KOLAŠIN SPOMENIKOM VRAĆA DEO DUGA MITROPOLITU: Inicijativa Vladimira Martinovića, poslanika Demokratske Crne Gore

M. S.

04. 10. 2022. u 12:03

VLAST u svakom gradu dužna je da razvija odgovoran odnos prema ličnostima koje su obeležavale svoje epohe, ali i istoriju grada ili cele države.

КОЛАШИН СПОМЕНИКОМ ВРАЋА ДЕО ДУГА МИТРОПОЛИТУ: Иницијатива Владимира Мартиновића, посланика Демократске Црне Горе

Foto: M.S.

 - Dug prema mitropolitu Amfilohiju jedan je od onih koji se nikada ne mogu vratiti u potpunosti, ali kada preuzmemo vlast u Kolašinu, učinićemo sve što je neophodno da mitropolit Amfilohije dobije zasluženi spomenik u svom Kolašinu, a kada se steknu uslovi, i ulicu, da bismo mu se na taj način bar delimično odužili. 

Ovo je na svom Tviter nalogu napisao poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović, šef odborničkog kluba ove partije u SO Kolašin, koji ističe da je ''vraćanje duga savremenicima koji su zadužili našu i buduće generacije naša civilizacijska obaveza''.

 - To je i vraćanje duga gradu, negovanje kulture sećanja, ali i kulture uopšte - kaže Martinović, koji ističe da je blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potekao iz Kolašina, iz Donje Morače, i po nepodeljenom mišljenju, predstavlja ličnost koja je značajno oblikovala noviju istoriju Crne Gore.

Kolašin je, stoga, više nego bilo koji drugi grad, dužan da neguje kolektivno sećanje na svog mitropolita. Dosadašnji odnos gradskih vlasti prema uspomeni na mitropolita bio je, najblaže rečeno, neprimeren. Kada se upokojio mitropolit Amfilohije, dosadašnja vlast nije čak proglasila ni dan žalosti u Kolašinu iz kojeg je mitropolit započeo svoj put ka tronu Svetog Petra Cetinjskog, uprkos apelima našeg odborničkog kluba da to učini. Demokratska Crna Gora je svoje opredeljenje da vraća dug zaslužnim velikanima pokazala i predlogom da se dan Njegoševog rođenja, 13. novembar, slavi kao Dan kulture, napominje Martinović, koji poziva ''da ispravimo nepravdu i prema zaslužnim ljudima iz našeg kraja''.

BONUS VIDEO:

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili