U BUDVI POČEO NAJVAŽNIJI REGIONALNI SKUP U OBLASTI GINEKOLOGIJE: Došli stručnjaci iz celog sveta

B.Radivojević

22. 09. 2022. u 11:30

U BBUDVI je danas počeo XXI Međunarodni simpozijum Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

У БУДВИ ПОЧЕО НАЈВАЖНИЈИ РЕГИОНАЛНИ СКУП У ОБЛАСТИ ГИНЕКОЛОГИЈЕ: Дошли стручњаци из целог света

Foto: Jutjub printskrin/ RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Na najvažnijem regionalnom skupu iz oblasti ginekologije, koji se završava u subotu, učesnici će slušati čak 80 predavača iz 14 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke države, Francuska, Italija, Austrija, Portugal, Grčka, Rumunija,Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, kao i država konstitutivnih članica Udruženja.

Simpozijum se realizuje zahvaljući gostoprimstvu Udruženja ginekologa i akušera Crne Gore. Tokom tri kongresna dana predavači će u 15 sesija deliti znanja, razmišljanja i ideje. Program Simpozijuma obuhvata novine iz ginekologije, akušerstva, perinatologije, ginekološke onkologije, vantelesne oplodnje, infertiliteta i minimalno invazivne hirurgije.

-Posebno smo ponosni što su kao predavači po pozivu učešće na Simpozijumu prihvatili dr Jeanne Conry, predsednica Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara (FIGO), krovne organizacije ginekologa i opstetričara u svetu, čija članica je i naše Udruženje, prof. Basil Tarlatzis, predsednik Evropskog borda i koledža ginekologije i akušerstva (EBCOG), prof. Teresa Woodruff koja je osnovala Konsorcijum onkofertiliteta - kaže profesor dr Aleksandar Stefanović, Predsednik Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

-Među inostranim predavačima na čije učešće u radu Simpozijuma smo ponosni je i prof. Diogo Ayres-de-Campos, predsednik Evropske asocijacije perinatalne medicine i prof. Philippe Morice iz Francuske, bivši predsednik Evropskog udruženja za ginekološku onkologiju i član ESGO Operativne grupe za očuvanje fertiliteta.

Profesor Stefanović kaže da je učešće ovako velikog broja najpoznatijih imena i vodećih svetskih stručnjaka iz različitih oblasti ginekologije i akušerstva, svojevrsno priznanje Udruženju ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

-To je i potvrda da je u svetu prepoznat značaj naših višegodišnjih napora da podignemo nivo naše profesije. Na ovaj način ginekolozi-akušeri iz celog regiona će imati priliku da najnovija saznanja dobiju direktno od eminentnih svetskih stučnjaka i da kroz diskusiju razreše dileme i nedoumice- kaže profesor Stefanović.

Prateći savremene svetske tendencije i potrebe kliničke prakse nedavno je osnovano Udruženje za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet Srbije. U okviru ovogodišnjeg Simpozijuma UGOSCGRS održava se i Prvi međunarodni simpozijum Udruženja za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet na kom će predavanja održati najznačajnija svetska imena iz ove široke i posebno osetljive oblasti.

-Unapređivanje reproduktivnog zdravlja je svojevrsno ulaganje u budućnost. Stoga, napredak u oblasti onkofertiliteta predstavlja važan deo ukupnih napora za unapređenje uslova za dobijanje potomstva i poboljšanje prirodnog priraštaja.Naše Udruženje je uvek požrtvovano radilo na uspostavljanju i učvršćivanju saradnje sa kolegama iz okruženja i sveta, što smo pokazali i organizacijom kongresa i simpozijuma i tokom pandemije u onlajn formatu. Poučeni pozitivnim iskustvima iz tog perioda, i ove godine smo omogućili da se neki od predavača, koji nisu u mogućnosti da lično prisustvuju skupu, uključe u rad Simpozijuma putem onlajn platformi- priča prof Stefanović.

UGOSCGRS je punopravni član FIGO-a (Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara) i aktivno učestvuje u aktivnostima FIGO-a, sa željom da i u budućnosti doprinosi radu ove velike i značajne ogranizacije.

-Želja nam je da ovim Simpozijumom damo značajan prilog i podsticaj za dalje istraživanje, kao i svakodnevnu praksu- kaže prof. Stefanović.

RADNO

Simpozijum je počeo radno, a svečano otvaranje zakazano je za večeras, posle predavanja. Predavanja u okviru sesija počela su u 10 sati, i već u prvom kongresnom danu slušaoci će biti upoznati sa mnogim najnovijim saznanjima u oblasti ginekologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)