RADETU OSTAVKA, OSTALIMA LISICE: Afera oko "zalutalog" kamiona punog zaplenjenih cigareta poprimila nove razmere

V. K.

06. 10. 2022. u 07:26

KO je i za čiji račun "skrenuo s puta" kamion pun zaplenjenih cigareta vrednih oko milion evra i namenjenih za spaljivanje, pitanja su oko kojih se, ovih dana, vrti skoro sve u Crnoj Gori.

РАДЕТУ ОСТАВКА, ОСТАЛИМА ЛИСИЦЕ: Афера око залуталог камиона пуног заплењених цигарета попримила нове размере

Rade Milošević, Foto V. K.

Afera je digla bezbednosni sektor na noge, nižu se hapšenja, saslušanja, ostavke i neizbežne političke optužbe. Ova afera digla je bezbednosni sektor na noge.

Tako je Rade Milošević (URA), direktor Uprave carina i prihoda, podneo ostavku na tu funkciju, nakon razgovora sa premijerom i njegovim stranačkim šefom Dritanom Abazovićem. I dok je Milošević njemu pisao pismo, specijalno policijsko odeljenje uhapsilo je načelnika Odeljenja za sprečavanje krijumčarenja i troje članova Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Uprave prihoda i carina, zbog sumnje "za stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita".

Svi bili ponosni na rezultate sprečavanja šverca, Foto V. K.

Inače, Milošević je na čelo Uprave carina postavljen u vreme prethodne vlade Zdravka Krivokapića, a na predlog tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

On je, u svojstvu građanina, minule subote saslušavan u sklopu istrage o švercu cigareta. Posle punih šest sati provedenih u policiji, on je izjavio da podržava akciju Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije, naglašavajući da je u obostranom interesu da se rasvetle eventualne nezakonitosti. Priče da su u njegovu smenu bile uključene strane ambasade demantovao je Abazović, tvrdeći da to od njega niko nije tražio.

- Čuo sam se sa Miloševićem, čuo njegovu verziju događaja - kazao je premijer.

- Bio bih jako neprijatno iznenađen ako se utvrdi da je Milošević napravio neku vrstu propusta.

Najuporniji u zahtevu da Milošević podnese ostavku bio je potpredsednik Vlade i ministar vojni Raško Konjević, poručujući mu da je bolje da sam podnese ostavku.

Sve je počelo kad je konvoj od dva kamiona punih cigareta, u pratnji vozila sa članovima komisije za uništavanje i vođe mobilne grupe za sprečavanje krijumčarenja, u subotu ujutro krenuo od skladišta "Zetatransa" u Podgorici ka Nikšiću. Osumnjičeni vozač i vlasnik firme "Brnović trans" Dalibor Brnović skrenuo je sa planirane rute, odnosno sa magistrale ka Novom Selu i navodno ga parkirao u jednom od magacina. Za to vreme drugi kamion je nastavio put ka Nikšiću. Usledila su privođenja, a policijsko zadržavanje do 72 sata određeno je, pored vozača Brnovića, i šefu komisije za uništavanje cigareta Uprave prihoda i carina Elviru Adroviću i vođi tima za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina i prihoda Milutinu Pejoviću.

DA RASTERETIM VLADU PRITISAKA

U PISMU Abazoviću Milošević kaže da se na ostavku odlučio iz moralnih razloga i da bi "rasteretio Vladu, Upravu prihoda i carina i sebe lično, pritiska"...

- Uverenja sam da svojim radom nisam prekršio zakon ni po bilo kojoj odredbi, te da je s jedne strane medijska, a s druge politička hajka, usmerena na moju diskreditaciju. Ista je osmišljena i instruirana od strane određenih interesnih grupa ugroženih mojim savesnim i profesionalnim radom.

TAJNOST

RADI zaštite interesa i svrhe postupka, zasad se neće iznositi više podataka, a Specijalno državno tužilaštvo će blagovremeno obavestiti o svojim daljim radnjama i njihovim rezultatima, poštujući i pravo javnosti da zna - rekao je Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol u SDT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)