DRŽAVI FALI 560 MILIONA: Poslanici na jučerašnjoj sednici raspravljali o rebalansu budžeta i novom zaduživanju

I. D. STOJADINOVIĆ

29. 09. 2022. u 06:00

ZA funkcionisanje države fali 560 miliona evra, dok je realan nedostatak 755 miliona, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović tokom sednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta za tekuću godinu, ali i novom zaduženju od 350 miliona.

ДРЖАВИ ФАЛИ 560 МИЛИОНА: Посланици на јучерашњој седници расправљали о ребалансу буџета и новом задуживању

Foto skupština.me

Samo za Fond zdravstva i Fond PIO fali oko 70 miliona, a da je stanje u finasijama zabrinjavajuće i da je rebalans nephodan, saglasni su u gotovo svim partijskim klubovima.

Iako je Damjanović neophodnost rebalansa najavio još pre nekoliko mesici, kako je objasnio, za predlog se čekao period nakon turističke sezone kako bi imali bolji uvid u brojke.

- Kakva god bude odluka oko rebalnsa, garantujem da ćemo učiniti sve da imamo isplatu penzija, socijalnih davanja, zarada, iako bi to bila skoro nemoguće situacija ako se ne izglasa predlog - kazao je Damjanović.

Samo za Fond zdravstva, kao je kazao ministar, nedostajuća sredstva iznose 36,8 miliona evra. Prethodni ministar, kako je istakao, za tu ustanovu opredelio je nedovoljno novca, što je dovelo da kolapsa u nabavci lekova. Podsetio je da novca fali i za Fond PIO i to 36 miliona evra, od čega čak 21 milion za isplatu uvećanih penzija i podršku najugroženijim penzionerima.

Da je kasa prazna, te zabrinjava rast duga, poručio je poslanik DPS Petar Ivanović. Kako je kazao, aktuelna i prethodna vlada gurale su Crnu Goru u siromaštvo.

- Znali smo do čega će dovesti lažna obećanja - kazao je Ivanović.

Ministar finansija uoči sednice, Foto I. D. S.

Da su i oni na nerealne projekcije prihoda bivšem ministru finasija Milojku Spajiću ukazivali pre usvajanja budžeta, podsetio je poslanik DF Goran Đurović. Kako je kazao, nije bilo realno da se kasa puni na osnovu zakona koji nisu bili usvojeni.

- Po tom osnovu u budžetu je manje 54 miliona evra. Kada na to dodamo da će od poreza i doprinosa na zarade biti manje 52 miliona evra dolazimo do 100 miliona manje u budžetu, ovo je, nažalost, samo jedna od potreba za rebalansom budžeta - kazao je Đurović.

PUNE REZERVOAR ZA KAMPANjU

ZA poslanika Demokrata, Moma Koprivicu, rebalansom se koncipira politički budžet SNP-a i GP URA.

- Imamo jasne naznake i pokazatelje da se budžet u dobrom delu pokušava pretvoriti u rezervoar izborne kampanje, posebno dve najzastupljenije partije u 43. vladi. To je ponavljanje prakse koju je sprovodio bivši režim na čelu sa DPS-om. Ova vlada nije trajala dovoljno da predloži budžet, a predlaže dva rebalansa. Ona nema politički kapacitet da usmerava ekonomske tokove u našoj zemlji - poručio je Koprivica, napominjući da u njegovoj partiji nemaju nameru da blokiraju finansiranje javnih potreba.

Protest pred početak sednice, Foto I. D. S.

PROTEST ZDRAVSTVA I PROSVETE

UOČI sednice na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta, ispred parlamenta se okupilo nekoliko desetina prosvetnih i zdravstvenih radnika koji se protive predlogu da se ukine novac namenjen za rekonstrukciju bolnica i škola. Oni su poručili poslanicima da nemaju pravo da uzimaju od učenika i bolesnika.

Nastavnica Olivera Leković kazala je da je posebno naljutila izjava ministra finansija koji je rekao da, ako se ne prihvati ovaj predlog, neće biti novca za majke sa troje dece i druga socijalna primanja.

- Nadam se da će narod da oseti šta nam rade godinama, da ćemo se udružiti i zajedno istrajati za svoje dostojanstvo - rekla je Lekovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)