NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI ZBOG LITIJA: U Nikšiću počelo suđenje mitropolitu Joanikiju i sveštenicima SPC (FOTO/VIDEO)

V.K.

07. 11. 2022. u 10:47

U OSNOVNOM sudu u Nikšiću nastavljeno je suđenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika – Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću.

НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ ЗБОГ ЛИТИЈА: У Никшићу почело суђење митрополиту Јоаникију и свештеницима СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. K.

Podršku im daje episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Na početku suđenja sudija Kojović pitao je mitropolita Joanikija da li je i kada osuđivan, na što je mitropolit kratko odgovorio:

-Imam priliku!

Prema navodima iz optužnice mitropolit Joanikije i sveštenici su 12. maja 2020. godine prekršili naredbe tadašnjeg Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti.

Tog dana u Nikšiću oni su se zajedno sa narodom okupili na Trgu Šaka Petrovića, a onda krenuli u veličanstvenu litiju ulicama grada u kojoj je učestvovalo više od 30.000 ljudi.

Pre dve godine početak ovog suđenja označio je tada novu fazu u višemesečnim napetostima koje su u Crnoj Gori vladale u odnosima između sada već bivšeg režima Mila Đukanovića i Srpske pravoslavne crkve.

I dok se država slepo držala priče o nužnosti poštovanja protivepidemijskih mera i ravnopravnosti svih građana pred zakonom, ovo suđenje u Crkvi videli su kao nastavak progona.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a