DPS ODLAZI UOČI DANA OSLOBOĐENJA: Pobednici izbora u Podgorici razgovarali o preuzimanju vlasti u glavnom gradu

V. K.

03. 11. 2022. u 08:40

NOVI gradonačelnik Podgorice, gotovo izvesno biće Jakov Milatović, dok bi dva zamenička mesta prvog čoveka glavnog grada trebalo da pripadnu predstavnicima Demokratskog fronta - Jeleni Borovinić Bojović i Demokrata - Danilu Šaranoviću.

ДПС ОДЛАЗИ УОЧИ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА: Победници избора у Подгорици разговарали о преузимању власти у главном граду

Foto V. K.

Na jučerašnjem sastanku nosilaca pobedničkih lista na lokalnim izborima u Podgorici o preuzimanju vlasti u glavnom gradu od Demokratske partije socijalista i njenih političkih i ideoloških saveznika u kojem su neprekidno vladali 24 godine, pokazana je ogromna volja da nova vlast bude kompaktna i konstituisana pre Dana oslobođenja Podgorice, 19. decembra.

Sastanak je organizovan na inicijativu nosioca liste Pokreta "Evropa sad" Jakova Milatovića, a u pregovorima su učestvovali nosioci lista "Za budućnost Podgorice", "Idemo ljudi" i "Može Podgorica - Ovo je naš grad".

Ostale funkcije posebno u javnim gradskim preduzećima trebalo bi da budu raspoređene u danima koji dolaze zavisno od jačine izbornog rezultata, a na striktnoj podeli insistiraće i Demokrate.

Državna izborna komisija odbila je prigovore koji su joj bili dostavljeni na tok izbornog dana 23. oktobra.

- Sedam prigovora su dostavili birači a jedan je stigao iz Građanske inicijative "21. maj" i svi su odbijeni kao neosnovani - saopštio je Nikola Mugoša, predsednik Državne izborne komisije.

Ilustracija V. N.

Nakon što je DIK odbio prigovore naredna instanca kojoj se nezadovoljne stranke mogu obratiti je Ustavni sud, koji je od septembra u blokadi. Predsednik izborne komisije Podgorice Veselin Vukčević kazao je da rok za za dostavljanje ustavne žalbe traje 72 sata.

- Neka rešenja nisu uručena još, jer se rade. Kada se Ustavnom sudu dostavi žalba, on obaveštava DIK da je podneta žalba i da nisu sad u mogućnosti da odlučuju jer nemaju kvorum. Naknadno, kada budu imali kvorum tražiće da im se dostave spisi predmeta i odgovori na žalbu. Od tog momenta, Ustavnom sudu teče rok od 48 sati za odlučivanje - saopštio je Vukčević.

Pobednici lokalnih izbora u Podgorici, Foto V. K.

BAHATOST NA RAČUN BUDžETA

VIŠE organa i javnih ustanova Podgorice prekršilo je ograničenje upotrebe budžetskih sredstava u toku izborne kampanje, pokazala je analiza Mreže za afirmaciju nevladinog sektora. Služba za zajedničke poslove je u septembru mesečni prosek prekoračila za 52.000 evra i Služba zaštite i spasavanja koja je u avgustu potrošila čak 32.000 više od mesečnog proseka. Zakon o finansiranju stranaka ograničava upotrebu državnih sredstava tako što zabranjuje mesečnu potrošnju veću od one u minulih šest meseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)