MILU DRUGI KRIVI ZA SVE: Dok parlamentarna većina sprema njegovu smenu, šef države optužuje protivnike za krizu

V. KADIĆ

27. 09. 2022. u 06:14

PREDSEDNIK Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović optužio je parlamentarnu većinu da ovih dana pravi "tragikomične pokušaje" najavljujući njegovo razrešenje, tvrdeći da njegova pozicija ničim nije uzdrmana.

МИЛУ ДРУГИ КРИВИ ЗА СВЕ: Док парламентарна већина спрема његову смену,  шеф државе оптужује противнике за кризу

Pred parlamentarcima krajem nedelje novi izazov, Foto Skupština CG

On ne odustaje od izbora, ocenjujući da je to jedino rešenje da se reši politička i institucionalna kriza u zemlji. Predsednica Skupštine Danijela Đurović za petak u 12 sati zakazala je vanrednu sednicu parlamenta, na kojoj će se glasati o Đukanovićevom predlogu da se skrati mandat Skupštini Crne Gore i ide na vanredne izbore, saopšteno je iz parlamenta.

- Promenljivoj parlamentarnoj većini koja preti da će me smeniti ukazala se jedinstvena šansa. Nepokolebljivi borci protiv Crne Gore imaju jedinstvenu priliku, iako to ne bi želeli, da urade nešto za svoju državu - da hitno daju svoj glas za izbor sudija Ustavnog suda i tako pokažu da stvarno misle da sam prekršio Ustav. Ako bi im to potvrdio Ustavni sud, imali bi otvoren put do smene predsednika države. Ne učine li tako, pokazaće se da su samo manipulanti, u istom kolu ringe, ringe, raja politike njihovih koalicionih saboraca - poručio je Đukanović političkim oponentima.

Prethodno je predsednik države odlučio da ne dodeli mandat za sastav nove Vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću na predlog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA. Osim što je ovo uradio, Đukanović je Skupštini uputio i zahtev za skraćenje mandata aktuelnom sazivu. Ukoliko većina od najmanje 41 poslanika u parlamentu koja ima 81 poslanika, izglasa skraćenje mandata, predsednik države mora istog dana da raspiše parlamentarne izbore. Ustavni sud je poslednja pravna instanca koja rešava sporove u oblasti izbornog i drugih prava. Pravni stručnjaci smatraju da blokada Ustavnog suda dovodi u pitanje održavanje izbora.

Foto: Tanjug

U međuvremenu je nova parlamentarna većina dostavila potpise 41 poslanika za rezrešenje šefa države i raspisivanje vanrednih predsedničkih izbora.

A, istovremeno je Milo uputio zahtev šefici parlamenta Danijeli Đurović da 30. septembra zakaže vanrednu sednicu na kojoj bi se skratio mandat parlamentu, što bi značilo nove izbore. Predsednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić izjavila je da Đukanović ne može svojevoljno, kad mu se to sviđa, da raspusti parlament, jer svaki takav pokušaj bez saglasnosti same skupštine značio bi udar na ustavni i pravni poredak države.

SMENA

Izlaz iz ove situacije je jasan - vraćanje predsednika Crne Gore u okvire koje Ustav propisuje i postupanje u skladu s pravnim poretkom. Ukoliko do toga ne dođe, Skupština ima obavezu da ispuni svoje ustavne obaveze i smeni predsednika zbog kršenja Ustava, saopštila je Kordić.

KRAJ ZA 15 DANA?

MILAN Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, uveren je da će u narednih petnaest dana uspeti u nameri da u Skupštini razreše Mila Đukanovića, što bi značilo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

- To je jedini način da se izađe iz parlamentarne krize - poručio je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki