"BITKA" ZA PODGORICU: Predstojeći lokalni izbori u 14 opština biće test za parlamentarne i predsedničke

V. KADIĆ

28. 09. 2022. u 12:30

OSTALO je manje od mesec dana do lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština 23. oktobra, koji će biti test raspoloženja građana pred moguće parlamentarne i predsedničke izbore iduće godine.

БИТКА ЗА ПОДГОРИЦУ: Предстојећи локални избори у 14 општина биће тест за парламентарне и председничке

Foto Tanjug

Očekuje se da najneizvesnije bude u glavnom gradu Podgorici gde će aktuelna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista pokušati da zadrži poziciju u sudaru sa Demokratskim frontom, Demokratskom Crnom Gori, Građanskim pokretom URA, Socijalističkom narodnom partijom, Radničkom partijom, Demosom, Ujedinjenom i Pravom Crnom Gorom, pobednicama parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine. U front protiv vlasti u Podgorici uključiće se i pokret Evropa sad koju predvode bivši ministri u Vladi Zdravka Krivokapića - Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Politički analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da su Đukanovići i njegova DPS svesni da su im podgorički izbori "poslednji voz, poslednja šansa, finalni ispit nakon kojeg nema popravnog".

- Znaju da nakon poraza u Podgorici sledi siguran poraz i na vanrednim državnim izborima i ne samo marginalizacija i mogući raspad stranke već i sasvim izvesno procesuiranje svih njenih korumpiranih rukovodilaca koje je već u toku. DPS je započeo kampanju pedeset dana pre održavanja izbora u Podgorici i na sopstvenoj listi skupio gotovo sve što antisrpski misli i diše u Crnoj Gori - ocenjuje Vukićević.

Inače, lokalni izbori u Podgorici odvijaće se pod novim okolnostima. Zbog izdvajanja Zete iz gradske opštine, umesto 61, biraće se 58 odbornika u Skupštini glavnog grada.

Nosilac liste DPS je aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković, Demokratskog fronta bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, Evropa sad Jakov Milatović, SNP-a Nebojša Vuksanović, Demokrata, Ujedinjene I Demosa - Danilo Šaranović, Građanskog pokreta URA Luka Rakčević. Pravo glasa na izborima u Podgorici imaće više od 143.000 građana.

Boško Vukićević, Foto privatna arhiva

PLjEVLjA: FORMIRANE TRI KOALICIJE

Predstavnici pljevaljskog odbora URA i SNP potpisali su u nedelju veče koalicioni sporazum za lokalne izbore u Pljevljima.U ponedeljak veče Demokratska CG, Ujedinjena Crna Gora i Pokret za Pljevlja ozvaničili su formiranje i druge koalicije koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima. DF se još nije oglašavao, a kako stvari stoje, oni će na izbore samostalno.

Na lokalnim izborima u Pljevljima prvi put samostalno nastupiće i Pokret Evropa sad, koji na državnom nivou predvodi Pljevljak Milojko Spajić.

DPS zajedno nastupa sa SDP, SD i Bošnjačkom strankom. M. D.

KUPOVINA?

OZBILjNOST i dramatičnost situacije u okviru koje se DPS priprema za lokalne izbore potvrđuju i pouzdane informacije koje sam dobio - da su za kupovinu glasova spremni da daju hiljadu evra po osobi, tvrdi Vukićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a