SRAMNE REČI NA PLOČI U MORINJU: Konjević sa Hrvatima otkrio natpis, za sve im je kriva "velikosrpska agresija"

Novosti online

10. 10. 2022. u 14:57

POTPREDSEDNIK Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević danas je sa hrvatskim zvaničnicima otkrio spomen-ploču u Sabirnom centru Morinj, u kom su devedesetih bili smešteni zarobljeni pripadnici hrvatskih paravojski.

СРАМНЕ РЕЧИ НА ПЛОЧИ У МОРИЊУ: Коњевић са Хрватима открио натпис, за све им је крива великосрпска агресија

Foto: Čitalac Novosti

Dvadesetak građana onemogućavalo je konvoju Vojske Crne Gore da prođe ka Morinju.

Na ploči u "logoru", u kom niko tokom rata nije ubijen, postavljena je ploča sa sledećim rečima:

- Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovde je bio logor, takozvani Centar Morinj za zatočene hrvatske civile i branioce. Sećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi - piše na ploči koju potpisuju crnogorska ministarstva odbrane i vanjskih poslova.

Ranije je Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore izrazilo ogorčenost i protest zbog postavljanja ploče.

- Zbog činjenice da je spomen-ploča urađena suprotno Zakonu o spomen-obeležjima, bez uključivanja nadležnih organa opštine Kotor na čijoj se teritoriji nalazio Sabirni centar Morinj i kako hrvatski zvaničnici i hrvatska agentura u Crnoj Gori Sabirni centar u Morinju kvalifikuju kao zloglasni koncentracioni logor, u kome su zarobljeni hrvatski državljani sa teritorije opštine Dubrovnik, uključujući i Hrvate iz Boke Kotorske,  doživeli stravičnu torturu od strane pripadnika JNA, hrvatski ministri Medved i Grlić Radman su za nas nepoželjne osobe - agresori na teritoriju opštine Kotor, a Konjević i Krivokapić njihovi saučesnici u ovom sramnom činu bez presedana kojim se kleveće vlastita država i satanizuju vojna i civilna lica angažovana u Sabirnom centru, navodi se u saopštenju Udruženja boraca koje je potpisao predsednik Radan Nikolić.

Borci su pitali premijera Dritana Abazovića "da li iza ovog podaničkog čina suprotnog interesima i suverenitetu Crne Gore stoji Vlada Crne Gore.

- Podsećamo aktere otkrivanja spomenika da u Sabirnom centru Morinj nije niko smrtno stradao, te da je u slučaju Morinj donesena pravosnažna sudska presuda, po osnovu koje su zarobljena lica obeštećena. Za razliku od toga, u splitskom Vojno-istražnom centru Lora, u aprilu i maju 1992, na najsvirepiji način su mučena i ubijena 22 zarobljena pripadnika JNA iz Crne Gore. Taj zločin je udruženim nečinjenjem crnogorskog i hrvatskog tužilaštva zataškan, a na mestu tog paklenog logora smrti, umesto žrtvama, podignut je spomenik njihovim dželatima.

- Bestidno je od strane hrvatskih zvaničnika izvoziti sopstvene zločine i postavljati kukavička jaja u tuđe dvorište. I to raditi u ime navodnog dobrosusedstva i ljudskih prava i sloboda. Spomen-ploča koju danas otkrivaju sa izdajnicima Crne Gore biće uklonjena. Nadamo se legalno kao bespravno podignuto spomen-obeležje, a ako to izostane, imaće ko to uraditi - zaključuje se u saopštenju udruženja.

BONUS VIDEO: Junak spasao Skoplje od novih žrtava - Ko je bio Maksim koji je prvi podvižnik Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije