HLADNOĆA PRAZNI UČIONICE U CRNOJ GORI: Zbog kašnjenja tendera i manjka novca neizvesna nabavka ogreva za obrazovne ustanove

I. D. S.

24. 09. 2022. u 07:16

SISTEM javnih nabavki zbog sajber napada na mreže državnih institucija i dalje nije u funkciji, što je sprečilo objavljivanje tendera za nabavku ogreva za obrazovne ustanove.

ХЛАДНОЋА ПРАЗНИ УЧИОНИЦЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Због кашњења тендера и мањка новца неизвесна набавка огрева за образовне установе

Prazne učionice / Foto S. Mišljenović

To, nažalost, nije jedini problem, jer za nabavku energenata fali i novca, koji bi, prema najavama, trebalo da se obezbedi kroz rebalans budžeta. Zbog toga, neizvesno je kada će tenderi za nabavku lož-ulja i peleta za škole biti raspisan, te postoji bojazan da bi učionice ove zime mogle ostati bez grejanja. Posebno su zabrinuti u školama na severu, gde bi, ukoliko bi ostali bez grejanja, nastavu morali da održavaju onlajn.

U Ministarstvu javne uprave tvrde da će sajt za javne nabavke uskoro biti u funkciji i da im je posle potrebno svega 15 minuta posla da objave tender. Kako je pojasnio državni sekretar u tom resoru Agron Camaj, angažovana je kompanija koja radi idejno rešenje za javne nabavke.

- Dobio sam informaciju da to više nema veze sa ministarstvom, jer smo mi naš deo posla završili. Sada radi firma koja je isporučila rešenje za javne nabavke i kad ona isporuči rešenje nas čeka bukvalno 15 minuta posla da pustimo jednu adresu i da to profunkcioniše. Mislim da će sajt brzo biti pušten za upotrebu - kazao je Camaj.

U Ministarstva prosvete kažu da su sredstva predviđena budžetom za nabavku energenata za ogrev, usled poskupljenja, nedovoljna, pa su rebalansom tražili dodatni novac.

- Tender za isporuku peleta još nije raspisan, jer se čekaju dodatna sredstva koja treba da dobijemo novim rebalansom budžeta za 2022. Sredstva kojima trenutno raspolažemo nisu dovoljna za te namene - kažu iz Ministarstva prosvete.

A u školama strahuju od hladnoće, jer energenata imaju za otprilike mesec dana. U Kolašinu je već kritično stanje, pa je strepnja da bi nastava uskoro morala da se odvija onlajn potpuno opravdana. Direktorka Javne predškolske ustanove "Sestre Radović" iz Kolašina Jelena Šćepanović kazala je da uopšte nemaju lož-ulja kako bi pokrenuli grejanje za četiri obrazovne ustanove i da deca na temperaturi od jedan ili dva stepena iznad nule borave u hladnim učionicama, koje greju na radijatore i TA peći.

- Nemamo novca da kupimo lož-ulje u svojoj režiji, što smo radili prošle godine, pa smo slali dopise Ministarstvu prosvete i očekujemo da se ovaj problem reši. Pominje se i da će u školama biti organizovana onlajn nastava. Pokušavamo da prebrodimo ovu situaciju.

Ako temperatura još padne, onda neće pomagati grejanje na struju - rekla je Šćepanovićeva.

Foto Printskrin

STRAHUJU I U DOMU STARIH

ZIMU zbog neobezbeđenog ogreva sa neizvesnošću iščekuje i Dom starih u Pljevljima.

Greju se na pelet, a zbog nestašice tog energenta bezuspešno od maja pokušavaju da obezbede potrebne količine.

- Sada grejemo sobe radijatorima, ali ako ostane ovakva situacija, onda ćemo biti u problemu. Vlada bi trebalo da obezbedi nabavku ove vrste ogreva za ustanove gde boravi osetljiva populacija, kao što su bolnice, obrazovne ustanove i domovi starih - kazao je direktor Doma Predrag Stanković (na slici).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri