MILO UPORAN - TRAŽI SKRAĆENJE MANDATA SKUPŠTINI: Đukanović posle "popravnog" dostavio dopunjeni predlog Skupštini Crne Gore

M. S.

24. 09. 2022. u 18:16

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović dostavio je Skupštini dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini nakon što mu ga je predsednica parlamenta Danijela Đurović vratila na doradu.

МИЛО УПОРАН - ТРАЖИ СКРАЋЕЊЕ МАНДАТА СКУПШТИНИ: Ђукановић после поправног доставио допуњени предлог Скупштини Црне Горе

"Odlazak" - D. Milovanović

U dopunjenom predlogu za skraćenje mandata Skupštini, Đukanović zahteva vanrednu sednicu parlamenta 30. septembra, što je bio i njegov raniji predlog, podsećajući da je 20. avgusta Skupština izglasala nepoverenje 43. vladi.

Đukanović navodi da je konsultacije za sastav 44. vlade obavio sa predstavnicima Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata Crne Gore, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije, a da se pozivu nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP), i Građanskog pokreta URA.

- Predlog da se mandat za sastav vlade poveri Miodragu Lekiću, koji mi je u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio Andrija Mandić, nisam mogao da prihvatim jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi,  piše Đukanović, ističući da je javnost, od pojedinih predstavnika partija koji su učestvovali u konstituisanju tog predloga, obaveštena da je Lekić dobio samo verbalnu podršku i da potpise podrške nijesu dali URA, SNP i CIVIS.

Foto: V.K.

Miodrag Lekić

- Podsećam da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. vlade predstavnici tri pobedničke koalicije ("Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo") učestvovali u konsultativnom procesu i priložili potpise podrške većine od 41 poslanika, navodi Đukanović, koji kaže su prilikom određivanja mandatara za sastav 43. vlade, politički lideri većine od 46 poslanika učestvovali na konsultacijama kod predsednika države i nedvosmisleno najavili podršku izboru vlade, što je do u nijansu potvrđeno na sednici parlamenta.

- Jedino ovog puta lideri koji tvrde da imaju većinu nisu se odazvali na konsultacije. Nesu predložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije. Nisam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu.

- Posebno na bezbednosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na bezbednost Zapadnog Balkana - dodao je Đukanović, koji smatra da ne postoji politička saglasnost o formiranju vlade, o čemu, kako je dodao, svedoči i saopštenje URA-e, jednog od konstituenata navodne većine, sa sednice predsedništva, što doživljava kao nameru da se dalje troši vreme u kojem bi se nastavili pregovori o deobi resora u Vladi i "mesta po dubini", dok bi za to vreme država bila dodatno urušavana.

- Na osnovu navedenog, razgovora koje sam obavio, činjenice da su predstavnici partija koje sam naveo ignorisali poziv za konsultacije i neubedljivog predloga koji sam dobio, a koji je javno doveden u pitanje i od pojedinih predstavnika stranaka koje tvrde da imaju većinu, obaveštavam Vas da je konsultativni proces jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbedio podršku u Skupštini za sastav 44. vlade - naveo je Đukanović, koji je saglasno ustavnim ovlašćenjima, podneo Predlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine, smatrajući to najoptimalnijim rešenjem u datoj političkoj situaciji, i u najboljem interesu svih građana, "jer se time otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor vlade koja će delovati u punom kapacitetu".

On je kazao da regionalni globalni kontekst, kao i političko-bezbednosni izazovi, ekonomski i finansijski problem sa kojima je suočena Crna Gora, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima zahtevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu, koja će danonoćno biti posvećena njihovom rešavanju.

- Verujem da se do takve vlade može doći jedino odlukom građana na izborima, istakao je Đukanović, koji kaže da koristi ustavnu mogućnost i podnosi Zahtev za sazivanje Skupštine, na kojoj će tačka dnevnog reda biti predlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

Đukanović je napomenuo da je pred svim parlamentarnim partijama i Skupštinom obaveza da se u najkraćem roku izaberu članovi Sudskog saveta i sudija Ustavnog suda i tako prevaziđe institucionalna kriza u pravosudnom sistemu, što je na liniji ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24 i dostizanja željene dinamike u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

ĐUROVIĆ

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović vratila je juče crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću zahtev da se održi vanredna sednica parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o skraćenju mandata Skupštini. Razlog - njegov zahtev nije bio pravno uredan, zbog proceduralne greške, jer predsednik Crne Gore nije dostavio Priedlog odluke o kojoj bi trebalo da se glasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili