nezakonitost akata i vraća na ponovno odlučivanje, neretko i po više puta. U tim slučajevima troškovi građana se uvećavaju sa svakim novim ciklusom. Ovakvim rešenjem se građanima ograničava pravo na pristup sudu, što je u suprotnosti sa članom 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. U skladu sa članom 6 Konvencije, stranka mora imati pristup sudu i u vezi sa obeštećenjem i naknadom troškova koje je uzrokovala druga stranka, u ovom slučaju država - navode u saopštenju.

Upozoravaju da su upravni sporovi nesporno sporovi koji su pravno složeni i u kojima je neophodno angažovanje stručnih lica – advokata, te napominju da je izmenama zakona predviđeno da se troškovi ne nadoknađuju građanima, čak ni kada sud potvrdi da su im prava prekršena.

- Tako se ograničava pristup sudu, posebno građanima koje nemaju pravnih znanja, niti finansijskih mogućnosti da sami snose troškove advokata. Svako ograničenje pristupa sudu mora imati legitiman cilj, a sredstva koja se koriste moraju biti proporcionalna tom cilju. U konkretnom slučaju taj legitimni cilj je izostao, a od građana se zahteva da snose "preveliki teret", čime se narušava pravedna ravnoteža, a time i strankama krši pravo na imovinu, zajemčeno odredbom Člana 58. Ustava i članom 1 Protokola br. 1 uz Evropsku konvenciju – poručuju u NVO.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati